Etter at Ruud på søndag slo franske Corentin Moutet og tok seg til kvartfinalen av US Open, er det nå en reell mulighet for at nordmannen kan stå igjen som verdens best rangerte tennisspiller etter turneringen.

Hvis Rafael Nadal ikke kommer til finalen, og Ruud vinner, vil han gå helt til topps på ATP-rankingen. Det finnes også et scenario hvor Ruud kan bli verdensener uten å vinne finalen, men det virker svært usannsynlig.

Gutten fra Snarøya innrømmer at han ikke hadde trodd at han skulle få denne muligheten så tidlig i karrieren.

– Det er litt overraskende, hvis jeg skal være ærlig. Jeg trodde ikke at jeg skulle være i denne situasjonen ved starten av året, uttalte Ruud etter kampen mot Tommy Paul i den tredje runden.

Les også: Ruud klar for kvartfinale i US Open

– Ville vært helt enormt

Ruud forteller videre at han ikke ser på det som en hindring, men heller velger å bruke det til å motivere seg.

– Jeg føler ikke noe press. Jeg brukte det som motivasjon, og tenkte at dette kanskje er den eneste sjansen i karrieren min til å vinne denne turneringen og bli nummer én i verden, fortsetter Ruud.

Hør hva Ruud hadde å si etter kampen mot Moutet:

Eurosports tennisekspert Christer Francke forteller til Nettavisen at det er en reell mulighet for at Ruud kan vinne US Open, og dermed ende opp som nummer én i verden.

– Det ville vært helt enormt, hvis en nordmann blir nummer én i en så stor idrett. Hvis han får til det så ville det ha vært en av tidenes største norske idrettsprestasjoner, sier Francke til Nettavisen.

Francke forteller videre at Ruud, som tidligere har vært kjent for å prestere best på grus, nå ser ut til å spille like godt på hardcourt. Det mener eksperten vil være viktig om 23-åringen skal komme seg helt til verdenstoppen.

– Skal du bli nummer én så må du egentlig beherske alt, for tennis spilles på alle mulige underlag. Så for å være helt oppe i verdenstoppen må man må være en komplett spiller, som Ruud er i ferd med å bli, forteller Francke.

Les også: Kyrgios senket Medvedev i US Open, kan møte Ruud i semifinale

Øyner Ruud gode muligheter

Det første hinderet på Ruuds vei mot US Open-tittelen er Matteo Berrettini. Italieneren er Ruuds motstander i kvartfinalen, som spilles på tirsdag.

Oslogutten er klar på at det vil bli en tøff kamp.

– Han er farlig på alle underlag. Han har gjort det veldig bra i US Open flere ganger. Berrettini er en spiller jeg har fulgt og sett opp til siden han er noen år eldre enn meg. Vi har møtt hverandre noen ganger. Det blir en tøff utfordring, uttalte Ruud til NTB.

Francke er mer optimistisk, og forteller at nordmannen er favoritt i oppgjøret mot italieneren.

– Han har store sjanser til å slå Berrettini. Berrettini har kommet seg til kvartfinalen, men han er ikke i så god form som han har vært tidligere. Så han er mer sårbar nå enn tidligere, samtidig som Casper er bedre enn før, sier Francke.

Les også: Reagerer på uttalelsene etter storkampen: – Jeg er lei

Mentalt sterk

Francke er tydelig på at Ruud har forbedret seg ekstremt mye den siste tiden, og trekker blant annet frem backhanden, serven og spilleforståelsen som områder hvor unggutten har tatt store steg.

Han har forbedret seg på mange små ting, men sammen så utgjør det veldig mye, sier Francke.

Hva er Ruuds fremste styrke som tennisspiller?

– Hans mentale evne til å vinne jevne tenniskamper. Han har mye å gi på slutten av kampene, som er en viktig egenskap.

Han viser videre til kampen mot Tommy Paul i den tredje runden. Amerikaneren hadde gitt Ruud ordentlig kamp i de første fire settene, og stillingen var 2-2, etter at settene hadde endt 6-7, 7-6, 6-7, 7-5.

I det siste settet snudde Ruud det som hadde vært en jevnspilt thriller av en kamp fullstendig på hodet. 23-åringen virket både mentalt og fysisk overlegen, og vant det siste settet 6-0.

Les også: Neville sammenligner Haaland med James Bond-skurk