*Nettavisen* Sport.

Overraskelseslagenes finalekveld

I kveld gjør CSKA Moskva og Sporting Lisboa opp om den «lille» europacupen.

18.05.05 13:53

Valencia, Ajax, Benfica, Panathinaikos, Parma, Lazio, Newcastle, Schalke 04, Olympiakos, Sevilla, Villarreal. Storlagene var mange i årets Uefa-cup. Men ingen av dem nådde helt frem.

For når det i kveld er duket for finale i Lisboa, er det Sporting Lisboa og CSKA Moskva som er lagene som går på banen.

Hjemmebane
Litt spesielt blir det for Sporting, som får spille finalen på hjemmebane. Heller ikke Uefa trodde på Sporting da de bestemte at finalen skulle spilles i den portugisiske hovedstaden.

Anført av brasilianeren Liedson, har de grønn-hvite hatt en drømmesesong. I den hjemlige serien har de vært med helt til døren, men mistet trolig seriemesterskapet til Azar Karadas og Benfica da de tapte 0-1 i helgen.

Liedson er lagets store spiller denne sesongen. Den relativt ukjente brasilianeren har banket inn 25 mål i ligaen, hvor han har scoret elleve mål mer enn nestemann, når det gjenstår en serierunde. Han scoret også i semifinalen mot AZ Alkmaar i Uefa-cupen.

Reddet straffe uten hansker
En annen viktig spiller er keeper Ricardo. Mannen som reddet straffesparket fra Darius Vassell uten hansker i EM-kvartfinalen mot England, før han satte inn vinnermålet selv, har storspilt for Sporting.

Fabio Rochemback fikk aldri skikkelig tillit i Barcelona. I Sporting styrer han midtbanen og har spilt seg tilbake i landslagsdiskusjon for Brasil.

Legg også merke til supertalentet Joao Moutinho. 18-åringen har startet seks av Sportings sju siste kamper i Uefa-cupen og er en spiller storklubber over hele Europa har på sine innkjøpslister.

Røk ut av Champions League
CSKA Moskva var svært nær ved å avansere fra gruppespillet i Champions League, men måtte gå den tunge veien ut i Uefa-cupen.

Men russerne har imponert og var totalt overlegne i semifinalen mot Parma.

Brasilianerne Vagner Love og Daniel Carvalho har bidratt til å få Russland tilbake på fotballkartet i Europa.

Den unge keeperen Igor Akinfeev har også vært stødig og vist hvorfor han var med i Russlands EM-tropp i en alder av 18 år. Han fylte nylig 19 år, og er allerede et soleklart førstevalg i CSKA.

Åttende finale
Siden Uefa-cupen ble gjort om til bare å ha en finale i 1998, har klubber fra seks ulike nasjoner vunnet turneringen. I år er det åttende gangen det spilles en finale og dersom CSKA Moskva vinner, blir Russland den sjuende nasjonen som går til topps.

Porto vant turneringen for to år siden og Portugal kan dermed kopiere Italia med to triumfer dersom Sporting vinner kveldens kamp.

TV 2 Nettavisen følger kampen direkte fra klokken 20.45

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag