Gå til sidens hovedinnhold

- Petter er ikke mye i media

Tor Arne Hetland vil høre Petter Northugs egne meninger.

BEITOSTØLEN (Nettavisen):
- Petter Northug er ikke mye i media. Det er alle rundt ham som uttaler seg der, sier Tor Arne Hetland (35).

Mannen med både VM- og OL-gull i sprint har vært en av de store profilene i norsk langrenn de siste ti årene, og var kanskje den største stjernen på herresiden da Northug slo igjennom med et brak under NM på Heistadmoen i 2006.

I tre sesonger var veteranen i samme landslagsmiljø som oppkomlingen fra Mosvika i Nord-Trøndelag. Nå har Hetland lagt opp, flyttet til Sveits, blitt tysk sprinttrener – og følger Northug mest via media.

- La Petter være Petter
Det har vært noen oppslag å lese den siste tiden. Noen av sportslig art, i forbindelse med åpningsrennene på Beitostølen, men mest om Northugs omstridte sponsoravtale med Red Bull og ryktene om at superstjernen vurderer å forlate landslaget.

Hetland savner altså uttalelser fra én mann, nemlig hovedpersonen selv.

- Jeg skulle ønske Petter selv satte standarden for hva Petter står for, sier Hetland når Nettavisen møter ham over en kopp kaffe på Beitostølen i forbindelse med verdenscupåpningen.

Den gamle sprintkongen er ikke blant dem som hisser seg opp over at Northug har inngått en sponsoravtale med Red Bull, som er en stor idrettssponsor globalt.

- La Petter være Petter. Den dagen han blir temmet, er han ikke Petter lenger, og det vil være et tap. Gutten er jo et funn for norsk langrenn, poengterer Hetland.

- Gutten er smart
Likevel vil han altså høre mer om superstjernens egne refleksjoner – både om sponsorer og andre viktige tema i skisporten.

- Petter har forutsetninger for å ha meninger om alt. Gutten er smart. Han trenger ikke andre til å snakke for seg, poengterer Hetland, som mener Northugs taushet enkelte ganger kan virke mot sin hensikt.

Én ting Hetland er meget opptatt av, er at de beste langrennsløperne skal være på landslaget. I forbindelse med ryktene om at Petter Northug har planer om å forlate landslaget, synes Hetland hovedpersonen er blitt brukt.

- De gangene jeg har hørt Petter uttale seg om det, har han sagt at han ikke har planer om å forlate landslaget. At han ikke kan garantere noe for framtida, er en annen sak. Det kan for eksempel være at familiesituasjon gjør at det er fornuftig å stå utenfor, slik Jens Arne Svartedal har valgt. Men personlig tror jeg også Jens Arne hadde hatt enda bedre resultater om han hadde fortsatt på landslaget.

Støtter Seeberg
- Så du er enig med skipresident Sverre Seeberg, som truer med å ta fra Northug lisensen om han bryter ut?

- Sverre sier jo bare fra om hvordan reglene er. Det er faktisk sånn det er, og det er nødt til å være sånn. De beste løperne skal være på landslaget, det skal det ikke være tvil om, fastslår Hetland.

Han mener Petter Northug og alle andre må finne seg i at inntektene på kort sikt er mindre på et landslag enn hvis man står utenfor – rett og slett fordi hele systemet er bygd opp rundt at Skiforbundet har markedsrettighetene på de beste løperne.

- Det er klart at forbundet for å konkurrere med private lag kunne ha tatt ut bare fire mann på landslaget og gitt hver av dem en million i stipend. Men jeg tror ikke det hadde gitt norsk langrenn gode resultater på lang sikt, sier Tor Arne Hetland.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken