Flere av klubbene i Eliteserien har valgt å permittere sine spillere som følge av korona-kaoset, som har gjort at seriestarten i norsk fotball har blitt flyttet ved to anledninger.

Tidligere denne uken meldte Norges Fotballforbund at man håper på å få i gang seriespillet i slutten av mai. Norsk fotball er en av mange ligaer i Europa som har blitt preget av den pågående pandemien.

UEFA har tidligere valgt å flytte EM-sluttspillet til sommeren 2021, mens også OL i Tokyo har blitt utsatt. I tillegg har Premier League, LaLiga og Serie A i tur og orden stoppet sine seriespill enn så lenge.

Les også: Hevder Real Madrid ikke er i tvil om hva de ønsker å gjøre med Ødegaard

Vegrer seg

I Norge har den økonomiske situasjonen også gjort at klubber har valgt å permittere sine spillere.

Strømsgodset, Vålerenga, Aalesund, Sandefjord, Odd, Kristiansund og Viking permittert hele eller deler av sine tropper.

Det samme har også Haugesund gjort.

Det har gjort at flere av spillerne går en usikker tid i vente. Det er uansett ingen av spillerne hverken der eller i de andre klubbene som har valgt å hoppe av, og signere for en annen klubb enn så lenge.

Haugesund-profil Niklas Sandberg er åpen om at han er litt usikker på hvor man skal stå i dilemmaet som nå preger store deler av Eliteserien:

- Jeg har ikke helt klart svar, for dette er jækla vanskelig. Det er ingen som vil være den første, og jeg tror det er det som stopper mange. Eksperter og slikt har vært ute og bjeffet om samholdet, og det er jeg helt enig i, men det finnes tilfeller her hvor spillere må tenke på seg selv også, sier Sandberg til Nettavisen.

Han forteller at han i permitteringsperioden har valgt å lese seg opp en del på lovverket, og ønsker å bli bedre kjent med det som er blitt den nye hverdagen for flere av spillerne.

- Jeg følger tankegangen med å være lojal, men jeg forstår jo saker der spillerne ønsker å gå. Du har den med Egil Selvik i Odd, der en klubb har fått et økonomisk tilbud, men fortsatt nekter ham å dra. Du har saker som det også. Man må tenke på seg selv, men det er ikke alltid gresset er grønnere på den andre siden heller, sier Sandberg.

Han tror at selv om flere spillere muligens har en god sak, så er det først og fremst frykten for å bli uglesett som gjør at spillerne er usikre på om de skal forlate sine klubber under den tøffe tiden:

- Ja, det tror jeg. Jeg tror mange er redd for reaksjoner fra andre. Dette dreier seg spesielt om overganger innad i Norge. Jeg tror det hadde vært spesielt hvis en spiller hadde dratt fra Odd til Vålerenga for eksempel. Det hadde nok ikke vært fint for ham å dra tilbake til Skagerak Arena.

- Det er det samme på sosiale medier, og hos meningsbærere. Da hadde man blitt ansiktet utad for dette kaoset. Man blir den som starter alt.

- Hadde du vegret deg?

- Ja, jeg tror ikke jeg hadde vært den første. Jeg er veldig tydelig på at jeg kommer til å være lojal til Haugesund, helt til noe ekstremt skulle ha skjedd. Det er mye som skal til for at jeg hadde dratt, sier Sandberg, som er tydelig på at han er takknemlig til Haugesund for muligheten han har fått til å profilere seg i Eliteserien.

Han påpeker at dette er noe han bruker tid til å tenke på, men at hans situasjon er på ingen måte like pressende som det det kan være for andre spillere i den øverste divisjonen av norsk fotball:

- Vi må tjene penger vi også for å klare oss, og jeg tenker da spesielt på folk som har familier de skal forsørge her. Jeg har en leilighet og en bil jeg skal betale, men tenk deg en spiller på 28-29 år med barn i barnehagen, som må ta femti prosent lønnskutt. Da blir det fort veldig tøft, sier Sandberg.

- Jeg tror det er en faktor for mange eliteseriespiller. Det er dette om å bli trynet utad, og være et symbol på illojaliteten som mange frykter. Men hvis det er en klubb i Belgia for eksempel som tilbyr å doble eller triple lønna man opprinnelig har, kan tilby et steg oppover sportslig, og man i dag kanskje har gått med på å gå ned femti prosent i lønn ... jeg tror det er viktig å tenke litt på de dilemmaene vi som spiller har også.

Han påpeker at norsk fotball vil være avhengig av en lojalitet fra spillerne for å holde seg gående, men at det er et spørsmål som er vanskelig å besvare i det som er blitt en utfordrende tid for flere klubber i Norge.

- Det er så mye her, det er ekstremt vanskelig å komme til et konkluderende svar her. Hva er det som er riktig og galt her? Alle sakene må nesten behandles individuelt her. Vi kan ikke slå alle over samme kam, sier Sandberg, som sier han savner dagene på treningsfeltet med gutta.

KORONA-VIRUSET: Slik påvirker det idretten

Klubbløs

Tidligere denne uken fikk Sandberg selv en liten overraskelse da hans tvillingbror sendte over et bilde fra det populære og anerkjente nettstedet TransferMarkt. Der stod det nemlig at han ikke lenger hadde klubb:

- Jeg vet ikke helt hvorfor, men tvillingbroren min hadde gått inn på TransferMarkt. Jeg trodde ikke han var så interessert, men han gikk inn for å se hvor mye jeg er verdt, fordi dette har jo blitt et tema den siste tiden. Da sa han at det stod jeg var klubbløs, sier Sandberg.

- Jeg sendte det til agenten min, og han skjønte heller ingenting. Det var egentlig litt festlig. Jeg synes det var pussig. Går du inn på Haugesund, så står det at det bare er fem spillere i klubben.

Han forteller at bildet ble gjenstand for litt galgenhumor blant spillerne i deres WhatsApp-gruppe. Der har beskjedene flydd den siste tiden.

- Det har aldri vært flere meldinger i den gruppa enn det har vært den siste uken. Vi diskuterer veldig mye der, først og fremst at vi har satt oss inn i saken og hjelper hverandre med ting som dagpenger og lønninger og slikt. Vi hjelper hverandre mye.

Da det ble klart Haugesund permitterte spillere var det fem navn som ikke stod på listen: Kevin Krygård, Mikkel Desler, Ibrahima Wadji, Benjamin Källman og Alexander Ammitzbøll.

Begrunnelsen til Haugesund-ledelsen var den gang at det var spillerne man anså at fortsatt en verdi. Selv om verdispørsmålet har blitt slått kraftig opp, så er Sandberg klar på at spillerne fortsatt står samlet.

- Helt ærlig, og dette blir jeg spurt mye .. det er mange som lurer på hva vi tenker om de fem spillerne som ikke er permittert, og det er viktig å påpeke her at det er ikke deres skyld. Det er klubbens skyld, og om det er noen man skal være forbanna på så er det dem. Gruppa står jo sammen, sier Sandberg.

- Man kan stille spørsmål rundt valgene, men dette er det noe som klubben har valgt. Mikkel Desler er bestekompisen min, og det endrer seg ikke fordi han ikke er permittert mens jeg er det. Spillergruppa har ikke endret seg.

Men hva gjør egentlig Sandberg nå som permisjonstiden er inne i sin høysesong:

- Jeg forsøker å trene litt, men det blir mye tid til film og slikt. I tillegg forsøker jeg å ta Real Zaragoza tilbake til LaLiga på Football Manager. Det har jeg god tid til nå, sier rogalendingen.