Gå til sidens hovedinnhold

Perfekt start for Northug

Petter Northug vant prologen i Tour de Ski.

Petter Northug har tatt mål av seg til å bli den første nordmann som vinner Tour de Ski sammenlagt.

Forrige sesong endte han på andreplass, så i år vil han gjerne bestige toppen av pallen etter å ha gått opp monsterbakken i italienske Val di Fiemme søndag 10. januar.

Fredag fikk han en perfekt start i prologen i fristil over 3,7 kilometer i tyske Oberhof.

Åpnet forsiktig
Northug åpnet litt forsiktig og lå helt nede på 31. plass etter 1,5 kilometer, dog ikke mer enn 5,3 sekunder bak teten og enda nærmere sine argeste konkurrenter.

Men Norges skikomet hadde spart på kjempekreftene og tok de fram i siste halvdel av løypa.

Inn på oppløpet var det klart at han lå svært jevnt med lederen Marcus Hellner fra Sverige. Og for en sekundstrid, eller rettere sagt tidelstrid, det ble.

Etter at Northug hadde strukket skien over målstreken viste lystavla at han hadde seiret med 0,8 sekunder.

- Det betyr mye for laget at Petter tok hjem denne seieren, sier sportssjef Åge Skinstad til NTB.

Bonussekunder
Seieren gir også Northug 15 bonussekunder, og han starter dermed alene i tet på lørdagens klassiske jaktstart over 15 kilometer.

Hellner får 10 bonussekunder, mens tyske Axel Teichmann på tredjeplass får 5 bonussekunder. Teichmann ledet lenge fra et noe tidlig startnummer, men endte til slutt to sekunder bak siststartende Northug.

Fjorårsvinneren i Tour de Ski, sveitsiske Dario Cologna, viste at formen er tilbake for fullt etter en treg sesongstart.

Han endte på fjerdeplass, 2,5 sekunder bak Northug, og starter dermed 17,5 sekunder bak på jaktstarten.

Gjerdalen tilbake
Bak Petter Northug gikk det rimelig trått for de norske løperne.

Men Tord Asle Gjerdalen viste oppløftende takter med sin 15. plass, 12,1 sekunder bak Northug. Gjerdalen har slitt voldsomt helt siden han tok seg fullstendig ut på femmila i VM på slutten av fjorårets sesong. Nå kan det synes som om Gjerdalen er på god vei tilbake.

Østensen skuffet
Helt siden Simen Østensen slo gjennom med en tredjeplass totalt i Tour de Ski i 2006/07-sesongen har Ski-Norge ventet på at han skal bli en stabil toppløper. Det har ikke skjedd.

Han gikk glipp av stort sett hele fjorårssesongen med sykdom, men ble rapportert å ha trent svært godt foran årets sesong. Østensen vant da også sprintprologen i sesongåpningen på Beitostølen, men falt i kvartfinalen og ble slått ut.

Etter det har han ikke klart å levere noen toppløp denne sesongen.

Fredag skulle han vise at han var tilbake for fullt, men det gjorde han ikke med sin noe skuffende 33. plass, 16,2 sekunder bak Northug.

Øvrige nordmenn
Roger Aa Djupvik ble nummer 39, Martin Johnsrud Sundby nummer 50 og Petter Eliassen 59.

Norges siste deltaker Eldar Rønning startet sterkt på det første målepunktet, men sprakk totalt og endte på en 70. plass.

-Jeg hadde nok håpet at noen av de andre skulle ha plassert seg litt høyere opp på resultatlisten i denne prologen, men det går ikke an å foreta noen evaluering før etter lørdagens jaktstart, sier Skinstad til NTB.

Her finner du resultatene fra fredagens prolog.

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Kommentarer til denne saken