Gå til sidens hovedinnhold

PL-stjernen vokste opp i campingvogn

Tottenhams nyinnkjøpte Rafael van der Vaart brukte ølbokser som motstandere i oppveksten.

Tottenhams nye stjerne, Rafael van der Vaart, lever øyensynlig et blankpolert liv.

Den 27 år gamle nederlenderen har en stor karriere på landslaget med 84 spilte landskamper, en lang klubbkarriere bak seg i Ajax, Hamburg og Real Madrid, samt en modellkone som nyter stor respekt som høyprofilert tv-fjes på RTL i Tyskland.

Men livet har ikke alltid vært like glamorøst for nederlenderen.

Vokste opp i campingleir
Rafael van der Vaart er oppvokst i en campingvogn på sigøynervis ved tettstedet Beverwijk nær Nordsjøen.

Hans nederlandske far hadde alltid bodd sånn, og hans spanske mor tilpasset seg raskt livsstilen. En livsstil van der Vaart er stolt av og mener har gjort ham sterkere på banen.

- Det er kanskje ikke et normalt liv, men jeg likte det godt. Dessuten hjalp det meg, for jeg måtte alltid kjempe for plassen min. Jeg ble som en gatekjemper, sier han.

Van der Vaart forteller om hvordan han brukte tomme ølbokser som målstenger eller som imaginære motstandere som han driblet rundt i campingleiren.

Til Ajax som tiåring
I sine aller første fotballår spilte han for klubben De Kennemers. Da han var ti år ble Ajax interessert i det åpenbare talentet, og van der Vaart skiftet klubb. Som 17-åring debuterte han for a-laget, mens han fortsatt bodde i en campingvogn.

- Da jeg kom på førstelaget kjøpte jeg et hus til foreldrene mine. De endret livsstil og det var rart for dem, men nå bor de i et helt vanlig hus, forteller van der Vaart.

Tar seg tid til fans og presse
Tottenhams offensive midtbanespiller er kjent som en sympatisk fyr som stiller opp for fans og presse, både i dårlige og gode tider. Han regnes som en av de ”fire store” i Nederland, i tillegg til Wesley Sneijder, Robin van Persie og Arjen Robben. Så langt har hans tre landslagskolleger nytt større suksess enn van der Vaart, men det kan raskt snu.

- Jeg har gode pasninger og håper å score mange mål for Tottenham. Jeg vil hjelpe laget til å vinne titler, sier van der Vaart.

Cruyff skeptisk
Titler ble det mange av i Ajax, blant annet to seriemesterskap. Men van der Vaart gikk også mye skadet og klarte aldri å ta ut sitt fulle potensial, mente ekspertene. Da han gikk til Hamburg i 2005 ble mange overrasket, da hans nye klubb ikke var regnet som et særlig stort steg opp på karrierestigen.

- Jeg aner ikke hva Rafael van der Vaart gjør i Hamburg. Dette ville vært utenkelig for to år siden, sa legenden Johan Cruyff den gang.

Da hadde van der Vaart spilt med nettopp Cruyffs trøye nummer 10 i tillegg til kapteinsbindet i Ajax.

Hetset
Men det var ikke bare skadene som gjorde at karrieren stagnerte i Ajax. Også hans forhold til modellen og tv-ansiktet Sylvie Meis ble belastende, de to var Nederlands svar på David og Victoria Beckham.

Van der Vaart og Meis giftet seg i juni 2005, men da hadde paret allerede måttet tåle mye skittkasting. Foran en kamp mot Den Haag i september 2004 måtte dommeren advare tilskuerne over høytaleranlegget om at kampen kunne bli avlyst dersom ikke de antisemittistiske tilropene og personlige hetsen mot Meis ga seg.

Etter tre sesonger i Hamburg med 29 mål på 74 kamper kom den øyensynlige drømmeovergangen til Real Madrid. Nå skulle Rafael van der Vaart endelig få vise for en hel verden hva han var god for på en fotballbane.

Ingen suksess i Madrid
Men karrieren i den spanske storklubben tok aldri av. Selv med 11 mål på 58 kamper over to sesonger var det mye som skurret. Rafael van der Vaart spilte under fire forskjellige managere i Real Madrid, og alle var ikke like begeistret for ham. Juande Ramos brukte ham bare som innbytter mot slutten av kampene, mens Manuel Pellegrini fortalte ham rett ut at han ikke lenger var en del av klubbens planer.

- Det var politisk i Real, og det var vanskelig for en fra Nederland å spille hver kamp. Presidenten likte helst spanske spillere, forklarer van der Vaart.

Dermed lå alt til rette for at van der Vaart skulle forsvinne fra klubben allerede i fjor sommer, men så skjedde noe som naturlig nok endret spillerens fokus.

Ny start for herr og fru van der Vaart
Kona Sylvie van der Vaart sto i juni 2009 fram med at hun hadde brystkreft, og dermed var det langt viktigere ting som tok tiden til Rafael van der Vaart.

Fru van der Vaart er i dag helt frisk og har fått en ny start på tv-karrieren.

Dermed har også Rafael van der Vaart igjen kunnet tenke på hva som er best for ham selv. Tottenham ble valget hans i en mye omtalt overgang som nærmest ble gjennomført i siste sekund før overgangsfristen, etter at også Liverpool og Bayern München skal ha vært på banen.

Så gjenstår det å se om van der Vaart kan følge konas eksempel, finne fram gatekjemperen i seg og revitalisere seg selv og karrieren for Tottenham.

Lørdag får Rafael van der Vaart første mulighet når laget hans møter West Bromwich på bortebane klokka 16.

(Kilder: Independent, The Sun, Guardian, Wikipedia)

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken