RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Denis Balibouse (Reuters/Scanpix)

Pat McQuaid er kampklar foran presidentvalget til UCI

Sist oppdatert:
- Mitt arbeid taler for at jeg blir valgt på nytt, sier McQuaid på Bergensbesøk.

BERGEN (procycling.no): Brian Cookson var nok innstilt på et durabelig oppgjør da han forrige uke tok opp kampen mot Pat McQuaid om jobben som president for det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

Og Cookson må mest sannsynlig regne med kamp helt til døren fra sittende president McQuaid, som allerede har advart omverdenen om sin opponents «tvilsomme støttespillere».

Irske McQuaid kan se tilbake på åtte år som sportens mektigste administrator og føler seg sikker på å få en ny fire års periode etter valget i Firenze kommende september.

Men i et brev til de nasjonale forbundene, som under verdensmesterskapet i Italia senere denne høsten skal stemme frem UCIs nye president, understreker McQuaid sin bekymring for Cooksons nære bånd med oligarken Igor Makarov.

Sykkelpresidenten er heller ikke begeistret for et angivelig møte Cookson og Makarov hadde i Moskva med Wojciech Walkiewicz. Sistnevnte er et tidligere medlem av styringskomiteen i UCI og er ifølge McQuaid notorisk for sin evne til å manipulere valgkamper.

McQuaids to perioder som president har uten tvil vært en turbulent tid. Hans første Tour de France som sportens overhode var 2006, som på mange måter satte standarden med dopingskandalen Operación Puerto. I alt har 149 ryttere testet positivt over hans to perioder, og under forrige måneds Giro d’Italia ble tre ryttere sendt hjem i skam.

63-åringen har også ført åpne feider mot det amerikanske antidopingbyrået (USADA), Verdens antidopingbyrå (WADA) og til dels fransk antidopingmyndigheter, i form av AFLD.

Og ikke nok med at iren må tåle kvass kritikk for sin håndtering av Lance Armstrong-skandalen som imploderte sporten sist høst, McQuaid mangler også politisk støtte fra det irske forbundet, som etter alt å dømme ikke vil nominere ham for en ny periode som president. En rapport fra torsdagens L’Équipe melder om forvirring også rundt hans nominasjon fra det sveitsiske forbundet, hvor McQuaid er bosatt.

Det var derfor en krigsinnstilt, men likevel ikke veldig selvkritisk Pat McQuaid, som møtte procycling.no under UCI-møte i Bergen onsdag. Mannen er ikke fremmed for kontrovers og har åpenbart kastet hansken foran en verdig opponent.

- Jeg har kjent ham (Cookson) lenge. Han har vært forbundspresident i nabolandet mitt en god stund og er en god leder. Derfor har jeg ingen problem med å drive valgkamp mot ham, sier McQuaid til procycling.no

- Frykter du en skitten valgkamp?

- Jeg håper ikke det. Det er ikke noe jeg vil eller ønsker å være en del av. Hensikten min er ikke å angripe Brian personlig. Han har også lovet det samme. Jeg skal ha fokus på sakene, det jeg har fått til over åtte år som president og hva jeg ønsker å få til fremover.

- Men du ser på Cookson som en marionett eller lakei for Makarov?

- Jeg har stilt noen spørsmål. Spørsmål jeg opplever som svært legitime. Det er mest på grunn av aktivitetene til (Wojciech) Walkiewicz. Men dette er ikke noe aktuelt tema for meg nå. Jeg har stilt spørsmålene og lar det ligge der. Det er de nasjonale forbundene som avgjør hvem som skal styre videre etter valget i september og jeg er forberedt på det.

- Etter åtte år som president har du på noe tidspunkt vurdert ikke å stille til valg denne runden?

- Nei, jeg har ikke vurdert å trekke meg. Jeg har faktisk fått brev og e-mail fra forbund rundt om i hele verden, og mange av dem har insitert på at jeg fortsetter. Det har riktignok vært snakk om at jeg burde trekke meg, men jeg står for arbeidet jeg har gjort. Ingen er perfekte. Folk gjør feil og jeg har også gjort feil. Man må lære fra de feilene og komme seg videre. Arbeidet jeg har gjort på visse området taler for at jeg blir valgt igjen.

- Din mostander sier han ønsker å bringe troverdighet tilbake til sporten. Er du i stand til å gjøre det samme?

- Ja, jeg har redskapene til å gjøre det. Jeg er i en prosess. Jeg er på vei dit. Chris Froome sa forrige uke at hans seier i Dauphiné er et tegn på at sporten har forandret seg og går i riktig retning. Det er jeg som har jobbet for en slik endring og det er jeg som ført sporten i en slik retning. Derfor står uttalelsene hans som st et vitnesbyrd til mitt gode arbeid. Froome, Daniel Martin og Mark Cavendish er alle typer som kan bringe troverdighet tilbake til sykkelsporten, svarer en lettere amper sykkelpresident.

- Hvordan svarer du da på kritikere – som Travis Tygart – som sier UCI har sviktet i Lance Armstrong-saken?

- Jeg aksepterer ikke kritikken fra Travis Tygart på at vi gjorde for lite for å fange Armstrong. De må også ta sin del av skylden. Mellom 2001 og 2005 bodde Armstrong store deler av året i USA under åsynet av USADA og WADA. Derfor har UCI, USADA og WADA alle et kollektivt ansvar i denne saken. De eneste de har gjort er å legge alt ansvar på UCI, og ikke tatt sin egen del av jobben. Når det gjelder de mistenkelige prøvene til Armstrong i Tour de Suisse fra 2001 for eksempel, gjorde UCI det eneste vi kunne. Vi utførte målrettet testing av Armstrong under Tour de France uken senere. Vi hadde ti eller tolv kontroller på ham da, hvorav halvparten var tester for EPO. Alle de var uten funn. Vi gjorde alt kunne på den tiden, sier presidenten og slår ut med hendene.

- Derfor kan man ikke si at vi har gjort for lite. UCI bruker seks millioner euro årlig på anti-doping, og man bruker ikke slike summer hvis man ikke ønsker å fange juksemakerne. Vi tok tre mann under giroen i år for eksempel. Og det som irriterer meg svært ofte er når folk sier sporten er fortsatt skitten, i stedet for å si belønne oss for arbeidet vi gjør når vi fanger juksemakerne.

- Hvordan ser du på arbeidsforholdet ditt med WADA og USADA?

- Arbeidsforholdet er bra. Til tross for alt du hører og leser er det faktisk bra. En av rytterne vi tok under årets Giro d’Italia var som resultat av politiinformasjon som gikk fra italiensk politi til WADA, som kommuniserte informasjonen til UCI. Vi førte målrettet testing mot rytteren. Og vi tok ham! Under Tour of California i år samarbeidet vi med USADA. Derfor tror jeg forholdet med både WADA og USADA er og forblir bra i fremtiden.

Valget av ny UCI-president skjer under verdensmesterskapet i Firenze (Italia) kommende september.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere