*Nettavisen* Sport.

«Pitbullen» tviholdt på ledelsen

Foto: JEFF PACHOUD (AFP)

Isolert i finalen, men Talansky beholdt den gule trøyen i Paris-Nice.

08.03.13 14:15

Michael Albasini (Orica-GreenEdge) viste seg skarpest i spurten under den franske solen i Paris-Nice torsdag. Den rutinerte sveitseren var del av en redusert favorittgruppe som kom samlet til mål.

- Jeg var på riktig plass til riktig tid, forteller Albasini etter etappen.

- Jeg slet fælt på de to siste bakkene hvor jeg hadde problemer med giren. Da trodde jeg at etappen var over for min del, men i finalen var det flatere og dermed holdt jeg meg foran. Jeg så til høyre og venstre, og så grep jeg bare sjansen, sier Albasini som tok Orica-lagets åttende seier for sesongen.

Drøye åtte kilometer før mål gikk feltet over den korte, men krappe stigningen Cote de la Sizeranne, men ingen ryttere klarte å rive seg løs.

Det slake oppløpet passet Albasini perfekt, som utmanøvrerte Maxim Iglinskiy (Astana) og Peter Velits (OPQS) med en kraftoppvisning på de siste 250 meterne.

Albasinis lagkamerat Matt Goss gjorde Orica-GreenEdges dag fullkommen. Den australske spurteren tok skalpen på både Mark Cavendish og André Greipel da han vant den andre etappen i Tirreno-Adriatico.

Talansky beholdt gul trøye
«Rittet mot solens» fjerde etappe var en særdeles kupert reise igjennom Massif Central-området. De 199.5 kilometerne fra onsdagens målby, Brioude, til Saint-Vallier, hadde intet mindre enn sju kategoriserte stigninger, to av hvilket plassert innenfor de siste 23 kilometerne.

Til tross for lite assistanse på de siste milene klarte Andrew Talansky å forsvare sin ledelse sammenlagt. Den unge amerikaneren på Garmin-Sharp, også kjent som «Pitbullen», leder med få sekunder foran Andriy Grivko fra Astana.

- På en etappe som denne må man være smart, forteller Talansky, som ikke var overrasket over at han satt uten lagkamerater i finalen.

- Vi snakket om det i går kveld og vi viste at jeg kom til å være alene de siste 30 kilometerne. Det var ingen overraskelse og vi var forberedt. Derfor var jeg ikke stresset.

Eneste nordmann i rittet, Katjusjas Alexander Kristoff, kom inn med «grupettoen» og bokførte seg en 146. plass.

Brioude - Saint-Vallier 199.5 kilometer
1. Michael Albasini (Orica - GreenEdge
2. Maxim Iglinskiy (Astana)
3. Peter Velits (Omega Pharma-Quick-Step)
4. Enrico Gasparotto (Astana)
5. Diego Ulissi (Lampre-Merida)
6. Andrew Talansky (Garmin-Sharp)
7. Romain Bardet (AG2R - La Mondiale)
8. Jens Keukeleire (Orica-GreenEdge)
9. Andreas Klöden (RadioShack-Leopard)
10. Xavier Florencio (Katjusja)

Paris-Nice 2013 sammenlagt etter fire etapper:
1. Andrew Talansky (Garmin-Sharp) 19.35,17
2. Andriy Grivko (Astana) + 0.03
3. Peter Velits (Omega Pharma-Quick-Step) + 0.04
4. Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick-Step) samme tid
5. Gorka Izaguirre (Euskaltel-Euskadi) + 0.05
6. Lieuwe Westra (Vacansoleil-DMC) + 0.06
7. Richie Porte (Team Sky) + 0.07
8. Maxim Iglinskiy (Astana) + 0.13
9. Jean-Christophe Peraud (AG2R - La Mondiale s.t.
10. Bert De Clercq (Lotto-Belisol) + 0.13

Voeckler animerte
Etter en rask start kom sju ryttere av seg gårde på vei østover til Saint-Vallier, som også var målby i Critérium du Dauphiné in 2012, da australske Cadel Evans vant. Thomas Voeckler (Europcar), Johann Tschopp (IAM), Gianni Meersman (OPQS), Hubert Dupont (AG2R), Romain Sicard (Euskaltel), Michael Mørkøv (Saxo-Tinkoff) og det franske klatretalentet Warren Barguil (Argos-Shimano) utgjorde gruppen med håpefulle utbrytere, som på det meste holdt en ledelse på 3.40 på hovedfeltet.

Sveitseren Tschopp sanket hele 26 klatrepoeng i løpet av etappen og overtok dermed ledelsen i klatrekonkurranse fra Vancansoleil-rytteren Martjin Keizer.

Den slagkraftige septetten inkluderte to tidligere etappevinnere: Quick-Steperen Meersman som vant til Rodez i fjor, mens franksmannen Voeckler hentet hjem to etapper i 2011. Men ingen av dem skulle triumfere i Saint-Vallier, for ved inngangen til etappens to siste bakker hadde hovedfeltet, anført av blant annet BMC og Lampre-Merida, redusert ledelsen til sårbare 45 sekunder.

Kupert finale
På Côte de Talencieux (2.9 kilometer á 8.1 prosent) viste Voeckler størst interesse for å holde farten oppe. Europcar-kapteinen lå bare drøye minuttet bak ledende Talansky i sammendraget før torsdagens etappe, og sikret seg seks bonussekunder på de innlagte spurtene underveis. Dupont var den eneste som klarte å følge tempoet til Voeckler, mens Meersman og Tschopp kjempet seg opp igjen i utforkjøringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jeff Pachoud

Men før siste bakke - Côte de la Sizeranne (2.9 kilometer á 6.6 prosent) – var hele bruddet hentet inn, idet BMC satte et hardt tempo i front av feltet, som nå var redusert til omtrent 30 ryttere. Ivan Santaromita (BMC) durte opp første delen av bakken i det som var et eksemplarisk stykke hjelperytterarbeid for Tejey Van Garderen (BMC).

Men Santaromita måtte se Maxime Monfort (RadioShack) dundre forbi mot slutten av bakken, et angrep umiddelbart kontret av Sylvain Chavanel (OPQS). Ingen klarte å riste seg løs og favorittgruppen gikk over toppen i plenum, med 8.5 kilometer igjen. Bæreren av den gule trøyen, Garmin-Sharps Andrew Talansky, satt isolert i finalen og måtte selv kontre flere angrep på den hektiske utforkjøringen til Saint-Vallier.

En av forhåndsfavorittene, Lieuwe Westra, var en av rytteren som ble vippet av pinnen på den grove veien inn mot mål. Nederlenderen, som ble nummer to sammenlagt i Pars-Nice i fjor, feilberegnet en krapp sving, og mistet kontakten med favorittgruppen. Etter å ha preget begivenhetene nærmest hver dag siden søndag, var Chavanel også aktiv i torsdagens finalen, men verken Quick-Steps franske rouleur, eller noen andre, maktet å rive seg løs før oppløpet i Saint-Vallier.

Innenfor siste kilometer – den såkalte flamme rouge – prøvde Robert Gesink å gå solo, men holdt ikke unna, og det hele samlet seg på oppløpet. Der timet Albasini spurten perfekt og smøg seg forbi samtlige på de slake meterne før målstreken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag