*Nettavisen* Sport.

På TV så alt normalt ut, men legg merke til Warholms gullgrep: - Opplagt at det funker

 

GULLSKO: Disse Puma-skoene er resultatet av en nitidig prosess. Mandag kveld var de med på å hjelpe Karsten Warholm til VM-gull. Foto: AP Photo/Martin Meissner (NTB scanpix)

Den regjerende verdensmesteren kom til Doha med et ess i ermet. Eventuelt på foten.

02.10.19 19:19

DOHA (Nettavisen): Så ble det altså en norsk festaften igjen takket være Karsten Warholm. Nordmannen forsvarte VM-gullet fra London og løp først i mål i finalen i 400-meter hekk mandag kveld.

På TV var det neppe så lett å legge merke til, men faktum er at Warholm løp med et hemmelig våpen i finalen i Doha.

Vi må tilbake til juli tidligere i år for å finne forklaringen.

Warholm ble da presentert som Pumas nye gullkalv, og det ble startskuddet for et svært viktig prosjekt:

Finne de nye verdensmester-skoene.

Klikk på bildet for å forstørre.  

 

- Opplagt at det funker

Mandag løp han i mål og forsvarte tronen - iført de spesialkonstruerte skoene som er jobbet frem gjennom ekstremt fokus på detaljer.

- Da jeg signerte for Puma var litt av tanken at vi skulle lage en sko som skulle passe mitt formål bedre. Den gamle skoen var også veldig bra, det var med den skoen Usain Bolt tok verdensrekord på 100- og 200-meter, men den var ikke så ideell for vår øvelse. Nå har vi laget en sko som jeg har brukt til å løpe den nest beste tiden noensinne på 400-meter hekk. Det er opplagt at det funker, sier Warholm til Nettavisen.

Han har ikke vært alene om å dyrke frem gullskoene. Også trener Leif Olav Alnes ble involvert, og sammen med Pumas eget sko-team i Boston kom man med ønsker og krav til det som skulle bli Warholms nye fot-våpen.

- Han har vært veldig delaktig med gjengen i Boston, der han har kommet med sine innspill underveis, og jeg har kommet med mine innspill, og vi har landet på denne skoen foreløpig. Den skal bare bli bedre og bedre, men den har funket veldig fint så langt, sier Warholm.

Selv om det er hevet over tvil at det er mannen i skoa som betyr mest, og Warholm sikkert hadde blitt verdensmester også i en annen skotype, ligger som kjent djevelen i detaljene.

- Veldig tynn fot

Det som er sikkert er at gullskoene i Doha er skreddersydd for å gi Warholm best mulige forutsetninger.

Den er blant annet formet slik at hælen ikke går i bakken når han lander etter en hekkepassering, den sitter veldig, veldig tett på foten og den er laget slik at den skal føles som at den er malt på.

- Jeg har en veldig tynn fot, den skal være formet etter den, og jeg skal klare å komme over hekken uten å komme i feil posisjon. Også er den lettere i vekt, forteller Warholm.

Klikk på bildet for å forstørre.  

GULLSKOENE: - Den Alnes-konstruerte 46.92-skoen er med i bagasjen, skrev Norges Friidrettsforbund på Instagram om Warholms spesiallagde sko. Foto: Norges Friidrettsforbund Instagram

Pumas PR-direktør Alberto Turincio Smith bekrefter at de har lagt mye innsats i å optimalisere Warholms sko.

- En racerbil-tilnærming

Overfor Nettavisen trekker han blant annet frem piggene på nordmannens løpesko er spesiallagde, og at Puma tidlig fikk produsert en 3D-scan av Warholms fot for å kunne ha noe konkret å jobbe etter.

- Vi hadde en «racerbil-tilnærming» til det hele. Vi fjernet det som han ikke hadde behov for, forteller Turincio Smith til Nettavisen.

Han forteller at et av ønskene fra Warholm var at han trengte pigger som var så lette som mulig, men som likevel sikret ham en fremdrivende følelse som kreves gjennom en hel runde med ti hinder.

Resultatet ble at man blandet stoff med karbonfiber for å skape en lett, men likevel robust sko.

- Sålen har syv permanente stifter som skal gi best mulig grep og redusere vekten. Alt ved denne skoen er testet og godkjent av Karsten og hans trener Leif, forteller han.

Warholm: - Fantastisk

Puma forklarer også at hver enkelt av deres utøvere får sko med deres hjemnasjons flagg på.

Men som skoprodusenten selv sier:

- Når alt kommer til alt er det utvilsomt utøveren som er det viktigste for å prestere bra.

Heldigvis for Puma hadde de verdens raskeste mann på 400-meter hekk til å bære dem.

- Det var fantastisk. Tenk å kunne forsvare den tittelen her. Det er selvfølgelig det største. Nå føler jeg at jeg går inn i historieboken som en av dem som faktisk kan forsvare et VM-gull. Jeg tror det var ingen som trodde på det i fjor, men nå står vi her med enda et gull og det føles helt sinnssykt ut, sier Warholm til Nettavisen etter gullet mandag kveld.

Nå har han altså vunnet VM to ganger på rad og er regjerende europamester. Kanskje han skal begynne å løpe med joggesko for å gi de andre en sjanse?

Samleside: Les alt om friidretts-VM her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag