RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Simen Lønning / Mediehuset Nettavisen

«Pølsa»: - Jeg har ikke fått god nok oppfølging

Med ny sprinttrener er Øystein Pettersen motivert som aldri før.

SOGNEFJELLET (Nettavisen): Hva husker du fra langrennssesongen som gikk? Petter Northugs gull på 15. kilometer fristil? De norske kvinnenes totale dominans? Northugs sammenlagtseier i verdenscupen?

Stolte øyeblikk er det mange av, men husker du også slagne, norske sprintere? Hvor mange ganger så du en av de rene herresprinterne på toppen av pallen?

Ikke en eneste gang.

De fleste røk ut av prologen i flere enn én verdenscupsprint, og Skiforbundet så til slutt behovet for endringer på trenersiden.

Arild Monsen ble hentet inn som trener, mens Ulf Morten Aune, som hadde sittet på stillingen i ti år, fikk nye arbeidsoppgaver som leder for sprintherrene.

Det er sprintveteran Øystein Pettersen meget fornøyd med.

- Ulf Morten har vært en fantastisk god leder og organisator, men de siste årene har han kanskje ikke vært så god på den personlige oppfølgingen, sier «Pølsa» til Nettavisen.

Brandsdal eneste som presterte
Det ble riktignok sølv på VM-sprinten, men den medaljen var det allrounder Northug som sikret. De rene herresprinterne fikk ikke med seg en eneste medalje fra verdensmesterskapet.

I sprintverdenscupen var det heller ikke mye å skryte av. Av de rene sprinterne ble Eirik Brandsdal best sammenlagt på sjuendeplass. Han var også den eneste som klarte å plassere seg innenfor topp ti i hver eneste sprint, med unntak av i Canmore, der han ikke kvalifiserte seg. En andreplass ble likevel Brandsdals beste plassering.

Pål Golberg havnet blant topp ti kun én gang, og John Kristian Dahl det samme. Dahl hadde også to sprinter han ikke klarte å kvalifisere seg til. Anders Gløersen sikret andreplass, fjerdeplass og niendeplass, men røk ut i prologen hele tre ganger. Ola Vigen Hattestad gikk kun fire verdenscupsprinter, røk ut i prologen én gang, og fikk med seg andre- og åttendeplass som beste prestasjoner.

Verst lesning er likevel sprintlandslagets veteran. Pettersen deltok i flest verdenscupsprinter, men av de åtte gangene han stilte til start i prologen, kvalifiserte han seg kun fire ganger. «Pølsa» ble disket én gang, og fikk ellers med seg en 30. plass, en 18. plass, og en femteplass.

- Det irriterer meg at jeg ikke får det ut. Selv om jeg er eldst på laget, føler jeg meg som den yngste. Det er dessverre sånn at unggutta går fortere enn meg, sier Pettersen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Har aldri tatt fri
Nå skal trenden endelig snu. Pettersen har sammen med den nye sprinttreneren utarbeidet en plan som skal sørge for at han blir verdens beste versjon av seg selv.

- Mitt største problem er at jeg elsker å trene. Jeg har trent litt for jevnt, litt for likt, og altfor mye. Jeg har ikke hatt noen som har fulgt meg opp nøye. Nå har jeg en trener som sier at sånn og sånn er det. Det er innført nye regler, rett og slett. I mai trente jeg maks 50 timer. Vanligvis har jeg ligget på mellom 80 og 90. Jeg har heller aldri tatt fri. Ti fridager i året har vært mye for meg, men nå blir det flere. Selvfølgelig skal jeg trene mye, men jeg skal trene mye på de riktige tidspunktene, forteller Pettersen.

Han har ståltro på opplegget Monsen har skreddersydd for ham.

- Jeg er 30 år og kan ikke vente på resultater om to og tre år. Jeg må ha resultater nå. Monsen kom inn og sa til meg at han hadde stor tro på meg. «Gjør som jeg sier, så skal det går bra» sa han. Jeg har skikkelig trua på dette opplegget.

Forhåpentligvis kan det føre til et nytt OL-gull. Pettersen ble sammen med Northug olympisk mester på team sprint i Vancouver i 2010.

- Etter det har jeg ikke gått så fort, men jeg mener selv at jeg skal være god nok for et nytt OL-gull i vinter. Jeg drømmer om det, men kan ikke tenke for mye på det. Jeg må tenke på planen som er lagt opp, og følge den.

- Jeg er tett på
Mannen bak planen, Arild Monsen, er tilbake i Norge etter å ha vært trener i Canada, og i Sverige de fire siste årene. Det er kun få måneder siden la han planer for våre argeste konkurrenter, og han var blant annet med på å forme taktikken som sikret et overraskende og meget imponerende VM-gull til Johan Olsson på femmila.

- Jeg har søkt impulser ute, men det er artig å endelig få jobbe hjemme i Norge med det norske landslaget, sier Monsen til Nettavisen.

Selv om det er opplagt at bredden på det norske sprintlaget må bli bedre, har han ikke tenkt til å gjøre de store endringene fra Aunes treningsopplegg.

- Det blir ikke noen store revolusjoner, men jeg kommer med min måte å jobbe på. Jeg er en del ute i marka med løperne, og utfordrer dem skulder til skulder. Det tror jeg er bra for dem. Jeg er tett på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

På spørsmål om han er enig i at sprintgutta fikk for dårlig, personlig oppfølging under ham, svarer Aune at det uansett er utøverne som må gjøre jobben.

- Men alt som kan gi gode resultater ønskes velkommen. Monsen og jeg tenker likt rundt mange ting, men jobber litt forskjellig. Det handler uansett om å sørge for god stemning på laget, og gi løperne trua på det de holder på med, sier han til Nettavisen.

Les mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere