Gå til sidens hovedinnhold

- På papiret kan ingen slå de norske nå

NRK-ekspert mener det internasjonale skiforbundet kommuniserer med løperne.

Justyna Kowalczyk bestemte seg lørdag morgen for å droppe Tour de Ski etter å ha vunnet konkurransen fire år på rad.

- Jeg beklager, men i denne situasjonen kan jeg ikke starte i Tour de Ski, skriver Kowalczyk på facebookprofilen sin lørdag morgen.

Kowalczyk trekker seg i protest mot at én av tourens distanser i klassisk stil er erstattet med en sprint i fristil. Dette ble gjort som en følge av snømangelen i tyske Oberhof.

30-åringen men mener hun ikke kan akseptere beslutningen Det internasjonale skiforbundet (FIS) gjorde da de endret løpsprogrammet.

Det var TV 2 som ført omtalte saken.

- Dårlig kommunikasjon
- Jeg synes det er fryktelig synd at hun ikke stiller opp. I tillegg er det svakt av FIS å ikke inkludere utøverne mer når de tar slike beslutninger. Men når det er sagt er langrennsløpere også dårlig organisert, og dermed står dårlig rustet til å påvirke avgjørelsene som tas i FIS, sier NRKs langrennsekspert Jens Arne Svartedal til Nettavisen.

- Kommunikasjonen mellom FIS og løperne er for dårlig.

Svartedal var selv sterkest i klassisk stil som aktiv, og har forståelse for Justyna Kowalczyks frustrasjon.

- Hvis vi ser bort fra de dårlige forholdene og de begrensningene det gir, så skulle de ideelt sett hvert en 50-50-fordeling mellom klassisk og fristil. Men FIS må ta en beslutning når det er så lite snø som det er i Oberhof.

- Jeg tror dette hadde vært lettere å forstå dersom løperne hadde vært inkludert mer i prosessen. Men jeg tror ikke heller ikke utøverne har forsøkt å organisere seg for å bli hørt, tilføyer Svartedal i samtale med Nettavisen.

- Spennende duell
Med Kowalczyks boikott seiler de norske profilene Therese Johaug og Marit Bjørgen opp som de nye klare favorittene til å vinne touren.

- På papiret er det ikke noen som kan hamle opp med Marit og Therese, men mye kan også skje over så mange dager. Det kan bli en spennende duell dem i mellom, men det er selvfølgelig litt synd at Kowalczyk ikke er med, sier Jens Arne Svartedal.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Norske langrennsløpere har aldri tidligere vunnet Tour de Ski sammenlagt, verken på dame- eller herresiden.

Svartedal tror ikke en eventuell norsk seier vil bli en «seier med bismak» selv om konkurransens suverene ener de siste sesongene ikke stiller til start.

- Det blir fort glemt. Og vi skal også huske på at Kowalczyk ikke har vist like gode takter i år. Sånn som hun har åpnet sesongen, så har hun ikke sett like sterk ut, spesielt ikke i fristil, påpeker NRK-eksperten.

Kommentarer til denne saken