Gå til sidens hovedinnhold

Phelps er sikker på at OL-bråket påvirker utøverne

Den tidligere svømmeren Michael Phelps (36) har et råd til utøverne som sliter med OL-forberedelsene.

– En utøver bruker fire år på å forberede seg til OL. Når du da kaster noe annet inn i miksen, blir det rart, sier Michael Phelps til CNN.

Som tidenes mestvinnende olympier vet den tidligere svømmestjernen godt hvordan det er å gå inn i et stort mesterskap. Oppladningen til vinter-OL i Beijing har vært preget av snakk om vertsnasjonens håndtering av menneskerettigheter, spesielt i forbindelse med at den kinesiske tennisspilleren Peng Shuai anklaget landets tidligere visestatsminister for seksuelle overgrep.

I tillegg er koronapandemien fortsatt en stor faktor. Phelps mener all støyen definitivt påvirker utøverne.

– Vi mennesker er skapninger av vane. Det vet jeg godt selv. Om jeg kommer ut av vanenen mine, blir jeg en annen person, sier Phelps.

Fokus på problemene

36-åringen med 28 OL-medaljer har de siste årene vært åpen om sin kamp mot depresjon og andre psykiske helseproblemer. Han er blitt en stor stemme i spørsmål rundt idrettsutøveres mentale helse.

Pandemien gjør at utøverne i stor grad må holde seg unna andre frem til OL-starten 4. februar. Å bli smittet de neste ukene kan være katastrofalt for egne drømmer om medalje. Det vil med andre ord ikke være rart om annet enn det sportslige surrer under topplokket hos de som skal til Beijing.

I fjor ble imidlertid idrettsstjernenes mentale helse virkelig satt på agendaen. Først da Naomi Osaka trakk seg fra French Open da det stormet rundt avgjørelsen hennes om å stå over pressekonferansene.

Deretter da Simone Biles trakk seg fra flere OL-øvelser i turn. Etterpå sa hun at grunnen var at hun ikke ville sette sin egen mentale helse på spill.

LES OGSÅ: Evra forteller hvorfor han holdt den rystende hendelsen skjult for politiet i en årrekke: - Følte meg som en feiging

– De må finne ut hva de kan styre

Phelps er glad flere nå snakker om temaet. Han innrømmer selv at pandmien har gitt ham «noen av de skumleste øyeblikkene i livet». Men OL-legenden har et råd til utøverne som synes det er vanskelig å holde fokus når situasjonen er som den er.

– Det eneste utøverne som reiser kan gjøre, er å finne ut hva de kan styre selv. Det er så mye som er utenfor vår kontroll, sier den nå pensjonerte svømmeren.

Også norske utøvere har snakket om hvordan det blir med et OL under pandemien. I disse dager samles langrennseliten i italienske Seiser Alm for å akklimatisere seg til høyden som venter i Kina. Blant dem er Heidi Weng. Hun har ikke tatt noen sjanser inn mot lekene.

– Jeg har ikke sosial kontakt med noen. Det blir kanskje mamma og pappa som er pensjonister og som omtrent ikke er med folk. Jeg drar ikke på butikken og gjør ikke noen ting, sa hun til Nettavisen etter Tour de Ski-avslutningen i starten av januar.

- Synes du OL bør arrangeres i februar?

- Det blir som det blir, tenker jeg. Jeg har ikke tenkt så langt og dette får folk bestemme og vurdere, forteller Weng.

Hun er én av 59 utøvere som siden er blitt tatt ut til å representere Norge i Kina.

LES OGSÅ: Landslagstreneren bekymret før OL: - Skremmende