*Nettavisen* Sport.

Overrasker en hel sykkelverden

Foto: PASCAL PAVANI (Scanpix/Afp)

Thomas Voeckler gjør det ingen trodde han kunne klare.

16.07.11 21:59

Thomas Voeckler har overrasket en hel sykkelverden med sin kjøring i årets Tour de France.

Den populære franskmannen overtok trøyen fra Thor Hushovd etter den niende etappen av touren.

Siden da har Europcar-rytteren kjørt bedre enn noen trodde. Først forventet man at han skulle miste trøyen opp til Luz-Ardiden. Det gjorde han ikke, da han nesten satt inn med favorittgruppen.

Lørdag forventet man nok en gang at 32-åringen skulle få det tøft med å forsvare ledelsen. Men franskmannen overrasket med å sitte sammen med blant annet Alberto Contador og Cadel Evans opp Plateau de Beille.

Overrasket
Dermed har Thomas Voeckler gjort som i 2004. Den gangen holdt han den gule trøyen i 10 dager, og også den gangen syklet de opp Plateau de Beille. Den gangen tapte han imidlertid nesten fem minutter til Lance Armstrong og Ivan Basso.

- Det er vanskelig å sammenlikne med den tilsvarende situasjonen som for sju år siden, sa Voeckler etter 14.etappe.

- Jeg klarte å følge favorittene, men jeg led mye. Jeg var ikke interessert i å analysere de andres styrke. Mitt mål var å beholde den gule trøyen, men jeg trodde det skulle bli et spørsmål om sekunder. Jeg forventet ikke å gå i mål sammen med favorittene. Jeg er virkelig overrasket. Håpet mitt har vokst de siste to dagene.

Voeckler forteller at han håpet at favorittene ikke skulle angripe for lenge, for da visste han at han ikke kunne følge.

- Løpet endte med å være svært gunstig for meg. Lederne nøytraliserte hverandre etter hver akselerasjon, og jeg var alltid i stand til å puste og kom meg tilbake på hjulene.

Positiv utvikling
Sammenlagtlederen fortsatte med å fortelle om at han er bedre nå enn han var for syv år siden, men at han ikke hadde klart å henge på Armstrong og Basso selv om han hadde vært så god i 2004.

På lørdagens etappe gikk det saktere opp Plateau de Beille enn det gjorde i 2004 og 1998. Det synes Voeckler er bra.

- Siden jeg ble profesjonell i 2001 har ting blitt bedre og bedre innenfor syklingen. De siste årene har jeg lært meg å ikke bry meg om hva de andre rytterne gjør, men jeg tror at menneskene som styrer syklingen virkelig jobber i riktig retning.

Overraskelsesmannen har gjort det så bra i årets Tour de France har kongen av touren, Lance Armstrong, skrev følgende på twitter under etappen:

- Hvis Voeckler klarer å henge med sammenlagtrytterne i dag kan han vinne hele Tour de France. Han har to minutter, og de klarer ikke å ryste ham.

---- Tour de France-quiz ----

Dagens spørsmål (16. juli) :

Tour de France har hatt målgang på Plateau de Beille fire ganger tidligere. Hva har de fire som har vunnet disse etappene til felles?

1) De vant Tour de France samme år som de vant etappen til Plateau de Beille 2) De vant klatretrøyen samme år som de vant etappen til Plateau de Beille 3) De har alle kjørt for Rabobank

Svar: Kodeord «tdf» etterfulgt av «ditt svaralternativ» til 1904. Det koster tre kroner.

Dagspremie: procycling.no sykkelbukse, inkl. ben.

PS: Alle som deltar er med i trekningen om en tur til sykkel-VM i Danmark. Konkurransen er et samarbeid mellom procycling.no og P4.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.