RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Per-Mathias Høgmo får betalt ut resten av kontrakten sin


Per-Mathias Høgmo sammen med fotballpresident Terje Svendsen tpå pressekonferansen hvor Høgmos avgang ble annonsert onsdag formiddag.
Per-Mathias Høgmo sammen med fotballpresident Terje Svendsen tpå pressekonferansen hvor Høgmos avgang ble annonsert onsdag formiddag.
Sist oppdatert:
- Aldri hørt om en slik avtale før, sier hodejeger.

ULLEVAAL STADION (Nettavisen) Det ble klart på onsdagens pressekonfereanse at Per-Mathias Høgmo er ferdig som norsk landslagssjef. Høgmo satt på en mye omtalt «uoppsigelig kontrakt» som varer frem til 31. desember 2017.

Bakgrunn: Høgmo er ferdig som landslagssjef

BLOGG: - Vi har garantert ikke fått hele sannheten

På pressekonferansen ble det bekreftet at NFF har ønsket å ha en ryddig prosess for å finne en løsning for å fortsette videre uten Høgmo som landslagssjef. Fotballpresident Terje Svendsen kunne bekrefte at NFF forholder seg til kontrakten, og at Høgmo derfor får betalt lønn ut kontraktsperioden.

- Vi er arbeidsgiver og har en arbeidsavtale som vi skal forholde oss ryddig til, sier Svendsen.

I pressekonferansen forklarte Per-Mathias Høgmo at selv, etter å ha reflektert gjennom helga, tok initiativ til å avslutte sin periode som landslagstrener. Ifølge Svendsen hadde partene et møte tirsdag kveld hvor de ble enige om det var det riktige framover.

Samtidig skal de ha blitt enige om at Høgmo beholder lønna si ut kontraktsperioden.

Det skapte umiddelbart reaksjoner på Twitter - saken fortsetter under.

– Per-Mathias er engasjert ut 2017 og de forpliktelsene har vi forholdt oss til. I tillegg har Per-Mathias kommet oss i møte og sagt at dersom han får ny jobb innen idretten, så kommer den lønnen til avkorting på godtgjørelsen han får fra forbundet, sa fotballpresidenten på onsdagens pressekonferanse.

- Aldri hørt om

Også hodejeger i Hammer og Hanborg, Trine Larsen, stusser kraftig over denne ordningen.

HODEJEGER: Trine Larsen er Managing Partner i Hammer og Hanborg.

- Det kan virke som at Høgmo er bedre til å forhandle avtaler enn han har vært som landslagssjef, sier hun til Nettavisen.

Hun reagerer med vantro på at landslagssjefen skal ha hatt en uoppsigelig kontrakt.

- Det har jeg aldri hørt om likende før. Jeg syns det er meget merkelig at NFF i det hele tatt vil inngå en slik avtale, de har satt seg selv i en veldig vanskelig situasjon, sier Larsen.

- Slik jeg ser det bør den som har inngått en slik avtale også vurdere sin posisjon, sier Larsen.

STAVRUMS BLOGG: - Høgmos sluttpakke er rett og rimelig

På pressekonferansen ble det videre opplyst at Høgmo ikke vil få betalt mer enn han rettsmessig har krav på i henhold til den kontrakten han har ut neste år. Det betyr at Høgmo innkasserer rundt 3,4 millioner før skatt, hvilket VG opplyste om at han ble utbetalt i 2014 fra Norges Fotballforbund.

- Hvis han hadde trukket seg hadde det nok ikke vært snakk om å få beholde lønnen ut kontraktstiden. Høgmo har åpenbart vært en dyktig forhandler, og man skal da ikke klandres for det, sier Larsen.

Hun er desto mer kritisk til NFF.

- Fotballforbundet bør virkelig gå i seg selv. Uten at jeg kjenner detaljene i dette, så tenker jeg jo umiddelbart at dette er gutteklubben som igjen har gitt hverandre gode avtaler, sier hodejegeren.

Nettavisens fotballekspert Joacim Jonsson er ikke overrasket over sluttavtalen mellom NFF og Høgmo. Han mener det er samsvar med det som er blitt vanlige mekanismer når en trener og klubb (forbund) skiller lag.

- Dette er en høflighetsgest. Det har nok ikke vært ondt blod for dette handler om at prestasjoner og resultater har sviktet over lengre tid. Da er dette naturlig, sier Jonsson til Nettavisen.

1,68 millioner per seier

Det ble rapportert i 2016 at Høgmo tjente betraktelig mer enn flere av trenerne i EM, blant dem daværende svensk landslagssjef Erik Hamrén, så vel som Chris Coleman som tok Wales til semifinalen under sommerens mesterskap i Frankrike.

NTB har regnet på det og kommet fram til at NFFs lønnsutgifter til Høgmo vil ha kostet forbundet 1,68 millioner per seier.

- Det er ikke uvanlig å ha forhandlet inn avtaler om sluttpakker, men å få en gevinst når man ikke har oppnådd resultater, det er ikke vanlig i det private næringslivet i hvert fall, påpeker Larsen.

Jonsson tror det er sannsynlig at lønn ut kontraktsperioden var regulert inn i Høgmos avtale, og påpeker at Høgmo ikke trakk seg, men at partene «ble enige».

- Per-Mathias er en intelligent mann, så han visste nok at dette ikke går lenger. Dermed ble nok litt det samme uansett om det var Per-Mathias som tok initiativet eller om forbundet bestemte seg, sier Jonsson, og fortsetter:

- Samtidig så trekker han seg jo ikke selv. Da hadde han jo ikke hatt noen rettigheter videre. Her har man kommet til enighet, for hadde han trukket seg frivillig så hadde han ikke hatt de samme rettighetene. Han har nok trukket seg, men på noen premisser. Dette skjønner jeg, dette er hans jobb. Hvorfor skal han gi avkall på sine juridiske rettigheter?

Les mer: Dette er fasiten under Høgmo

Kan avkortes

Terje Svendsen kunne likevel bekrefte at denne avtalen vil avkortes dersom Høgmo tar over ansvar «innen idretten» før den opprinnelige kontrakten er over i 2017.

- Kan dere utdype hva «innen idretten» betyr? Er det innenfor NFF eller hva som helst innen idrett?

- Vi har bare sagt «innen idretten», så ikke bare NFF, sier Svendsen til Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere