Pingle ble norgesmester i styrkeløft

Ole Martin Hofseth vil gjerne løfte internasjonale stevner for Norge. Drømmen er VM-gull. Da vi traff ham var han på ferie hjemme i Hokksund og vi måtte benytte andre treningslokaler enn han normalt bruker.

Ole Martin Hofseth vil gjerne løfte internasjonale stevner for Norge. Drømmen er VM-gull. Da vi traff ham var han på ferie hjemme i Hokksund og vi måtte benytte andre treningslokaler enn han normalt bruker. Foto: Per Abraham Grennæs (Drammens Tidende)

Fem dager i uken går Ole Martin Hofseth i kirken. Det har gjort ham til Norges sterkeste junior i -66 kilo.

HOKKSUND (Drammens Tidende): I NM nylig ble 21-åringen fra Hokksund norsk mester for junior i -66 kilo. 11 (!) norske rekorder satte han i løpet av sine ni løft. Blant annet slo han sammenlagtrekorden for seniorer med 497,5 kilo, etter å ha tatt 180 i knebøy, 130 i benkpress og 187,5 i markløft.

Innsatsen ble belønnet med plass på landslaget.

– Var en pingle!

Ole Martin var ikke opptatt av å være sterk da han gikk på grunnskolen.

– Nei. Jeg har alltid vært en liten pingle. Da jeg gikk ut av tiende var jeg bitte liten og mye lavere enn de andre. Jeg løftet under 50 kilo i benkpress, sier han til Drammens Tidende.

Ole Martin startet videregående på Tyrifjord, og flyttet på internat. Der begynte han å trene styrke. Da han og en kompis var 17, ble de enige om et veddemål: Førstemann til 100 kilo i benkpress!

Guttene hadde 70 som pers, men presset hverandre fremover. Etter et drøyt halvår vant kompisen.

– Jeg klarte 97,5, minnes Ole Martin.

Det var starten på noe stort. For et par år siden ble han oppsatt på å sette norgesrekord i benkpress. Han søkte på nettet, og kom over Bergen styrkeløftklubb. Som idrettsstudent i vestlandsbyen tok han kontakt med klubben som har lokaler i kjelleren til en kirke i Fyllingsdalen.

Tre økter i uken gir god fremgang, mener Ole Martin. Selv trener han fem økter. Foto: Per Abraham Grennæs (Drammens Tidende)

– Når vi slipper stangen litt hardt ned etter markløft rister det helt opp i kirkerommet, sier Ole Martin til Drammens Tidende.

Da hender det at de får en liten pekefinger fra oven.

Fem dager i uken, to timer i snitt hver gang, er det som har gjort ham så sterk.

Kommer han på et vanlig treningssenter nikker andre anerkjennende til hvor mye han løfter. Når du er 174 og veier mellom 65 og 68 kilo, står det respekt av vektene unggutten presser, drar eller bøyer.

– Kroppsvekten gjør utrolig mye. Du løfter mye mer når du veier litt mer, mener han.

Mange blir overrasket når Ole Martin forteller at han er norgesmester i styrkeløft.

– Folk forbinder ikke styrkeløft med tynne mennesker. De tenker at styrkeløftere er store og kraftige.

Sosialt

Det gode miljøet i styrkeløft er en av grunnene til suksessen. Ole Martin gleder seg til å gå på trening, det er sosialt og hyggelig mellom de tunge løftene.

– Før trente jeg nesten bare sammen med to menn på rundt 50, nå er det kommet mange på min alder og flere jenter.

Styrkeløftere kommer i alle aldre og fasonger, og Ole Martin som tar en bachelor i kroppsøvingsfaget, mener idretten passer for alle. Selv om du bare er mosjonist er styrketrening en god måte å ta vare på kroppen. Du må ikke drømme om en VM-tittel, slik som vår mann.

PS! Alle rekordene er satt uten utstyr, det vil si at han ikke har brukt spesielle drakter som gjør at du løfter mer. Et belte, en løftetights, og et par flate sko er det han trenger. Knevarmere og håndleddsbeskyttere er kjekt å ha. Totalt sett en billig sport å bedrive. Medlemskap på et senter og kanskje et belte er alt du trenger for å trene.

Les flere saker hos Drammens Tidende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.