På tide å rose Evertons eier?

Foto: Chris Brunskill / Getty Images / All Over Press

Få klubbeiere har fått mer kjeft enn Bill Kenwright (68).

13.12.13 08:00

Kanskje er tiden inne for å gi Everton-eieren litt ros.

Everton opplevde et gyllent 80-tall med to ligagull og fire FA-cupfinaler (bare én ble vunnet). Siden har klubben både kjempet mot nedrykk, jaktet på nye eiere og forgjeves jobbet med å få nytt stadion.

Brutte løfter, trekker Everton-fansen ofte fram når det gjelder Kenwright. Klubbeieren har gjentatte ganger fått kritikk fra sine egne. Kritikerne hevder Kenwright aldri har vært seriøs når han har snakket om å selge klubben.

Jakten på rikere eiere har ikke ført fram. Kanskje krever den tidligere skuespilleren og filmprodusenten for mye penger for den tradisjonsrike Goodison Park-klubben. Andre mener det nærmest har vært spill for galleriet.

Tvilsomme eiere
Avisen Sunday Mirror trekker fram at alternativet kunne vært verre. Alexandre Gaydamak var interessert i Everton for noen år siden, men det ble aldri noe eierskifte. I stedet sikret Gaydamak seg Portsmouth.

Og den klubben har forsvunnet ut av Premier League og kjemper febrilsk for å overleve økonomisk. Det er arven etter Gaydamak.

I Cardiff har Vincent Tan skiftet draktfarge, mens Assem Allam prøver å skifte navn på Hull – til supporternes irritasjon. Manchester Uniteds Malcolm Glazer har heller ikke vært veldig populær.

Newcastle-eier Mike Ashley har solgt både stadionnavn og stått bak en rekke påfunn til fansens irritasjon. Og byrival Liverpool kan også trekkes fram som et skrekkens eksempel når et eierskifte går feil.

David Moores hadde flere interessenter da han solgte seg ut av Liverpool. Pengefolk fra Midtøsten ble vraket til fordel for amerikanerne Hicks/Gillett, som ikke hadde pengene de lovet og som til slutt ble tvunget vekk fra klubben via rettssystemet. Evertons nabo er nå eid av amerikaneren John W. Henry.

Supporter og velgjører
Denne sesongen har Everton imponert. Manager Roberto Martinez har ledet de blå til foreløpig femteplass, bare sju poeng bak serieleder Arsenal og seks poeng foran regjerende mester Manchester United.

Kenwright er kjent som en seig forhandler. Han har klart å få 62 millioner pund (ca. 620 mill. kr) for trioen Joleon Lescott, Jack Rodwell og Marouane Fellaini. Det er ikke utenkelig at ingen av dem hadde fått plass i Evertons startellever denne sesongen.

Og Everton-fansen bør ikke glemme at Kenwright er av sine egne, nemlig supporter på sin hals. Det er noe som virker glemt i en moderne fotballverden der penger betyr bortimot alt.

Everton spiller hjemme mot nedrykkstruede Fulham lørdag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.