*Nettavisen* Sport.

Pallen glapp

Foto: Heiko Junge/Scanpix

Stor dramatikk da pallplassen gikk tapt for Gjerdalen.

06.01.08 16:24

Det ble en norsk nedtur på toppen av bakken da Tord Asle Gjerdalen måtte se Rene Sommerfeldt og Giorgio Di Centa forbi seg helt på slutten av etappen. Det ble en voldsom duell opp den siste kilometeren av klatringen mot mål. Et i et enormt høyt tempo ble Gjerdalen liggende noen meter bak.

Det klarte han aldri å hente inn mot mål og det endte med norsk fjerdeplass. En nedtur for Gjerdalen når han er så nære pallen, men samtidig har han levert langt i overkant av hva han kunne forvente i Tour de Ski.

- Det er god plass.Det var en litt tung dag, men det har vært en fin Tour de Ski, sier Gjerdalen til NRK.

Rykket voldsomt
Det var knyttet stor spenning til om Tord Asle Gjerdalen ville kunne forsvare 2.-plassen i sammendraget. En kilometer opp i bakken fikk han selskap av den sterke italieneren Pietro Piller Cottrer.

Sammen gikk de et stykke før Gjerdalen prøvde å rykke fra Cottrer i en voldsom forsering i et bratt parti av bakken. For bak dem jaget også italieneren Giorgio Di Centa, kjent som en av de absolutt beste klatrerne i verden.

Mobiliserte

Gjerdalen kjempet heroisk opp den tunge bakken etter en kontrollert åpning, men etter rykket så det ut til at Gjerdalen gikk på seg melkesyre. Allikevel klarte han å henge på Di Centa et stykke oppover monsterbakken, før han måtte slippe i det bratteste partiet.

Da Rene Sommerfeldt kom bakfra klarte Gjerdalen å mobilisere på nytt og klarte nesten å utligne tempoet til tyskeren.

- Jeg prøvde å bite meg fast og klarte å utlikne farten til Di Centa og Sommerfeldt. Men jeg ble stiv og måtte slippe. Det var en litt dårlig følelse, sier Gjerdalen

Men Rene Sommerfeldt som var raskeste mann opp bakken i dag ble for sterk. Han tok en meget overraskende andreplass, etter en voldsom spurt mot Di Centa. Siden han vant verdenscupen sammenlagt i 2004 har ikke tyskeren vært den samme gamle gode løperen.

Overlegen
Akkurat som i fjor var det løperen som hadde dominert Tour de Ski som kom alene til mål. Bauer kunne gå sitt eget løp og hevet det tsjekkiske flagget over mållinjen før han knakk sammen i målområdet.

Han har vært den klart sterkeste løperen i hele touren. Han har vært sjefen i feltet på en måte som kan minne om Lance Armstrongs sjuårige dominans i Tour de France. Neste år skal han gå VM på hjemmebane i Liberec.

Tor Arne Hetland ble nummer fem sammenlagt.

Nettavisen kommer med mer

Les alt om Tour de Ski i Nettavisens vintersportsmagasin!

Vil du ha sportsnyheter på mobilen din? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster to kroner per melding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.