Pål Andre Helland raste mot RBK-ledelsen: - Hvem faen er det de tror de er?

RBK i bitter rettssak:

Pål Andre Helland var ikke fornøyd med at Rosenborg kvittet seg med Kåre Ingebrigtsen som lagets trener sommeren 2018 (arkivfoto).

Pål Andre Helland var ikke fornøyd med at Rosenborg kvittet seg med Kåre Ingebrigtsen som lagets trener sommeren 2018 (arkivfoto). Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

- Dersom du har fått sparken er det en skandale uten sidestykke, skrev stjernespilleren etter at Kåre Ingebrigtsen ble sparket.

21.01.19 16:26

TRONDHEIM (Nettavisen): Mandag startet en bitter rettssak mellom eks-treneren og hans tidligere fotballklubb. Kåre Ingebrigtsen og tidligere assistenttrener Erik Hoftun har saksøkt Rosenborg for det de mener er usaklig oppsigelse.

Mandag startet rettssaken mellom Kåre Ingebrigtsen (bildet) og Erik Hoftun på den ene siden, og deres tidligere klubb Rosenborg.

Rettssaken startet mandag og her kom det frem at et samlet styre mente klubben ikke spilte god nok offensiv fotball. I et styrereferat fra mai 2018 heter det blant annet:

"Styret savner å se angrepsvillig fotball med større tempo i flere kamper."

Les også: Ingebrigtsen ferdig som RBK-trener

RBK-styret: - Kan få konsekvenser

Videre heter det:

"Styret var meget tydelig i at man forventer bedring spillemessig, og at man kan se at det har foregått en utvikling. Dersom det ikke skjer spillemessig bedring, vil dette kunne få konsekvenser for hovedtreners stilling."

18. juli var det nytt styremøte. Konklusjonen var krystallklar, Ingebrigtsen måtte sparkes med øyeblikkelig virkning. Fra styrereferatet heter det:

"Konklusjonen etter diskusjon er at et enstemmig styre ikke ser at Ingebrigtsen er trener for RBK fra 2019 av. (...).

Det vil være vanskelig, nesten umulig, å jobbe med å rekruttere ny trener samtidig som Ingebrigtsen fortsetter som trener ut sesongen.

Det vil også kunne påvirke spillerlogistikken."

Erik Hoftun er tidligere assistenttrener i RBK. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Dagen etter, 19. juli i fjor, fikk Ingebrigtsen en SMS fra styreleder Ivar Koteng der han ba om et møte. Partene møttes denne ettermiddagen, og klokken 16.00 var Ingebrigtsen ferdig som RBK-trener.

Les også: Ingebrigtsen og Hoftun har fått fire millioner kroner av RBK - men ingen av dem ville ha pengene

- Hvem faen er det de tror de er

Få timer senere holdt klubben pressekonferanse. Ingebrigtsen og Hoftun var i sjokk over hva som hadde skjedd. Spillergruppen var også overrasket, og stjernespiller Pål Andre Helland var åpenbart rasende da han sendte en støttende SMS til Ingebrigtsen samme kveld..

"Hei Kåre! Først og fremst: Tusen hjertelig takk for absolutt alt. Jeg forstår ingenting. Har du sluttet av egen fri vilje? I så fall er det sikkert en veldig god grunn, og den respekterer jeg.

Dersom du har fått fyken er det en skandale uten sidestykke, og noe jeg ikke fatter. Jeg oppfatter at spillergruppen er i sjokk, i likhet med meg selv.

Uansett vil jeg takke deg, og jeg håper det ikke er siste gangen du er treneren min. Pål."

Ingebrigtsen svarte bekreftende på at han hadde fått sparken.

"Hvem faen er det de tror de er, som tar de avgjørelsene?" tordnet Helland videre.

På pressekonferansen uttalte Koteng at klubben ønsket at det skulle spilles angrepsvillig fotball, helst i en 4-3-3-formasjon, og at det helst skulle være underholdende fotball.

Helland sendte enda en SMS til Ingebrigtsen for å erklære sin støtte:

"Dere har klart å skape et sånt jævlig samhold i spillergruppen at vi i gruppen skal få veltet styret og få gjeninnsatt dere."

Ingebrigtsen satte åpenbart pris på meldingene fra Helland:

"Tusen takk for støtten. Du aner ikke hvor mye det betyr!"

Pål Andre Helland sendte flere støttende SMS-er til Kåre Ingebrigtsen etter at det ble kjent at han hadde fått sparken. Foto: Skjermdump NRK

- Fikk meldinger under kamp

Den tidligere RBK-treneren har tidligere hevdet at han hadde fått kritiske meldinger per SMS av flere av toppene i klubben under kamp.

- Jeg fikk meldinger fra styremedlemmer under kamp om hvor elendig vi spilte, har Ingebrigtsen tidligere uttalt til NRK.

- Det er en underlig måte å kommunisere på. Rosenborg er lokomotivet i norsk fotball, og da må styret gjøre ting på en ordentlig måte. Det synes jeg ikke de har gjort. Prosessen som har vært er ikke Rosenborg verdig.

Verken Ingebrigtsen eller Hoftun ønsker å gi kommentarer før de skal forklare seg i retten tirsdag. Heller ikke Koteng ønsket å si noe. Det samme gjelder for partenes advokater.

Les også: Ingebrigtsen: - Traff meg i trynet

Dette er én av meldingene Pål Andre Helland sendte til Ingebrigtsen etter at det ble kjent at han hadde fått sparken. Foto: Skjermdump NRK

Ingebrigtsen og Hoftun tok seriegull med Rosenborg tre år på rad fra 2015-2017. I 2015 og 2016 tok de i tillegg cupgull.

I en sportsplan utarbeidet for klubben heter det blant annet følgende om ambisjonene til klubben:

"Topp tre i Norge, hver eneste sesong slik at vi hvert eneste år har muligheten for å kvalifisere oss for spill i Europa League eller Champions League."

- De resultatene som Ingebrigtsen og Hoftun oppnådde umuliggjør en avskjedigelse, sa Hoftuns advokat Andreas Messelt Ekker i retten mandag.

Rosenborg representert (f. v.) ved advokat Kristian Nordheim, styreleder Ivar Koteng (midten) og Trond Alstad som er leder for strategi, organisasjon, kommunikasjon og samfunnsansvar i klubben. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Han brukte også mye tid på å gå gjennom resultater i hjemlig serie og cup, antall scorede mål for RBK med Ingebrigtsen og Hoftun som trenere, skadesituasjonen i klubben i 2018-sesongen og resultater i europacupene.

Få dager etter at Ingebrigtsen og Hoftun var meddelt avskjedigelsen sendte de et brev til klubben der de uttrykket uenighet med avgjørelsen, og at de ikke fikk utbetalt alt de mener å ha krav på.

"Vi aksepterer ikke innholdet i de punktene det vises til i våre arbeidsavtaler i "bekreftelsene" fra fredag."

Les også: Eurosport og Ingebrigtsen utsetter samarbeid

Stillingsvern

Duoen ba også om at Rosenborg fullt ut skulle betale det de mente å ha krav på i henhold til de signerte kontraktene.

Nettavisen omtalte mandag morgen at de har allerede har fått utbetalt til sammen over fire millioner kroner i sluttpakker, som Rosenborg mener er et endelig oppgjør i saken. Dette bestrider de to eks-trenerne.

Stridens kjerne er om Rosenborg har brutt stillingsvernet arbeidstakere har etter norsk lov. Dersom fotballtrenere ikke har stillingsvern kan de sies opp med en avtalt etterlønn.

Dersom de to trenerne vinner frem i retten, og det blir fastslått at de har stillingsvern etter vanlige regler, vil de ha krav på restlønn ut kontraktsperioden.

Både Ingebrigtsen og Hoftun hadde kontrakter ut 2020.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag