RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Overrasket Dario Cologna

Foto: EPA/Scanpix
Sist oppdatert:
Nasjonalhelten ble «kidnappet» på vei mot hjembyen.

Alpelandet Sveits har lenge trykket alpinister, enkelte syklister og tennisspillere til sitt bryst. Nasjonalfølelsen fikk seg en uventet opptur da Dario Cologna ble kåret til verdens mest komplette langrennsløper.

22-åringen vokste opp i den lille byen Val Müstair like ved den italienske grensen. Dit var også Cologna på vei etter den historiske triumfen i Tour de Ski – men bilen ble stoppet av noen uvanlige veisperringer.

- Plutselig sto det masse folk der og sperret veien for oss. Det var visst utlyst på lokalradioen i forkant, men vi visste ingenting. Hele byen hadde samlet seg til en overraskelsesfest. De gikk tog gjennom byen og det var full fest, sier Fredrik Aukland til Nettavisen.

Et allsidig idrettstalent
Før monsteroppfarten oppover alpinbakken i Val di Fiemme søndag, hadde ingen sveitser stått ensom på toppen av pallen under et verdenscuprenn. Tony Livers klarte kunststykket i 2007, men delte den gang seieren med franske Vincent Vittoz.

Her finner du alt om vinteridrettene på Nettavisen

Lenge var det heller ingen selvfølge at unggutten skulle satse på ski. Både fotball, sykkel og alpint preget fritiden til hovedpersonen selv.

- Som seksåring hadde jeg kun fotball i hodet. Jeg spilte helt fram til jeg var junior. Det er fremdeles en av mine største interesser, skriver han på sin egen hjemmeside.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aukland supplerer:

- Jeg tror han var i tvil om han skulle spille fotball i Italia, eller om han skulle bli skiløper for Sveits. Nesten uansett hva du setter ham til å gjøre, så mestrer han det bra. Alt av ballspill behersker han, men roing og padling er han heller dårlig på. Det er ikke noe sjakktrekk å sitte i robåt med ham, humrer landslagstreneren.

Lillebroren bedre?
Dario har også en lillebror som er fast bestemt på å sette sitt preg på historiebøkene med ski under føttene.

18 år gamle Gianluca har allerede deltatt i sveitsiske mesterskap og i verdenscupen. Han er omtalt som et kanskje enda større talent enn Dario er selv.

I hvert fall ble han det - før storebroren gikk til topps i selveste Tour de Ski. Nå snakker sveitserne om sin nye skiyndling på lik måte som de omtaler proffsyklist Fabian Cancellara og Roger Federer. Det tar rett og slett helt av i Syd-Tyrol!

- Nå har vi roet det ned. Vi holder en pressekonferanse onsdag og så sender vi ham på ferie over helga, sier Aukland.

Må lande før VM
Landslagsledelsen får nå en enorm oppgave med å få Cologna ned på jorden i forkant av VM i Liberec i februar. Der har nemlig ikke sveitseren noen å gjemme seg bak, men må tåle å bli omtalt som en av de største favorittene på noen av enkeltdistansene.

- Hvordan skal dere klare å nullstille Dario etter det han har opplevd i jula?

- Det er et punkt vi helt klart må ta grep på. Det er en helt ny hverdag for ham å takle media. Han har alltid fått være i fred, nå er interessen helt enorm. Det vil være helt nye forventninger til ham foran VM, men jeg tror egentlig at han kommer til å takle det godt.

Kun slått av Northug
Aukland fulgte så vidt med på Colognas karriere, før han ble sveitsisk landslagssjef for et drøyt halvår siden. I den perioden ble sveitseren U23-verdensmester hele tre ganger.

Først i fristil under U23-VM i Tarvisio i 2007 og på den påfølgende jaktstarten. Deretter vant han 30 kilometeren på hjemmebane i sveitsiske Schlinig året etter.

Som juniorløper har han ikke annet enn tredjeplass på 10 kilometer under VM i Kranj i 2006. Kun slått av ikke ukjente Petter Northug Jr. og tsjekkiske Martin Jaks.

Cologna har også en 10. plass fra junior-VM i Stryn for snart fem år siden å slå i bordet med.

«Oppdaget på Tryvann»
Men hvordan kunne han egentlig stikke av med tittelen verdens mest komplette skiløper, under årets Tour de Ski?

Det kom et lite forvarsel over 30 kilometer i La Clusaz. Men andreplassen i verdenscuprennet, gjorde ikke det helt store utslaget i sveitsisk media. Sveitsisk TV bestemte seg faktisk ikke før kun dager gjensto til Tour de Ski, for at de skulle kjøpe rettighetene.

Fredrik Aukland forteller at han så de første tegnene til et helt unikt langrennstalent i Oslo denne sommeren. Da hadde han invitert blant andre Dario til Team Xtra Personells barmarkssamling.

- Vi gikk blant annet intervalltester med rulleski mellom Bogstad og Tryvann. I tillegg løp vi med staver. De fleste norske landslagsløperne har vært innom disse øvelsene, men Dario satt rekord i begge to. Der og da skjønte jeg at potensialet var veldig stort.

Ser teknikkvideo med Anders
Spesielt har kanskje fremgangen vært stor i klassisk for 22-åringen. Kanskje ikke så rart når den ene læremesteren heter Anders Aukland og den andre Jens Arne Svartedal.

- Hvor viktig har denne treningen vært for Dario?

- Jeg tror helt sikkert det har hjulpet ham. Før jeg kom hit, hadde den en helt annen filosofi i å tenke klassisk teknikk, enn i hvert fall jeg er vant til. Vi måtte bryte opp og starte helt fra bunnen av. Dario tok det med en gang og har tatt utfordringen gjennom å trene sammen med Anders. Han har gått bak ham i sporet og de to har sett øktene på video i etterkant. Det tror jeg han har lært veldig mye av, sier Aukland.

Tok av med selvtillit
En annen nøkkel for at utøveren fra langrennsgruppa i CSC Val Müstair har nådd til topps, er at han endelig har fått troen på seg selv.

Han kan trolig takke lillebror Aukland for dét også.

- Da Fredrik ble ansatt som ny landslagssjef i Sveits, lærte han oss plutselig hvordan man vinner skirenn og at vi skulle legge respekten igjen hjemme når vi møter internasjonale skistjerner, fortalte Cologna etter Tour de Ski-triumfen.

- Nå tar det helt av rundt Dario, men jeg synes også vi har gjort det veldig godt i jobben rundt laget. Vi har gitt utøverne våre troen på at det går an å bli best i verden. Der har nok også jeg bidratt, i tillegg til noen småtips på både det tekniske og det taktiske, sier Aukland.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere