Gå til sidens hovedinnhold

Paul Pogba-debatten raser under EM: - De andre i United er ikke i nærheten

Paul Pogba storspiller for Frankrike og mange klør seg i hodet over hvorfor han ikke viser de samme taktene i Manchester United.

EMs gruppespill er unnagjort og mange trekker nå fram Frankrikes Paul Pogba som én av de store profilene i den innledende fasen av mesterskapet.

Manchester United-spilleren har vært en meget sentral brikke for det franske laget og mange har bitt seg merke i prestasjonene til midtbanespilleren.

Onsdag kveld spilte franskmennene 2-2 mot Portugal og sikret seg med det gruppeseieren i «dødens gruppe», foran Tyskland, Portugal og Ungarn. Nå venter Sveits i åttedelsfinalen for Pogba og hans landsmenn.

Pogba er en spiller som stort sett alltid er i fokus - både på godt og vondt. I klubblaget United må han ofte tåle kritikk for prestasjonene, mens han med Frankrike-trøyen på veldig ofte blir unisont hyllet for sin innsats. I onsdagens kamp vartet han blant annet opp med en glimrende pasning til lagkompis Kylian Mbappé.

LES OGSÅ: United-koblede Torres med hint om klubbframtiden: - En tanke som tenner meg

Huseklepp: - Aldri vært tvil

Underveis i dette mesterskapet har derfor flere spurt seg hvorfor 28-åringen virker å hente ut sitt aller beste med flagget på brystet, mens han tilsynelatende ikke gjør det i klubblaget. TV 2-ekspert Erik Huseklepp har latt seg imponere av Pogba i EM.

- Han har holdt et veldig høyt nivå. Det har aldri vært noen tvil om hans kvaliteter. Så er det et spørsmål om jevnheten i det han får ut i United. For United så svinger det veldig, mens på landslaget så er han mye mer stabil, sier han til Nettavisen.

Han peker på én av Pogbas Frankrike-kollegaer som en viktig årsak til at stjernen virker langt mer stabil på landslaget og at han kommer mer til sin rett der.

- Jeg tror det hjelper å ha verdens beste defensive midtbanespiller ved siden av deg. Du trenger liksom ikke tenke så mye på hva som skjer når man mister ballen fordi N'Golo Kanté er der og gjør jobben uansett, forklarer Huseklepp.

LES OGSÅ: Medier: Manchester United og Borussia Dortmund nær enighet om Sancho-avtale

Eksperten tror også at Pogba spiller i en rolle som passer ham bedre for Frankrike sammenlignet med den rollen han får av Ole Gunnar Solskjær i United.

- I United har han blitt brukt mye ute til venstre, Solskjær har nesten ikke turt å ha ham inne sentralt. Jeg tror Solskjær skal våge å gjøre det. Pogba viser på landslaget nå at det går helt fint. I Manchester United har han eventuelt Scott McTominay ved siden av seg sentralt. Han er ikke like god som Kanté, men han er litt samme typen og han kan også dekke opp for de rommene som eventuelt oppstår etter Pogba, sier han.

Ween: - Er ikke i nærheten

TV 2-kommentator Espen Ween følger EM tett for sin kanal og ga Pogba en fin 7 av 10 på spillerbørsen etter møtet med Cristiano Ronaldo og Portugal onsdag.

LES OGSÅ: Rister på hodet over Ronaldo-hyllest: - Det er ikke raskt

Han mener at franskmannen ikke nødvendigvis er så varierende som det folk vil ha det til i United-drakten og peker på at forventningene ofte skrus skyhøyt opp.

- Det er tydelig at det ikke ventes det samme av ham i Frankrike. Vi ser det i United, med den prislappen og alt det styret som var da han kom dit. Vi skal ikke glemme at da han var så god i Juventus, så hadde han Andrea Pirlo, Claudio Marchisio og Arturo Vidal rundt seg. Da kunne han senke skuldrene litt. Nå forventes det at han skal gjøre alt, så forventningene er egentlig kunstig høye, sier han til Nettavisen.

- Mange trekker fram N'golo Kante som en viktig årsak til Pogbas gode spill for Frankrike. Er forklaringen så enkel, mener du?

- Jeg synes nesten det er så enkelt. Jeg synes det. De han spiller med i United er ikke i nærheten og de må ha noen til å dekke opp for ham. Han kan ikke spille med Fred, for eksempel. Jeg kalte Pogba for quarterback etter Portugal-kampen, men det får han ikke muligheten til å være i United. Det er kanskje en forenkling at Kante er så viktig for ham, men det er den enkleste forklaringen, mener TV 2-kommentatoren.

LES OGSÅ: Sky Sports: Manchester City byr 1,2 milliarder for Kane

- Så handler det kanskje litt om trygghet. Ikke at han er utrygg i United, men gode prestasjoner avler gode prestasjoner. I Frankrike er han bankers og blir ikke usikker om han slår en feilpasning eller har noen svake involveringer, sier Ween.

- Dårlig gjort mot Pogba

TV 2-profilen påpeker videre at Pogba ikke nødvendigvis herjer så mye som mange vil ha det til for Frankrike heller, men at han har en tydelig definert rolle i det laget.

- Hadde hatt fått en som N'Golo Kante ved siden av seg i Manchester United, kunne det bidratt til å senke forventningene rundt ham. Han totaldominerer jo ikke for Frankrike heller, men han gjør jobben. Ofte holder ikke det i United, sier Ween.

- Han var meget god da Solskjær tok over der og kanskje måler de ham på det. Han har hatt en god sesong der, men hos Frankrike er han kanskje mer en rollespiller og det ventes ikke at han skal være overalt, som i United. Det er ikke så mange som er det. Selv ikke Kevin de Bruyne, verdens beste midtbanespiller, er det for Belgia, selv om han tidvis har vært det for City og det blir litt dårlig gjort å måle Pogba opp mot ham.

LES OGSÅ: United-stjernen brøt sammen da han fikk spørsmål om familien

Townsend: - Ikke nok respekt

Crystal Palace-profilen Andro Townsend spiller sammen med Pogba i Premier League og følger nå EM for TV-kanalen ITV. Han er klar i sin tale om franskmannen.

Townsend mener at Pogba har vært EMs beste spiller så langt. Den tidligere Spurs-spilleren mener 28-åringen blir undervurdert av det engelske publikum.

- Vi respekterer ham ikke nok i dette landet, sier han ifølge Daily Mail.

- Han er ikke langt unna det samme nivået i United, men i England setter vi ikke pris på Pogba. Vi setter pris på de går hardt til verks og som løper i 90 minutter, men det er ikke Pogba, sier kantspilleren om Manchester United-profilen.

Townsend sier videre at han nærmest blir satt ut av noen av de detaljene og touchene som franskmannen har vist fram så langt i det pågående mesterskapet.

Midtbanespilleren har kun ett år igjen av sin nåværende kontrakt med United, men det meldes stadig om at partene er i forhandlinger om en ny avtale. Samtidig dukker det også opp rykter om en mulig retur til italienske Juventus i ny og ne.

- Ikke heldig

Huseklepp mener det blir viktig for Solskjær og United å beholde profilen.

LES OGSÅ: Jamal (18) forbløffet allerede som sjuåring: - Har aldri sett noe slik

- For et halvt år siden var han såpass ujevn i prestasjonene sine at jeg tenkte det kanskje var like greit at han ikke var der lenger, men nå har han blitt kvitt de skadeproblemene han hadde og kommet tilbake på det skyhøye nivået han er på. Med tanke på at Manchester United ønsker å være best mulig og vinne titler, så må Pogba bli. Ellers får de en jobb med å erstatte ham selvfølgelig, forklarer Huseklepp.

TV 2-kollega Ween er enig i at United bør satse videre på 28-åringen.

- Jeg tenker at signaleffekten ikke er så heldig om de lar ham gå. Noen supportere tenker kanskje «good riddance», men det spørs jo litt hvor mye penger de får for ham. Får de inn noen ved siden av ham, kan han kanskje bli Frankrike-Pogba i United, noe som er bedre enn å selge ham. Men det er litt fram og tilbake, sier han.

LES OGSÅ: Det Ronaldo gjør her vekker oppsikt. Stjernen reagerte med forakt i stemmen

- Jeg husker da David De Gea fikk ny kontrakt så gikk ikke det sånn kjempebra. Men jeg mener United bør beholde Pogba, så får de ta ham som den han er og ikke forvente at han skal være overalt og dominere i alle faser, sier TV 2-kommentatoren.