EINDHOVEN (Nettavisen): Få dager før deadline day slapp bomben. Bodø/Glimt-ikonet Patrick Berg er hentet tilbake for rundt 40 millioner kroner, kort tid etter salget til franske Lens.

Ting gikk ikke som forventet i Ligue 1 for midtbanespilleren, som nå er tilbake for å spille Europa League for klubben som står hjertet hans nærmest.

Det overrasker en av landets fremste fotballspeidere Stig Torbjørnsen. IFK Göteborg-speideren er klar på at prislappen virker å være i det meste laget.

– Jeg er ikke veldig overrasket over at de henter ham hjem, for ting har ikke gått så bra. Men pengene Bodø/Glimt betaler overrasker meg veldig. Jeg vil faktisk kalle det merkelig.

Torbjørnsen har vært en del av flere store overganger, både inn og ut av Skandinavia som speider i blant annet Rosenborg, Norrköping og nå IFK Göteborg.

Les også: Kunstscoring da Glimt sjokkerte: – Vakreste av en danske siden Kim Larsen

Hør Nettavisens fotballpodkast «Sesongkortet» under:

– Ekstremt vanskelig

Salg av blant annet Erik Botheim, Jens Petter Hauge og nevnte Berg, har gitt gode penger i klubbkassa på Aspmyra. Nå ser Thorbjørnsen en annen Glimt-strategi enn tidligere:

– De har skapt sin egen suksess, og har blitt større og sterkere. Fått større «power», og skapt det selv med sportslige resultater. Nå har de fått større kapital, og ser dermed ut til å endre litt strategi og går for dyrere spillere.

Les også: Glimts millionkjøp med brutal ærlighet: – Kan ikke legge skjul på det

Ytterst få av Bodø/Glimts eksporter har lykkes tilstrekkelig med karrierene ute i Europa. Marius Lode har også returnert etter en vanskelig tid i tyske Schalke:

– Det er ekstremt vanskelig for Glimt-spillere å lykkes i nye klubber på et høyere nivå. For i Bodø er det lite press, tydelige roller i et system og en formasjon som ofte passer spilleren som blir hentet.

– Hva tenker du om prislappen Patrick Berg blir hentet tilbake for?

– Markedsverdien bør jo ha gått ned etter tiden i Frankrike, så jeg synes det er merkelig at de kjøper han tilbake for så å si samme pris. Samtidig vet dem hva de gjør og Bodø har pengene, så er det jo bedre å ha pengene på banen enn i banken. Men jeg tror ikke han er verdt de pengene.

– Forstår spørsmålet

Patrick Berg spilte samtlige minutter mot PSV Eindhoven torsdag kveld, og var naturligvis en fornøyd mann etter poengdelingen i Nederland. Da Nettavisen konfronterer han med påstandene om hans egen prislapp, svarer han dette:

– Jeg forstår at spørsmålene kommer, med tanke på det jeg har prestert tidligere og hva jeg har blitt hentet tilbake for. Nå ble jeg jo solgt for en betydelig sum også, så klubben har nok gått klart i pluss uansett. Men jeg skjønner at man stiller spørsmålet, forteller en ærlig midtbanemaestro til Nettavisen.

– Føler du på et press når du kommer tilbake her?

– Det vil så klart være et stort press på meg og mine prestasjoner, men det må man bare leve med som fotballspiller. Det er en del av gamet, så er det opp til meg å håndtere det. Jeg kan bare gjøre noe med det gjennom å prestere, utdyper Berg.

Les også: Storklubben møter Bodø/Glimt. Nå kommer de med oppsiktsvekkende United-avsløring

Utelandsloppholdet i franske Lens ble en stor nedtur, men Berg forteller at han er glad for å være på vei tilbake i godt gammelt slag igjen.

– Veldig godt å få spille mye fotball igjen. Jeg hadde det fint i Frankrike og, men til syvende og sist er jeg en type spiller som trenger å spille. Det fikk jeg ikke nok av der, og da var det beste for meg å komme hit. Fotballmessig var det ingen andre alternativer som var bedre enn Glimt, så jeg var aldri i tvil.

Skeptisk

Onsdag uttalte Discovery-ekspert Christian Gauseth seg om Lars-Jørgen Salvesens start hos de regjerende seriemesterne. Dette har han å si om kjøpet av Berg:

–Det er bra å hente Patrick Berg, men han hjelper jo ikke hvis man sliter med å score mål. Da tenker jeg at han må ha noen kvaliteter som gjør at det kan rettferdiggjøres. Det overrasker meg at pengene ikke ble brukt på en spiss i stedet, starter han.

Og fortsetter:

– De mener jo at Patrick er den brikken i det puslespillet dem har manglet den siste tiden, og det er jeg også enig i. Det er en kulturbærer og en fyr som setter standarden, men han må jo virkelig levere for at den prislappen skal være verdt det. Vi må være så ærlige.

Les også: Kontroversielt straffedrama senket Ronaldo og co.

– Han har spilt fotball, og trent med et godt lag over tid, så han er nok i en god fysisk form. Men at det er mye penger er det ikke noe tvil, men det er deres verdsettelse av han. Jeg tror også at det er få, i den prisklassen og med bedre ferdigheter, som er villige til å komme til Bodø/Glimt. De kan ikke velge og vrake i den prisklassen der, så hvis man får tak i han, vet dem hva dem får.

Og avslutter:

– Å få inn han er fantastisk, men pengebruken er helt ekstrem, etter min smak.

Slik var kampen mellom PSV og Bodø/Glimt: