Gå til sidens hovedinnhold

- Petter har møtt veggen før

Derfor er ikke pappa John Northug bekymret.

Det er en dramatisk VG-forside som skriker mot norske aviskjøpere tirsdag: «Krise for Northug: - Akutt overtrent». Herrelandslagssjef Vidar Løfshus innrømmer at det i verste fall kan ta flere måneder før Northug er tilbake i form.

I klartekst: VM på hjemmebane i Holmenkollen i overgangen mellom februar/mars kan komme for tidlig for Norges normalt nest største gullhåp.

Les også: - Northug kan være ute i flere måneder

- I hans natur å sprenge grenser
Likevel sitter pappa og manager John Northug hjemme i Mosvika uten å være all verdens bekymret for sønnen.

For det er ikke første gang Petter Northug (24) er «tung i fotan».

- Petter har møtt veggen før. Det ligger i hans natur å skulle sprenge grenser på trening. Da kan man gå på noen små smeller underveis. Men kanskje er det også derfor Petter er blitt så god som han er blitt, sier John Northug til Nettavisen tirsdag morgen.

Allerede som 15-åring gikk Petter Northug på sin første smell.

«Må tørre å trene»
I et intervju med Nettavisen i februar 2006 fortalte John Northug hva som skjedde den gangen:

- Petter ble syk uka før hovedlandsrennet, og måtte holde seg helt i ro i fire dager – for første gang i sitt liv. Da han kom til start, hadde han så mye energi at ingen klarte å slå ham. Der lærte Petter litt om forberedelser til viktige renn. Men etter hovedlandsrennet fortsatte han å trene hardt. Til slutt gikk han på en stor smell. En dyktig lege anbefalte ham å kutte ut treninga i seks uker.

Den dyktige legen var for øvrig Hans Petter Stokke, som nå er lege for kvinnelandslaget i langrenn.

Les også: Var overtrent som 15-åring

Slik kommenterte Petter Northug selv farens historie den gangen:

- Det er riktig at jeg var skikkelig «tung i fotan» i noen uker. Jeg lærte en del av det som skjedde da, men jeg ble ikke skremt. Skal man bli god, må man sprenge noen grenser. Det har jeg gjort, og det kommer jeg til å fortsette med. Man må tørre å trene, sa han.

Slått av jente
Og episoden i 2001 er ikke unik. Sommeren 2005 gikk Petter Northug på en ny treningssmell, bare måneder før han fikk sitt store gjennombrudd med de to NM-gullene på Heistadmoen i januar 2006.

- Tidlig på høsten i 2005 var han så «tung i fotan» at han ble slått av Kine Beate Bjørnås på ei intervalløkt, mimrer John Northug overfor Nettavisen.

Stig Rune Kveen – som er samboer med Kine Beate Bjørnås og en god kompis av Petter Northug – utdyper:

- Det var den sommeren Petter flyttet til Meråker, og han var tidlig i veldig god form. Men i slutten av august ble han veldig sliten. Og på ei intervalløkt på rulleski ble han fragått av Kine allerede på det andre draget. Da husker jeg han ble veldig stille.

- Men han kom jo tilbake, og var i knallform igjen allerede i november, understreker Kveen.

- Ingen garanti
John Northug understreker at man fortsatt ikke vet om det er overtrening som er problemet for sønnen i øyeblikket. I løpet av tirsdagen ventes det svar på flere prøver som kan avdekke om Petter Northug for eksempel har et virus i kroppen.

- Men det at Petter har vært i lignende situasjoner før, bidrar nok til at han er veldig avslappet til det som skjer nå. Han vet at hvis kroppen får tid til å ta seg igjen, så vil formen sannsynligvis komme tilbake. Derfor er han også i ganske godt humør. Kynisk sett er det egentlig bare VM som betyr noe i år, og i forhold til det har han veldig god tid, poengterer John Northug, som imidlertid innrømmer én ting:

- I toppidrett har man aldri noen garanti for at man kommer tilbake på det nivået man en gang var.

Sjekk siste vintersportsnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Kommentarer til denne saken