RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Pass deg, Luke!

Sist oppdatert:
Nå har Ole Einar Bjørndalen fått los på deg på standplass.

Høsten har brakt med seg diskusjonen om hvem som er den beste skytteren: Simon Eder eller Ole Einar Bjørndalen?

Halvard Hanevold er ikke i tvil:

- Det er ingen som er bedre enn Ole Einar på standplass når han presterer opp mot sitt beste. Ingen har like høye prestasjoner som han. Noen vil si Simon Eder, men han har ikke vært en stabilt god skytter med den hurtigheten i mer enn én sesong, sier Hanevold til Nettavisen.

Lucky hvem?
I fjor traff østerrikeren på 88 prosent av skuddene sine mot Bjørndalens 85. Eders vanvittige treffsikkerhet på liggende (95 prosent!) kombinert med høyt tempo på standplass, gjorde at det nærmest ble en vane for «Lucky Luke» (som Eder ofte blir kalt) å komme først ut fra standplass.

- Når du kommer til OL, har du ikke mange sjansene. Du har ikke råd til å være Lucky Luke og dra av tre skudd ut til høyre. Du må være rimelig trygg på å skyte fullt hus før du kommer dit. Det hjelper ikke å treffe på alle skuddene før lekene. Bommer du med to der, er alt over.

- På det området er det Ole Einar som har imponert meg mest, sier Hanevold.

Ole Einar ble forbigått
NRK Sporten meldte tidligere i høst at Bjørndalen nå har begynt å ta den østerrikske fare på alvor. Simostranda-løperen bet seg merke i at både Eder og tyske Michael Rösch opptrer kjappere enn ham på standplass.

- For 3-4 år tilbake var Ole Einar kjappest på standplass, men slik på tampen av fjorårssesongen. Det er slike ting som tenner ham, sier skytetrener Joar Himle til Nettavisen.

- Hva gjør han konkret for å skyte fortere?

- Han har blitt mye bedre fram til det første skuddet på liggende. I tillegg skyter han skuddene kjappere etter hverandre på den stående serien, røper Himle.

Sjefen vil ikke røpe for mye
En del av hemmeligheten er at han legger geværet til skulderen allerede mens han er på vei ned i liggende posisjon.

Noe særlig mer ønsker ikke landslagsledelsen å røpe.

- Ole Einar utvikler nye detaljer hele tiden. Det har han gjort i år også. Han jobber utrolig målrettet hver eneste dag med både skytetider, treffprosent og på å være trygg på situasjonen mentalt.

- Hva har han gjort konkret for å kutte ned på skytetiden?

- Nei, det kan jeg ikke fortelle. Våre konkurrenter leser avisen de, også, humrer Mikael Löfgren.

9 sekunder skilte 9 mann
Resultatet har uansett vært imponerende. Et mål for OL-sesongen er å prestere liggende serier ned mot 18 sekunder. Skytetrener Himle forteller at det hittil i høst har gått rundt 20 sekunder fra han har lagt seg ned til matta og til det siste skuddet har blitt avfyrt.

På stående bruker han anslagsvis mellom 22 og 23 sekunder. Tider som matcher Eder og de aller beste på standplass.

- Det råeste rennet i fjorårssesongen var fellesstarten i Anterselva før VM. Det var 15 kilometer og fire skytinger. Til slutt skilte det bare ni sekunder mellom de ni beste, sier Himle.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bjørndalen endte da på 5.-plass 3,7 sekunder bak vinneren Christoph Stephan.

- På fellesstart og jaktstart er det fire skytinger. Dersom man klarer å kutte ned seks-sju sekunder på hver skyteserie, kan man plutselig ta et halvminutt på konkurrentene. Det er mye.

Ole Einar: - Slipper å gå så fort
I tillegg til sparte sekunder, kan en god standplassrutine belønne seg i kraft av et psykologisk overtak.

- Dersom konkurrenten merker at sidemannen er kjappere, er det lettere å bli vippet av pinnen. I hvert fall under rene mann-mot-mann-dueller, påpeker Himle.

Derfor er det kanskje ikke så rart at Ole Einar Bjørndalen gliser godt når Nettavisen spør ham om hvilket område han har utviklet seg mest på siden i fjor.

- Jeg har fått et løft på skytebanen. Jeg har trent litt annerledes og jeg tenker litt annerledes. På det beste har resultatene mine gitt høyere uttelling enn noen gang, svarer Bjørndalen.

- Hvilke utslag vil det gi i konkurranse?

- Det kan gjøre at jeg slipper å gå så fort på ski. Målet er å kunne klare å vinne uten å være toppform fysisk.

Følg sesongåpningen i langrenn og skiskyting i Nettavisens vintersportsmagasin hele uka!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere