*Nettavisen* Sport.

Pappa reddet karrieren

Foto: Lise Åserud (Scanpix)

For elleve måneder siden var sølvjenta fast bestemt på å slutte.

21.02.09 17:49

LIBEREC (Nettavisen): Gullet glapp, men Kristin Størmer (27) ga norske TV-seere en ekstremt spennende skiopplevelse lørdag. Helt til hundre meter gjensto levde håpet om norsk VM-gull på 15 km fellesstart med skibytte.

Men, som så mange ganger før, holdt det ikke i en spurt. Polske Justyna Kowalczyk, som hadde store problemer med å følge Steira underveis, hadde best fart i avslutningen.

Demed må Tana-jenta fortsatt vente på sin første individuelle gullmedalje i et mesterskap. Nå har hun to sølv- og to bronsemedaljer.

Les alt om ski-VM i Nettavisens vintersportsmagasin!

- Snørr og tårer
Men at det i det hele tatt skulle bli flere medaljer, var langt fra sikkert for mindre enn et år siden. Før lørdagens løp, fortalte Steira til Langrenn.com at hun var nær ved å legge opp etter en mislykket fjorårssesong, og at det var pappa Kjell Arne som fikk henne på bedre tanker.

Det bekrefter hun etter sølvløpet.

- Det var spesielt etter det siste rennet under verdenscupfinalen i Bormio i mars at jeg hadde lyst til å slutte. Jeg hadde egentlig bestemt meg. Men etter en lang telefonsamtale med pappa, der det ble mye snørr og tårer, ble jeg litt mer positiv til å fortsette. Han mente det var dumt å ta en så viktig avgjørelse etter en dårlig opplevelse, forteller Steira åpent.

Før hun tok den endelige avgjørelsen, ble det også grundige samtaler med landslagstrener Egil Kristiansen.

- Hjemmekjær person
Sammen ble de enige om en ny plan, og Steira bestemte seg for å satse hundre prosent.

- Vi ble enige om at jeg skulle være mer i ro i perioder. Jeg er en hjemmekjær person. Så det siste året har jeg hatt lange perioder hjemme i Drøbak, og lange perioder hos foreldrene mine på Lillehammer. Og når jeg har vært Lillehammer, har Petter kommet oppover, forteller finnmarksjenta.

Petter Treider er Kristins samboer. Han er også på plass i Liberec, og får gleden av å være sammen med kjæresten på den store dagen.

- I kveld skal vi på restaurant i byen og feire med en god middag. Og et glass vin eller to, smiler Steira, som er kjent for å være livsnyteren på langrennslandslaget.

- Gull er drømmen
Etter sølvløpet måtte hun selvfølgelig også svare på spørsmål om hvorfor hun alltid treffer med formen til mesterskap. Og forklaringen er slett ikke komplisert.

- Jeg har ladet opp med noen uker helt i ro, på høydesamling i Seiser Alm. Der har jeg kjedet meg litt, lest bøker og samlet overskudd. I tillegg er jeg nok blant dem som klarer å ha et avslappet forhold til at det er mesterskap. Jeg klarer å senke skuldrene, forteller hun.

Men at appetitten på en individuell gullmedalje er der, legger hun ikke skjul på. Neste mulighet er på tremila om nøyaktig en uke.

- Jeg tror jeg har en bra sjanse. Og jeg har selvfølgelig veldig lyst til å klare det. Det er gull som er drømmen.

PS. Therese Johaug ble nest beste norske jente på lørdagens 15 km fellesstart med skibytte, på sjetteplass. Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen skuffet nok en gang stort, og ble henholdsvis nummer 19 og 37.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.