RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pølsas januarmareritt

(FOTO: MORTEN HOLM/SCANPIX)
Sist oppdatert:
Mens resten av langrennseliten kjempet om VM-billetter, kjempet Øystein Pettersen for å unngå sykehusinnleggelse.

Øystein «Pølsa» Pettersen ble rikskjendis over natta i oktober. Ikke bare fordi han fikk sitt sportslige gjennombrudd med to andreplasser under verdenscupåpningen i Düsseldorf, men minst like mye fordi han løp naken langs oppløpet etterpå.

Innsatsen før jul indikerte at Pølsa fort kunne bli et ess i Åge Skinstads VM-kabal.

Slik gikk det imidlertid ikke.

- Sleit med å puste
For Tour de Ski-deltakelsen ved årsskiftet skulle vise seg å bli en kostbar affære. Pettersen kom hjem med en lite flatterende 53. plass (63 fullførte). Og bonusen: En kraftig forkjølelse.

Likevel reiste Pølsa til NM i Meråker. Men det ble aldri noen NM-deltakelse. I stedet utviklet forkjølelsen seg til astma. Kraftig astma.

- Det ble ganske alvorlig. Jeg sleit med å puste, selv i hvilesituasjoner. Jeg var så tett at jeg ikke klarte å inhalere vanlig astmamedisin. Jeg måtte bruke forstøverapparat, som omdanner flytende medisin til damp, forklarer Pettersen til Nettavisen.

Innlegging på sykehus ble vurdert.

Kunne blitt innlagt
- Jeg kunne ha blitt innlagt, men valgte å være hjemme. Det var mulig takket være god oppfølging fra lege og en astmaspesialist.

Pettersen mener Tour de Ski var den utløsende årsaken.

- Jeg har slitt med astma i perioder gjennom hele livet, så dette var på ingen måte nytt for meg. Men det som utløste det denne gangen, var nok ganske sikkert Tour de Ski. Mange reiser, stressfaktoren og den fysiske påkjenningen ved å gå seks renn på åtte dager, ble nok i overkant for meg, konstaterer han.

Tar selvkritikk
Samtidig tar han selvkritikk.

- Jeg var kanskje ikke flink nok til å tenke på å restituere meg underveis. Jeg ble nok litt slapp etter hvert på grunn av de litt skuffende resultatene, medgir Pølsa.

I 17 dager rørte han knapt på seg.

- Deretter begynte jeg å gå. Og når jeg sier gå, så mener jeg gå. Først gikk jeg på beina, deretter på ski. Jeg ble forbigått av alle.

Nå er imidlertid Pølsa tilbake på ski – og på vei mot formen. Lørdag ble han nummer seks i norgescupsprinten i Granåsen, etter å ha brukket staven i finalen. Til helga går han skandinavisk cup i Estland.

Riktig vei
- Jeg føler at det går riktig vei, og håper at jeg kan hevde meg der, sier Pettersen til Nettavisen.

Og nettopp skandivaisk cup er hovedmålet resten av vinteren.

- Vinneren av skandinavisk cup har jo friplass i verdenscupen før jul neste sesong. Både John Anders Gaustad og Petter Northug har høstet mye nyttig erfaring på bakgrunn av det. Derfor er det en naturlig utfordring å prøve å gå for sammenlagtseieren, forklarer han.

Derfor har Pettersen også takket nei til å gå verdenscup i Kina før VM. Og VM - det har han for lengst sluttet å tenke på.

Åpen om VM-vraking
- Slik som sesongen har utviklet seg, var jeg selvfølgelig ikke aktuell i det hele tatt da laget skulle tas ut. Og Ulf Morten Aune har vært åpen og ærlig med meg i forhold til det hele veien, så det er helt greit. Det er ingen vits i å deppe over uttaket for min del, mener han.

- Hva hvis også resten av sesongen blir en nedtur?

- Da er det bare å sette seg ned og grine. Det hjelper alltid!

Neida, replikkene til Øystein «Pølsa» Pettersen er det fortsatt ingenting i veien med.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere