De norske kombinertgutta har gjort seg fortjent til å kalles «slow starters». For hvert år sliter de når verdenscupåpningen kommer. Men i år var målet å gjøre en bedre åpning enn tidligere. Og landslagssjef Kjetil Strandbråten var fornøyd, til tross for at det ikke ble pallplass.

- I dag er vi godt fornøyde, fordi vi må få en bekreftelse på at vi er et lag som er på et bra nivå. Vi hadde en målsetting om å starte bedre enn det vi har gjort tidligere, der vi har slitt i starten av sesongen, sier Strandbråten til Nettavisen.

Og med tre mann inne blant de ti beste, viste de norske gutta at de har et bra lag. Og best av alle de norske var Petter Tande, som Strandbråten tror vil få en stor sesong.

- Petter har hoppet bra i sommer og høst, men ble litt satt ut da han ikke lyktes i det offisielle treningshoppet sitt her. Men han skjerper seg og presterer et bra hopp, og gjør det godt i sporet. Hvis han får flere slike hopp, kommer han til å glede mange nordmenn i år, sier Strandbråten.

Arbeidsuhell for Moan
For Magnus Moan ble det en skuffende sesonåpning. Fjorårets store profil på det norske laget lyktes ikke i hoppbakken og var godt over 3 minutter bak fra start. Likevel tok han inn ett minutt på Lamy Chappuis, sannsynligvis uten å ta ut alt. Det holdt til en 26.plass til slutt. Etter det dårlige hoppet, ble langrennet kun en gjennomkjøring før morgendagens renn skal vi tro landslagssjefen.

- Hoppet til Magnus i dag ser jeg på som et arbeidsuhell. Han har vært ustabil i bakken i år, men dagens hopp var rett og slett en bom. Han får en gjennomkjøring i sporet i dag, og jeg tror vi får se han mye bedre i bakken i morgen og da vet vi at han går godt i sporet, sier Strandbråten.

Petter Tande og Espen Rian var de største norske håpene i kombinertrennet, etter at hoppingen var unnagjort. Tande startet sekundet bak Rian, og duoen hadde over minuttet opp til ledende Jason Lamy Chappuis.

Kamp om andreplassen
Petter Tande og Espen Rian var de største norske håpene i kombinertrennet, etter at hoppingen var unnagjort. Tande startet sekundet bak Rian, og duoen hadde over minuttet opp til ledende Jason Lamy Chappuis. Men allerede etter 2,5 kilometer hadde de nærmet seg teten, etter å ha gått godt i sporet.

Rian måtte riktignok slippe etter halvgått løp, men Jan Schmid lyktes i å ta seg opp til forfølgergruppa. Franske Lamy Chappuis var det lite å gjøre med, men det var en andreplass som kunne kapres.

Men da løpet gikk inn i sin siste fase, var ikke den norske duoen Tande og Schmid rask nok. For tyske Eric Frenzel og en kjent finne skulle rykke fra og ta plassene bak Lamy Chappuis.

Og den finnen var ingen ringere enn Hannu Manninen. Finnen som snøt Magnus Moan for gull i VM i 2007 og som la opp etter 2008-sesongen. Men før årets OL-sesong bestemte finnen seg for å gjøre comeback, etter over et år utenfor idretten. Og hvilket comeback det ble.

Sterkest mot slutten
Manninen startet godt over minuttet bak ledende Lamy Chappuis, men i mål var han kun 8,1 sekunder bak. Manninen viste styrke mot slutten og sikret seg en overraskende andreplass, til stor jubel fra hjemmepublikummet i Kuusamo.

Tyske Frenzel tapte altså spurten mot Manninen, men kom i mål omtrent 4 sekunder for Petter Tande. Jan Schmid tok sjetteplassen. Mikko Kokslien lyktes også å gå seg opp kraftig. Han endte også i topp 10, på en fin 9. plass.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!