RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Plätzer og Nymark nærmere OL- og VM-gull


MEDALJE: Kjersti Tysse Plätzer kan bli tildelt gull fra Beijing-OL i 2008.
MEDALJE: Kjersti Tysse Plätzer kan bli tildelt gull fra Beijing-OL i 2008. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Russere utestengt for doping.

Kappgjengerne Olga Kaniskina og Sergej Kirdjapkin må levere tilbake medaljene de har vunnet, før de kan komme tilbake fra dopingutestengelser.

Det betyr at Kjersti Tysse Plätzer kan rykke opp fra sølv- til gullplass på 20 kilometeren i Beijing-OL i 2008, mens Trond Nymark kan gjøre det samme hoppet på seierspallen etter 50 kilometeren i VM i Berlin i 2009.

Alt tyder nå på at de norske utøverne kommer til å bli gullvinnere, selv om den formelle beslutningen ikke er tatt foreløpig.

Det er friidrett.no som bringer nyheten torsdag, og nettsiden viser til generalsekretæren i Det russiske friidrettsforbundet, Mikhail Butov. Han har gitt beskjed om at de to kappgjengerne må levere tilbake både medaljer og eventuelle pengepremier. Det betyr gull til Nymark og Plätzer.

Flere medaljer

De norske utøverne kan også få flere medaljer, for 31 år gamle Kaniskina vant, blant mange andre medaljer, blant annet gullet i VM i Osaka i 2007. Her fikk Kjersti Tysse Plätzer fjerdeplassen. Dersom Kaniskina må levere inn dette gullet også, rykker den norske jenta, som for øvrig har OL-sølv fra Sydney i 2000 fra før, opp på bronseplass også etter Osaka-mesterskapet.

Kirdjapkin vant gullet i VM i 2005 i Helsingfors. Nymark gikk inn til fjerdeplassen i det samme mesterskapet, men kan nå rykke opp til bronseplass.

Om det skjer er opp til Idrettens voldgiftsrett (CAS) å bestemme. Det eneste hinderet her er at det opereres med en foreldelsesfrist på ti år. Om denne fristen gjelder er i øyeblikket noe uklart.

Positivt

Presidenten i Norges Friidrettsforbund, Tore Hordnes, legger ikke skjul på at det som nå skjer, at russisk friidrett selv tar tak i denne saken, er svært positivt. Det var forresten Svein Arne Hansen som satt som president da denne saken ble kjent. Han jobber også for at Plätzer og Nymark skal rykke opp som gullvinnere. Nå er Hansen president i Det europeiske friidrettsforbundet (EA) og styremedlem i IAAF. Han har alle muligheter til å være en pådriver i saker som dette.

- Vi har ikke noe egen sak fra vår side her, men vi har gitt tydelig uttrykk for at medaljer som er vunnet på uredelig vis må leveres tilbake, sier friidrettspresident Hordnes til friidrett.no, og legger til:

- Det er CAS som, slik jeg har forstått det, gjør vedtak om omfordeling av medaljer. Om de forholder seg til foreldelsesfristen på 10 år eller ikke, vet jeg ikke noe om. Det er imidlertid positivt at det russiske forbundet tar tak i denne saken.

Fortsatt er ingen formelle avgjørelser endelig tatt, men det er helt klart at disse sakene nærmer seg slutten, og alt tyder på at Norge kommer til å få en ny OL-vinner i tillegg til en ny verdensmester. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere