RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pønkerhjelp til Celtic

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
St. Pauli stiller med 1000 mann til oppgjøret Hamburger SV-Celtic. De holder ikke med vertene.

«Vi skal bygge T-bane - fra St. Pauli til Auschwitz», lyder en av de mindre hyggelige supportersangene til HSV.

LIVE: Følg 24 kamper i europaligaen fra 19.00!

Som byens største og mest suksessfulle fotballklubb, er det én ting Hamburger SV-fansen likevel ikke tåler: Naboklubben St. Pauli.

Hatet går imidlertid begge veier.

- Det er ingen tvil om hvem som er å foretrekke av disse to klubbene, sier Tore Pedersen til Nettavisen.

På slutten av 90-tallet spilte han to sesonger i klubben som lagt stadionet sitt i enden av Reperbahn. Gata som er hjertet av Hamburgs uteliv og «Red Light-district».

På hver sin fløy
- St. Pauli er en klubb helt ute på venstresiden. De er på mange måter nederst på rangstigen i det tyske samfunnet. Det er mange arbeidsløse og mange pønkere. Samtidig er det veldig hyggelig og inkluderende klubb, forklarer Pedersen.

- Hva med Hamburger SV?

- De er igjen veldig høyreradikale, på grensen mot nazister. Her er det snakk om to ytterpunkter med vidt forskjellige politiske ideologier.

Når Celtic inntar Nordbank Arena i kveld, strømmer også St. Pauli-fansen inn stadionportene. Den katolske Glasgow-klubben er sammen med Bohemians 1905 og FC Köln blant vennskapsklubbene til det tyske 2.-divisjonslaget.

- Supporterne har alltid med seg Celtic-effekter på kampene sine, sier Pedersen.

Bråk mot Rostock
Det betyr likevel at tysk politi behandler Europaliga-kampen som et risikoarrangement. Senest mandag var det bråk da St. Pauli vant 2-0 mot Hansa Rostock - et annet høyreorientert lag. Deniz Naki feiret scoring med tilsynelatende å gjøre en «strupekuttende gest» mot Rostock-fansen.

Etter oppgjøret ble 23 Rostock-supportere arrestert etter voldelige opptøyer mot ordensmakten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hamburg-manager Bruno Labbadia lar seg likevel ikke stresse av at St. Pauli-supporterne slipper inn i borteseksjonen i kveld.

- Jeg synes klubben vår har gjort det eneste rette. St. Pauli-fansen blir plassert i Celtic-svingen, og vi forventer ikke mer enn i underkant av 1000 skotter til oppgjøret. Vi er nødt til å innse at de to klubbene har tette relasjoner. Derfor er dette uproblematisk for oss, sier han.

Rasisme? Nei, takk!
St. Pauli var i sin tid den første tyske klubben som forbød høyreekstreme- og nasjonalistiske bannere på hjemmebanen sin. Tidligere måtte motstanderlaget passere en pub full av pønkere for å komme seg til garderoben.

Også Tore Pedersen medgir at familiens klubbesøk ble av det mer kuriøse slaget.

- Foreldrene mine fikk sjokk. Banen ligger jo i den ene enden av Reperbahn og det er en eim av cannabis over hele stadionet under kampene. Atmosfæren er helt klart spesiell, sier Pedersen - som ikke kvier seg for å anbefale fotballtur til Hamburg for andre:

- Alle nordmenn som er innom Hamburg, bør dra på kamp med St. Pauli. Det har faktisk blitt så populært at det kan være vanskelig å få billetter.

Og det selv om 2. divisjonslagets hjemmebane, Millerntor-Stadion, tar godt over 20 000 tilskuere.

PS! Tore Pedersen fikk for øvrig sin debut for St. Pauli i treningskampen mot Celtic på forsesongen i 1995. Da gikk det ikke bedre enn at den tidligere FFK-spilleren røk korsbåndet.

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere