Tour de France-vinneren fra i fjor, UAE Team Emirates' Tadej Pogocar (22), sikret seg verdifulle sekunder på den individuelle tempoetappen tidligere denne uka.

Lørdag fortsatte den sterke sloveneren å leke med rivalene i fjellene da gruppa med sammenlagtfavoritter startet på de tøffeste kategori 1-stigningene Col de Romme og Col de la Colombiere.

Fullstendig uredd, og tilsynelatende uten planer om å drive med taktikkeri, tråkket Pogacar seg ifra de tøffeste konkurrentene med et monsterrykk. Og kapteinen på laget til norske Vegard Stake Laengen rykket dessuten allerede tre mil før mål.

Les også: Reagerte på det som foregikk ute på banen: - Det er sjelden vi har sett

Manøveren fikk TV 2-kommentatorene til å sperre opp øynene i beundring. Ekspert Mads Kaggestad bemerket at Pogacar, og flere av dagens unge sykkelryttere konkurrerer med en annen mentalitet en man er blitt vant med tidligere.

Eksproffen mener det sykles langt mindre defensivt i kampen om posisjoner sammenlagt. Den hektiske sarten på lørdagens etappe var en annen pekepinn på den offensive tankegangen i feltet.

- Det er kanskje den mest «crazy» Tour de France-etappen i moderne tid, beskrev TV 2-kollega Christian Paasche, mens Pogacar hentet inn stadig flere syklister fra bruddet og nærmet seg mål.

- Jeg tror ikke du tar for store ord i din munn, Christian. Her brytes reglene for den måten det er blitt kjørt til nå. Det er rytter mot rytter. Samarbeidet i lagene forsvinner. Det er rett og slett facinerende sportslige øyeblikk vi er vitner til, supplerte Kaggestad.

Belgiske Dylan Teuns (Bahrain-Victourios) var eneste rytter fra det tidlige bruddet på etappen som også greide å holde unna for Pogacar helt til målstreken.

Teuns vant dermed etappen. To andre fra bruddet, spanske Ion Izagirre (Astana) og Michael Woods (Israel Start-Up Nation), spurtet ifra dagens suverent sterkeste klatrer Pogacar på de siste meterne etter nedfarten fra Col de la Colombiere.

Tidlig «adieu» til Thomas

Team Ineos-Stjernen Geraint Thomas (35) får ingen drømmereprise av den noe uventede seieren i Tour de France for tre år siden.

Etter en vanskelig start på touren, med en stygg velt på tredje etappe og en skulder som gikk ut av ledd i uhellet, er Thomas nå helt ute av kampen om en ny triumf i det berømte treukersrittet.

35-åringen vant Tour de France i 2018. Han hadde allerede tapt betydelig med tid i kampen om den gule ledertrøya før den åttende etappen. Lørdag ble vondt til verre for den britiske profilen.

Da feltet nærmet seg Alpene, ble det bare en bekreftelse på at Thomas er langt unna nivået som kreves for å hegne med i toppen. Waliseren mistet faktisk kontakten med hovedfeltet allerede før de virkelig høye fjellene startet.

På en ukategorisert stigning, helt i den innledende fasen av den 150,8 kilometeren mellom Oyonnax og Le Grand-Bornand, ble Thomas hektet av i det høye tempoet som ble satt fra start. Han ble en del av gruppettoen som ble liggende bakerst etter den nevnte stigningen og tapte til slutt over 35 minutter.

Les også: Bildene av gravid utøver vekker oppsikt: - Vil vise hva kvinner er kapable til

Også andre stjerneryttere som Primoz Roglic (Jumbo-Visma) og Dan Martin (Israel Start-UP Nation) røk på store tidstap lørdag.

Topp tre i sammendraget før etappen var nederlandske Mathieu van der Poel, hans belgiske rival Wout Van Aert og Danmarks Kasper Asgreen. Disse var ikke ventet å blande seg inn i sammenlagtkampen etter fjelletappene, og måtte også slippe i det hardeste terrenget.

Van Aert gjorde dog en tapper innsats og så en stund ut til å kjøre seg inn i gul trøye. Men det var før tittelforsvareren begynte å vise seg fram for alvor.

Etter Thomas' sorti, måtte Team Ineos sette sin lit til Richard Carapaz (28) sammenlagt. Men ecuadorianeren viste klare svakhestegn da Pogacar begynte å sette inn kjempekreftene i alpelandskapet lørdag.

Pogacar sikret seg nesten et minutts forsprang på Carapaz bare opp Col de Romme. Og da gjensto altså den lengste og tøffeste klatringen opp til 1607 meter høye Col de la Colombiere.

Avstanden mellom sloveneren og Carapaz økte til over tre minutter før syklistene var over siste etappens siste fjell.

I mål måtte Carapaz tåle et tidstap på 3.20 minutter til Pogacar. Totalt er han nå 5.01 etter tittelforsvareren på en sjetteplass.

UAE-lagkompis Vegard Stake Laengen endte 35 minutter bak Pogacar i mål, som beste nordmann i hovedfeltet på en 107.-plass. Det er samme posisjon som den beste norske rytteren i sammendraget, Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies), ligger på etter etappen.

Boasson Hagen og Amund Grøndahl Jansen (Team BikeExchange) fikk samme tid som Laengen i mål.