Gå til sidens hovedinnhold

«Peddien» har kjøpt Brann til gull

- Det er ikke jeg som kjøper spillere, vi er et helt apparat, forsøker Per Ove Ludvigsen seg. Branns sportssjef blir nå genierklært på overgangsmarkedet.

Klubber kjøper og klubber selger. Noen treffer og noen bommer. Ingen har truffet så ofte som Per Ove Ludvigsen i Brann, og derfor leder laget Tippeligaen i øyeblikket.

Martin Andresen så lenge ut til å være en flopp. Det sørget et inkopetent medisinsk apparat for i fjor. Nå fremstår han som det Brann kjøpte; Norges beste fotballspiller.

Petter Vaagan Moen er den dyreste. Han har langt igjen før han svarer til de enorme forventningene, men han har spilt alle kamper han kan spille, og han gjør seg ikke bort.

«Det er som regel mer opstyr rundt dem du selger enn dem du kjøper.»

Billig gull
Men det er de billige spillerne som vil fremstå som Per Ove Ludvigsens fremste og viktigste kjøp.

Kristjan Ørn Sigurdson - kom rekende på en fjøl fra Island for under en million. Investor Bjarne Berg i Hardball bladde opp, og kan muligens inkassere noe lignende de fikk for Paul Scharner, i overkant av 10 millioner.

Soma, Sæternes, Olufinjana, Kvisvik I og II, Bjarnason, Miller, Winters, Huseklepp, Ludvigsen, Dahl, Zavrl, Memelli, og Monkam.

«Dersom ikke investorene hadde kommet på banen og hjulpet oss, hadde ikke vi vært der vi er.»

Dyrt lån

Den eneste bomkjøpet var et lån, Maynor Soazo som er sendt hjem igjen. 29 minutters seriespill og en cupkamp kostet 320.000 kroner.

- Det er som regel mer opstyr rundt dem du selger enn dem du kjøper, sier Per Ove som har solgt Azar Karadas (det første han gjorde som sportssjef), Torstein Helstad, Ivar Rønningen, Raymond Kvisvik, Ragnvald Soma og Paul Scharner.

- Det er ikke alltid lett å kommunisere alle grunnene for et salg. Det er mye bare vi vet, men Azar ble solgt rett og slett fordi økonomien var dårlig.

Investorene viktig
- Dersom ikke investorene hadde kommet på banen og hjulpet oss, hadde ikke vi vært der vi er. Det er investorenes fortjeneste at vi kunne opptre på samme måte som Rosenborg, Vålerenga, Lillestrøm og Viking. Det er disse vi konkurrerer med på markedet.

- Hva styrer deg?

- Kun en ting. Jeg må tenke fremover på hva som skjer hvis vi ikke selger, og hva som skjer hvis vi ikke kjøper. Dersom noen tar meg i å selge og kjøpe uten å tenke på Branns beste først og fremst, er jeg ute og kjører, sier Ludvigsen som forteller om et sportslig apparat bestående av Mjelde, Espen Steffensen, Dan Risnes (keepertrener) Patrick Hansson, Robert Hauge og Kjetil Knudsen som hver uke diskuterer spillerlogistikk.

«Vi skal være blant de top tre-fire i Norge hvert år.»

- Og nå kommer Azar tilbake?

- Den ballen er plassert hos Benfica. Det er de som bestemmer hva som skal skje med spilleren de har kontrakt med, men jeg har aldri lagt skjul på at det er en spiller som ville hevet oss fra dag en. Det har med hvem Azar er og hvem vi er. Hadde Azar vært en kroat som ikke kjente Brann eller norsk fotball, ville vi ikke brydd oss.

- Du har en enestående anledning til å forsterke Brann inn i hegemoniet i norsk fotball. Du kommer til å bruke sommervinduet godt. Noe annet tør du ikke?

- Jeg kommer ikke til å kjøpe for å kjøpe for at ingen skal kunne angripe meg i ettertid. Skal vi sikre oss spillere, er det spillere som forsterker Brann og passer som spillertype og menneske inn i laget.

- Hvordan er dagens Brann-lag i forhold til europeisk standard?

- Vi holder nok ikke gammel Rosenborg-standard på lang tid ennå. Vi har litt å hente. Er vi heldig, kommer vi inn i Europacupen allerede nå på fair play. Tror det er noe slikt som en fjerdedels sjanse for at det kan skje. Jo flere ganger vi er med, jo bedre vil vi bli. Men vår målsetning står fast. Vi skal være blant de top tre-fire i Norge hvert år.

- Hvordan er det å reise til Lerkendal på mandag som favoritt mot Rosenborg?

- De som mener det er dårlig informert. Jeg forventer at vi er favoritt på Brann Stadion uansett hvem vi spiller mot. Jeg forventer at Rosenborg er det samme på sin hjemmebane. Men ja, jeg tror det er mulig for oss å slå dem hvis vi spiller lurt. Det blir en gyser av en fotballkamp, ler den gamle kjempen som kom alt for sent til Brann i forhold til spillekarrieren, men som ser ut til å ta det igjen på ren analyse og innsikt som sportssjef.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem

Kommentarer til denne saken