– Det er veldig interessant og en provoserende tanke. Når du først leser det, så tenker du at det er absurd, men når du tenker litt mer på det, så er det mulig å forstå tanken bak dette, sier den tidligere løpetreneren Robert Johnson til Nettavisen.

Han snakker om påstander som har dukket opp på nettstedet Letsrun.com i kjølvannet av at Jakob Ingebrigtsen sesongåpnet med en suveren seier under Diamond League-stevnet i Rabat søndag. 22-åringen klokket inn på tiden 3.32,59 minutter.

«Elefanten i rommet»

I et forumsinnlegg hevder en bruker på det populære forumet at utviklingen til Ingebrigtsen har stagnert og at vi allerede har sett det beste av 22-åringen. Dette fordi han ikke har satt personlig rekord på 1500 meter siden OL i Tokyo i 2021.

Tråden har fått stor oppslutning og satt i gang en heftig debatt. I skrivende stund er det publisert over 100 innlegg.

Innlegget har fått navnet: «Elefanten i rommet når det gjelder Jakob: Utviklingen hans har stoppet opp».

– Dette var det, folkens. Vi har sett det beste av Jakob. Han kan nok holde det gående noen år til, men vi har sett det beste. Ingen skam i det, for han er fantastisk. Han er fantastisk for sporten, men utviklingen har stoppet opp, skriver brukeren «Hoslan».

Det at folk har ulike meninger og står fritt til å poste dem i ulike forum er kanskje ikke så oppsiktsvekkende i seg selv, men posten har altså blitt lagt godt merke til og skapt diskusjon. Innlegget om nordmannen ble nylig også tema i en podkast på samme nettsted.

Programlederne Jonathan Gault og Robert Johnson mener påstanden var såpass fascinerende at det var verdt å kikke nærmere på.

LES OGSÅ: Jakob jakter svar, men finner dem ikke i Norge: – De vet jo ingenting

Gault: – Det er ikke umulig

Gault, som er en anerkjent friidrettsjournalist og som regel er til stede på de store stevnene rundt om i verden, sier han ikke er overrasket over at det dukker opp slike påstander om Ingebrigtsen akkurat nå, selv om han ikke er helt enig i det som skrives.

– Et innlegg som dette er ikke uvanlig på Letsrun.com. Våre lesere er dedikerte friidrettsfans og mange av dem er villig til å utfordre antakelser og gå imot de populære meningene. Har de en sterk mening, så deler de den, forteller Gault til Nettavisen.

– Personlig tror jeg ikke Jakob er ferdig med utviklingen. Men det er ikke umulig. Bevis for det må være at han ikke løp en personlig rekord i løpet av 2022 på verken 1500 meter eller 5000 meter. Han ble også slått på 1500 meter både under innendørs-VM og utendørs-VM etter at han vant OL-gull i 2021, sier den amerikanske journalisten videre om bakgrunnen for påstanden.

Ingebrigtsen har i flere år blitt ansett som et fenomen og unikum innen løping og gjorde seg bemerket fra ung alder. Selv om han fortsatt bare er 22 år, mener Gault at Lura-gutten allerede har levd et lengre idrettsliv enn mange på hans alder.

– Som regel er en 1500-meterløper på toppen i midten av 20-årene. Og selv om Jakob fortsatt bare er 22 år, er det mange som mener at «treningsalderen» hans er mer, siden han kom inn i sporten så ung og trente hardere på et tidligere tidspunkt enn andre.

– Må innse hvor Ingebrigtsen er

Dette er også noe av grunnen til at interessen for Jakob Ingebrigtsen er så stor internasjonalt, mener Gault videre.

– Jeg er ikke sjokkert over at dette innlegget skapte så stor diskusjon. Jakob var et fenomen fra tidlig alder. Han er den beste mellomdistanseløperen i verden og han kommer fra et land med begrenset suksess på disse distansene, distanser som ofte har vært dominert av løpere fra Afrika. Med dette som bakgrunn, uansett om de elsker ham eller hater ham – jeg tror de aller fleste elsker ham – så kommer folk til å være veldig interessert i karrieren hans, forteller den amerikanske journalisten til Nettavisen.

LES OGSÅ: Jakob Ingebrigtsen mistet rekord til 16 år gammelt fenomen

Gault sier han synes Ingebrigtsen er en fascinerende utøver og innrømmer at han er i villrede rundt hva som er neste steg for ham.

– For å være ærlig, så vet jeg ikke når Jakob potensielt kan være på høyden av karrieren. Det gjør ham til en så spennende utøver å følge. Skal jeg gjette, så tror jeg at han fortsatt kan bli bedre. I Rabat virket han sterkere i frasparket enn tidligere og jeg ser for meg at de neste tre årene kan bli hans beste år. Han har snakket om å løpe ny pers under Bislett Games i Oslo.

Det tradisjonsrike stevnet på norsk jord går av stabelen torsdag 15. juni.

– En dag ønsker han nok også å slå verdensrekorden til Hicham El Guerrouj, noe jeg tror er mulig. Men vi må også innse hvor god Jakob allerede er. For de fleste løpere er det å kunne vinne OL-gull og VM-gull toppunktet i karrieren. Det er egentlig ikke så veldig mye mer rom for å forbedre seg når du vinner OL-gull og setter OL-rekord på 1500 meter i en alder av 20 år, mener han.

– Faktisk ikke sant

Robert Johnson er som nevnt tidligere løpetrener og også en del av podkasten. Hans første reaksjon på påstanden om Ingebrigtsen var at det var «sinnssykt å mene noe slik», men har nå latt det synke inn litt mer.

Johnson trekker fram mange av de samme argumentene som Gault for at det ikke er umulig å argumentere for at nordmannen allerede har nådd høyden. Han påpeker også at brødrene Henrik og Filip nådde sin foreløpige høyde i relativt ung alder.

– Jakob har trent på elitenivå lenger enn begge brødrene. Så det er mulig å se for seg at han også når høyden tidligere, sier han.

– Men personlig, som trener, liker jeg ikke tanken om du stopper opp å forbedre deg til tross for så mange år med trening. Det er faktisk ikke sant, med mindre du er skadet. Kroppen har fortsatt et fysisk toppnivå, som ikke er koblet med «treningsalder».

– Håper virkelig det ikke stemmer

Johnson trekker fram den amerikanske løperen som i 2014 vant gull på 5000 meter i junior-VM. Hun klarte aldri å løpe en bedre tid på distansen enn det som ble vinnertiden under mesterskapet, til tross for at hun holdt på i flere år etter det.

– Det bekymret meg at Mary ikke forbedret seg og logisk sett burde jeg også være bekymret for Jakob. Men det å sammenligne en tenåringsjente med en mann på 22 år, er kanskje ikke den beste ideen, sier han om jenta som ble trent av omstridte Alberto Salazar.

LES OGSÅ. Henrik Ingebrigtsen satte karrierebeste på 5000 meter

Videre påpeker han Ingebrigtsens tid mot den australske løperen , en av nordmannens store rivaler i løpesirkuset. Avstanden ned til Hoare, var ifølge Johnson, helt identisk under det første utendørs løpet både i 2022 og 2023.

– Er dette et annet tegn på at han ikke blir bedre? spør han.

– Jeg håper virkelig at dette ikke stemmer, men det er verdt å se nærmere på, mener han.

– Den første på 100 år?

Den tidligere treneren ser for seg at Ingebrigtsen kanskje har et enda større potensial på 5000 meter og 10.000 meter framover.

– Jeg har i flere år hørt at laktatverdiene hans er helt utrolige, og har alltid tenkt at han ville vært et monster på 10.000 meter eller halvmaraton. Jeg ser på Jakob som nesten uslåelig på 5000 meter i mesterskap, så hvorfor skulle han ikke være det også på 10.000 meter. Det blir morsomt å følge med på hvordan dette utvikler seg, mener Johnson.

– Som en stor fan av ham, så håper jeg han skriver historie. Det var jeg som påpekte overfor ham at noen allerede har vunnet to OL-gull på 1500 meter, så kanskje han kan gå for tre? Eller hva med å bli den første til å vinne 1500, 5000 og 10.000 i et OL for første gang på 100 år? Han kan bli en moderne hundre år etter. Og ikke glem at han er vant til å løpe hinder, så hvorfor ikke alle fire?

Uansett hva som skjer, så er Johnson spent på hva som er i vente for det norske løpefantomet.

– Er han allerede over toppen, eller er han på vei mot historie? Det er grunnen til at det er så morsomt å følge ham.