Gå til sidens hovedinnhold

Phelps startet med rekord

Michael Phelps startet jakten på åtte OL-gull, med seier og verdensrekord på 400 meter medley.

Megafavoritten svømte inn til 4.03,84, og smadret dermed sin egen verdensrekord med halvannet sekund i finalen.

Han var aldri truet i løpet, og var 2,34 foran sølvvinner Laszlo Cseh fra Ungarn. Bronsen gikk til Phelps landsmann, Ryan Lochte.

Det amerikanske svømmefantomet hadde presset liggende tungt på sine skuldrer før finalen på 400 meter medley. Bare gull var godt nok dersom jakten på gullrekorden til Mark Spitz i ett og samme OL skulle anses for å være et realistisk prosjekt.

Phelps skuffet ingen. Ei heller president George Bush, som satt på tribunen og så nasjonens aller største olympiske helt suse inn til ny verdensrekord på distansen.

Bush vinket
- Jeg hadde den samme følelsen som i Aten. Den gang så jeg meg selv fra tribunen da det gjensto 20 meter – og smilte av tanken. Den samme følelsen kom i morges. Jeg smilte da også, sa Phelps til ANB.

Etter målgang kikket han opp på tribunen og så president Bush vinke til ham.

- Han hevet tommelen i været og viftet med det amerikanske flagget. Det var ganske kult, gliste Phelps, som også speidet etter mamma. Hun fikk han aldri øye på, så det følelsesladde øyeblikket måtte vente.

Samtidig røpet svømmekongen at følelsen før start slettes ikke var god. Snarere tvert i mot. Den store gullfavoritten ble en smule usikker.

- Jeg sto i venterommet og følte meg ikke bra. Jeg hadde frysninger, sa Phelps.

Vel ute i bassenget var publikum som fikk frysninger. Av gullfavorittens fart. Nå er han favoritt til å vinne åtte gull i lekene i Beijing. Det skal godt gjøres at han ikke klarer det – og slår rekorden til Spitz på sju. Medleyøvelsen ble nemlig omtalt som den største bøygen på forhånd. Det viste seg å være ren barnemat.

For siste gang
Publikum i den fantastiske svømmekuben i Beijing var for øvrig vitne til et spesielt øyeblikk på flere måter søndag. Michael Phelps svømte nemlig 400 meter medley for aller siste gang. Nå vil han konsentrere seg om andre distanser.

- Jeg sa til treneren at dette ville bli siste gang, og gjorde det klart at jeg måtte få til en god tid. Det gikk jo fint, gliste Phelps – som også ga folket rundt han et forvarsel om at det kunne være verdensrekord på gang.

- Da vi gikk ned til bassenget i deltakerlandsbyen klokka halv sju i dag tidlig, spøkte jeg med at det kunne bli rekord, smilte Phelps.

Han holdt ord. Nå venter ytterligere sju øvelser de neste 14 dagene. Programmet er steintøft, men hvis noen kan klare det, heter nok vedkommende Michael Phelps. (ANB)

Alt om Beijing-lekene i vårt OL-magasin!
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene