Regn og iskalde forhold preget den niende etappen av Tour de France søndag.

Sammenlagtleder Tadej Pogacar (UAE-Team Emirates) tok det tilsynelatende med ro lenge på den knapt 145 kilometer lange alpeetappen fra Cluses til Tignes, men slo voldsomt tilbake da han ble angrepet på tampen.

På en dag da store profiler som Primoz Roglic og Mathieu van der Poel takket for seg i Tour de France, tydet det en stund på at Pogacar ville spare litt krefter etter lørdagens maktdemonstrasjon over Col de la Colombiere.

Men i den siste stigningen, opp mot målbyen på godt over 2000 meters høyde, klemte 2020-vinneren av Tour de France til igjen.

Les også: Tror trenerprofilen er på vei ut etter tap. Har en klar mening om hvem som bør ta over

Mektig motangrep

Britiske Team Ineos, med sammenlagthåpet Richard Carapaz og tidligere Tour de France-vinner Geraint Thomas i spissen, forberedte en offensiv mot Pogacar like før.

Carapaz tråkket i gang en fartsøkning, men måtte isteden se sloveneren i gul trøye rykke resolutt ifra.

- Dette er ikke mulig, kommenterte Christian Paasche på TV 2 om det råsterke motangrepet fra sammenlagtlederen.

- Se på Pogacar her. Han er plutselig helt aleine. Han gjør som han vil, tilføyde ekspertkommentator Mads Kaggestad i minuttene etterpå, da sloveneren viste styrkeforskjellen til konkurrentene.

Les også: Formel 1-stjernen etter overlegen triumf: - Var helt uvirkelig

Den australske AG2R-rytteren Ben O'Connor (25) holdt unna fra et tidlig brudd i de lite sommerlige forholdene. Han vant med over fem minutters margin ned til restene av bruddet han var en del av.

Ny toer sammenlagt

Han kunne til slutt juble for etappeseieren i Tignes, alpekommunen som hevder å kunne tilby Europas lengste skisesong. Australieren er ny andremann i sammendraget, 2.01 minutter bak Pogacar.

Sistnevnte syklet i mål som sjettemann på etappen 6.04 minutter etter O'Connor. Carapaz kom på den neste plassen på resultatene, men tapte 32 nye sekunder i sammendraget.

Ecuadorianeren Carapaz, som vant Tour de Suisse for få uker siden, har 15 sekunder opp til EF Education-veteranen Rigoberto Urán fra Colombia på tredjeplassen sammenlagt.

Edvald Boasson Hagen syklet i mål som beste nordmann på etappen, som 134. syklist over mål. Rudsbygdingen var 32 minutter og 21 sekunder bak O'Connor over målstreken.

Vegard Stake Laengen og Amund Grøndahl Jansen kom seg også i mål innenfor tidsgrensa, henholdsvis 34.11 og 37.15 minutter bak etappens vinner. Før Grøndahl Jansens del holdt det til videre deltakelse i touren med bare tolv små sekunder.

Mandag er den første hviledagen i denne utgaven av Tour de France.