I sin fjerde strake semifinale på ATP-touren klarte Casper Ruud (22) å forsere det siste hinderet mot den spanske veteranen Pablu Andújar (35) fredag.

ATP 250-turneringen på grus i Genève byr dermed på den norske tennisprofilens første finale på toppnivået siden Chile Open i mars i fjor. Dette er også første gang 22-åringen spiller en finale på dette nivået i Europa.

Ruud er tredjeseedet i den sveitiske turneringen. Han beseiret Andújar klart med settsifrene 6-3, 6-2.

Les også: Slik svarer Erna Solberg om landskamper på Ullevaal

I finalen venter vinneren av fredagens andre semifnalekamp mellom andreseedede Denis Shapovalov (22) fra Canada og rutinerte Pablo Cuevas (35) fra Uruguay.

Oslogutten vant også i strake sett mot Andújar i duoens eneste tidligere møte på ATP-nivå. Det skjedde da Ruud var på vei mot sin hittil eneste ATP-tittel i Argentina Open tidlig i 2020.

Andújar slo imidlertid Ruud under en Challenger-turnering i Tsjekkia i året før.

Comeback-spesialist

I årets Genève-turnering har veteranen fra Valencia vist en imponerende evne til å komme tilbake i kampene sine.

Ikke bare da han lå Andújar med 2-4 i det avgjørende tredjesettet mot legenden Roger Federer i åttedelsfinalen. Han lå også under 4-6, 1-3 da han beseiret Dominic Stephan Stricker i kvarten.

Men noen stor spenning i kampen om finaleplassen ble det aldri. Andújar havnet tidlig i problemer og reiste seg i grunnen aldri helt mot en overlegen nordmann.

Ruuds motstander gikk repsektløst til verks og servet hjem åpningsgamet uten at det norske håpet maktet å vinne baller. Ruud slo dog raskt tilbake med å holde serven sin, også det uten store problemer.

I kampens tredje servegame kunne pappa og trener Christian Ruud registrere at sønnen var godt i gang, der han satt på den tynt besatte tribunen i Sveits.

Viste klasse

Casper Ruud fant nemlig raskt fram spillet han har vist tidligere i år. 22-åringen ga Andújar store problemer med tunge grunnlinjeslag gjennom flere lange ballvekslinger.

Det nevnte tredjegamet gikk til deuce, og Andújar berget først tre breakballer, før han til slutt måtte kapitulere på den fjerde. Ruud brøt til slutt serven til spanjolen med et vinnerslag som så vidt landet på sidelinja til høyre for motstanderen.

Derfra og ut hadde 22-åringen god kontroll på det første settet.

Les også: Rasisme-skandale etter Manchester United-kamp: Politiet har gått til aksjon

Også i det andre settet brøt Ruud motstanderens serve relativt tidlig og økte til 3-1.Det settet gikk i boks med enda klarere sifre da Ruud brøt Andújars serve for andre gang.

Spanjolen gjorde en enkel miss da han måtte forsvare to matchballer imot og slo ballen lavt i nettet. Dermed avanserte Casper Ruud til finalen med sterke 6-3, 6-2.

Tidligere i vår har Ruud imponert stort med semifinaleplasser i tre strake ATP-turneringer. Først spilte han seg til samme runde i Masters-turneringen i Monte Carlo, før han kom like langt i 250-turneringen i München og deretter endte med samme resultat i Madrid Masters i starten av mai.