Phil Foden (18) ble matchvinner da Manchester City slo Tottenham

UNG HELT: Phil Foden kunne juble for sin første Premier League-scoring for Manchester City.

UNG HELT: Phil Foden kunne juble for sin første Premier League-scoring for Manchester City. Foto: Phil Noble (Reuters)

Ble den første spilleren født på 2000-tallet til å score for de himmelblå.

MANCHESTER CITY - TOTTENHAM 1-0

Manchester City fikk sin revansj for exiten i Champions League, og slo Tottenham 1-0 hjemme på Etihad lørdag. Det var en 18-åring som ble den store helten da de himmelblå sikret seieren.

Phil Foden scoret nemlig sitt første mål for Manchester City i Premier League, og ble det den første spilleren født på 2000-tallet til å finne veien til nettmaskene for City i den engelske toppdivisjonen.

Før oppgjøret uttalte Manchester United-legenden Gary Neville til SkySports at City har noe helt spesielt i den engelske midtbanespilleren:

- Valget av Foden kommer fordi de tror på ham, men de har kommet til et punkt der de rett og slett ikke kan holde ham tilbake. Tilbakemeldingene jeg har fått fra klubben (City) er at de like gjerne kunne lagt ned akademiet om han ikke hadde fått sjansen, sa Neville til SkySports.

Det er uansett grunn til bekymring for Manchester City i de kommende ukene etter at Kevin de Bruyne, på ny, måtte ut med en skade.

TV 2-ekspert Erik Thorstvedt er klar på at et tap av belgieren i de siste ukene av Premier League kan ha stor påvirkning på City:

- Det er så lite igjen av sesongen også nå, og er han ute noen uker nå så er sesongen over. De har cupfinale og viktige matcher fremover i Premier League-innspurten. Det kan være det siste vi ser av Kevin de Bruyne denne sesongen, og det kan minske sjansene for å vinne Premier League, sa Tottenham-legenden i TV 2-studioet.

Seieren for City betyr uansett at de fortsatt har kontroll i tittelkampen i Premier League. De ligger nå poenget foran Liverpool, med like mange kamper spilt av årets sesong.

Tottenham ligger på plassen bak Liverpool og City, men med hele 19 poeng opp til serielederen. Det skiller tre poeng mellom Tottenham på tredjeplass og Manchester United på sjetteplass i Premier League.

2000-modell

Kampen på Etihad startet i et voldsomt tempo da Tottenham utnyttet en sjelden pasningsfeil av City tidlig i omgangen. Heung-min Son ble spilt fri ute til venstre, og bestemte seg for å hamre til fra spiss vinkel.

Sør-koreaneren, som scoret to mot City tidligere denne uken, fikk presset skuddet sitt på mål, men Ederson hadde kontroll da han til slutt fikk klasket forsøket ut til corner for gjestene fra London.

Kun to minutter senere var det Citys tur til å trykke på foran mål. Bernardo Silva fikk bevege seg innover i banen og hans innlegg mot Sergio Agüero var perfekt. Argentineren fikk lagt ned til Phil Foden som kom susende gjennom boksen.

18-åringen har presis, og stanget ballen inn bak keeper Claudio Gazzaniga. Fodens første Premier League-mål gjorde at City ledet etter kun fem minutter spilt.

Tottenham burde ha utlignet like før kvarteret spilt da de broderte seg utsøkt gjennom City-forsvaret, og ballen havnet hos Christian Eriksen. Danskens forsøk alene med keeper Ederson smalt i armen på den brasilianske burvokteren, og spratt unna.

Det var City som i stor grad hadde kontroll i banespillet, men Tottenham lå konstant og truet i kontringene med farten til Son og Lucas Moura. Like før pause var det sør-koreaneren som igjen var på farten.

Alene med flere City-forsvarere i ryggen tråklet den tidligere Bayer Leverkusen-angriperen seg gjennom City-feltet, men nok en vanvittig redning av Ederson gjorde at City holdt nullen.

Ledelse til tross, et stort skår i gleden var at Kevin de Bruyne på ny måtte ut med skade. Belgieren fikk en kjenning like etter halvtimen spilt, og ble erstattet av Fernandinho.

Det var uansett Manchester City som kunne smile bredest etter de første 45 minuttene. Phil Fodens scoring gjorde at Pep Guardiolas menn ledet 1-0 over Tottenham etter den første omgangen.

Keeperhelter

Begge lag virket forsiktige i åpningen av den andre omgangen, som gjorde at det gikk lang tid mellom hver sjansene de to lagene i mellom i Manchester. Like før timen spilt mente uansett Dele Alli at Tottenham skulle blitt gitt straffe.

Midtbanespilleren la ned ballen, men ble stoppet av Kyle Walker på vei igjennom boksen. Ballen traff armen til høyrebacken før den spratt ut til corner, men dommer Michael Oliver ristet på hodet da Tottenham ønsket straffespark.

Agüero fortsatte å plage Tottenham-stopperne i den andre omgangen, men det ville seg ikke foran målet for den argentinske målmaskinen. Han ble erstattet av Leroy Sané med en drøy halvtime igjen av timen.

Det var en annen argentiner som viste seg frem isteden. For i det 71. minutt slo Sané inn en perfekt ball til Sterling, som bare skulle ha bredsidet inn 2-0-målet. Det ville ikke Gazzaniga ha noe av, og fikk stoppet Sterlings avslutning med foten.

I den andre enden fortsatte Ederson å vise seg frem. Lucas ble spilt herlig igjennom alene med Ederson, men nok en gang viste den brasilianske sisteskansen de enorme ferdighetene sine, og fikk stoppet sin landsmann.

Tottenham forsøkte å stikke kjemper i hjulene for Citys Premier League-drøm ved å kaste innpå mannen som sendte City ut av Champions League tidligere denne uken: Fernando Llorente. Innbytte av spanjolen ble møtt med pipekonsert fra hjemmesupporterne.

Historien gjentok seg ikke denne lørdagen, da City tok et nytt steg mot Premier League-tittelen. Phil Fodens scoring ble kampens eneste da Manchester City slo Tottenham 1-0.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.