Gå til sidens hovedinnhold

Pappa Northug: - Jeg fortjener også medalje

John Northug var i ekstase etter sønnens 8. og mest overraskende VM-gull.

VAL DI FIEMME/OSLO (Nettavisen): - Dette var stort. Jeg har løpt så mye under løpet at jeg føler at jeg fortjener medalje, jeg også, sier John Northug til Nettavisen.

Petter Northug var raskt ute med en takk til pappa John etter at han kom i mål til en overraskende gullmedalje på 15-kilometeren i fristil med individuell start.

Knallåpning
27-åringen åpnet knallhardt og ledet løpet fra første stavtak. På det meste var ledelsen oppe i 25 sekunder, men tre kilometer før målstreken hadde Johan Olsson kuttet ned avstanden til bare 14 sekunder.

Det begynte å se stygt ut for gullet, men heldigvis for Petter Northug er det mange til stede i Val di Fiemme som ønsket at han skulle vinne.

- Pappa ga meg utrolig bra motivasjon i løypa i dag, mot slutten. De siste to kilometerne begynte jeg å miste balansen og traff ikke på skjærene, men han motiverte meg, forteller Northug til NRK.

Det var tydelig at Petter var fryktelig sliten, forteller John.

- Jeg brukte ganske sterke uttrykk for å få ham til å reise seg opp. Det var bare rått.

- Jeg hørte bare støy, jeg, men hadde vel delvis ørepip etter den lange bakken. Jeg skjønte at han brølte på en måte som sa at «nå må du jage, nå står det om sekunder», flirer Petter Northug selv.

- Har du sett ham så sliten før, John?

- Nei. Det var farlig, erkjenner Northug senior.

- Helt avgjørende
Pappa Northug var ikke alene om å hjelpe sønnen til å holde farten oppe.

- Det var stort sett hele støtteapparatet til landslaget og hele hjembygda som hjalp ham opp den siste bakken før stadion, og det var helt avgjørende! sier John Northug til Nettavisen.

- Jævlig artig! Det var mye folk som ville at han skulle komme raskest til mål, smiler John stolt.

Petter Northug har med onsdagens VM-gull tangert Sixten Jernberg, Bjørn Dæhlie, Gunde Svan og Vladimir Smirnov, som står med flest individuelle VM-gull i herrelangrenn gjennom historien med fem.

Det hadde ikke John Northug trodd før start.

- Han hadde en god dag. Jeg må innrømme at en mann på 82 kilo ikke skal kunne vinne i denne løypa. Da må han være i ekstrem form.

- Ufattelig
Selv legger ikke 27-åringen fra Mosvika skjul på at han setter det ferskeste VM-gullet i samlingen svært høyt, ettersom det kom i et renn med individuell start.

- En av de største dagene i mitt liv, sa han til NRK rett etter målgang.

Noen minutter senere forteller han dette til Nettavisen:

- Det er fortsatt litt ufattelig, det er grunnen til at jeg er så glad ennå. Jeg skjønner det ikke helt.

Han forteller til det norske pressekorpset at han tirsdag kveld bestemte seg for at det bare var én ting som betydde noe: Gull.

- På joggeturen i går kveld kjente jeg meg bra og sa til meg selv at noe annet enn gull var nederlag. Da jeg varmet opp i dag og spiste frokost, kjente jeg at det var én ting som gjaldt i dag, og det var å vinne.

- Jeg var innstilt på å kjøre meg helt ned i kjelleren, at jeg måtte helt ned i gjørma.

Han var så sliten på slutten at han ikke engang husker de siste kilometerne.

- De siste fem minuttene var ubehagelige, men man kommer seg gjennom det når det står om VM-gull. Jeg husker ikke så mye nå. Det eneste jeg tenkte i den siste utforkjøringen var at detter jeg nå, mister jeg gullet, men står jeg, blir jeg verdensmester.

Ingen fleip
Før løpet fleipet Petter Northug med at det var Tone Damlis brudd med Aksel Hennie som fikk ham til å gå 15-kilometeren, som han opprinnelig vurderte å droppe på grunn av det tette VM-programmet.

Dette førte til at han nå fikk spørsmål om hva Tone Damli hadde å si for gullet.

- Nå skal jeg ikke si at det var bruddet som gjorde at jeg tok gull, hun var ikke så mye i tankene mine under løpet. Nei, jeg tror ikke jeg skal si noe dumt nå ... smiler verdensmesteren.

Kommentarer til denne saken