«Personen som er under etterforskning har fått status som siktet. Siktelsen gjelder overtredelse av straffeloven §291 (voldtekt). Siktede har ikke vært pågrepet og det er ikke endringer i bevisbildet nylig som ligger til grunn for endring av status. Han har fått status som siktet i forbindelse med at politiet har brukt tvangsmidler mot ham for å sikre bevis i saken», skriver politiet i Bergen i en pressemelding torsdag morgen.

Den siktede mannen har hele tiden nektet straffskyld og har vært inne til to avhør.

Nettavisen ble gjennom kilder informert om at det var tatt ut siktelse i saken, og VG hadde konkrete opplysninger om at det gjaldt voldtekt.

Les også: Daglig leder Vibeke Johannesen ble varslet av styremedlem om mulig seksuelt overgrep på Brann Stadion dagen etter nachspielet

Elden ikke kjent med siktelse

Nettavisen var torsdag morgen i kontakt med mannens forsvarer, stjerneadvokaten John Christian Elden, men han kjente ikke til opplysningene om at det var tatt ut siktelse.

Det var natt til 10. august 12 Brann-spillere hadde ulovlig nachspiel på Stadion. Saken er blitt en stor skandale og politiet startet få dager senere etterforskning av et mulig seksuelt overgrep.

Mot slutten av forrige uke ble Nettavisen kjent med at det var en ny etterforskning på gang, denne gangen mot en annen av nachspieldeltakerne. Tirsdag denne uken bekreftet politiet dette.

Når politiet tar ut en siktelse mot en person i en sak antas det at han er skyldig i et straffbart forhold, såkalt «sannsynlighetsovervekt». Men i dette tilfellet er det en såkalt teknisk siktelse etter at politiet tok beslag i mannens telefon, skriver VG.

Når politiet bruker tvangsmidler får personer automatisk status som siktet i en straffesak. Nettavisen er kjent med at mannen fikk siktetstatus i slutten av forrige uke.

- Jeg er i dag orientert om at klienten teknisk sett fikk rettigheter som siktet ved at politiet besluttet å beslaglegge telefonen hans. Jeg er ikke kjent med andre tvangsmidler, skriver Elden i en mail til Nettavisen.

- Han er ikke begeistret for situasjonen og tar dette tungt.

Les også: Brann-spiller Ruben Kristiansen hengt ut som festdeltaker i sosiale medier: - Alle som har Brann-logoen på seg er mistenkt

Elden mener det ikke fremkommer opplysninger om voldtekt i forklaringen til hans egen klient og den fornærmede kvinnen.

- Slik jeg vurderer de ulike forklaringene i saken, er det ingen av dem som beskriver en voldtekt, så det er litt overraskende at politiet foretar beslag. På den annen side har klienten ingen innvendinger til at politiet går gjennom telefonen eller foretar andre etterforskningsskritt, og regner med de vil belyse uskyld så vel som skyld, og at saken snart vil være avsluttet.

Les også: Brann-profil etter sparkingen av Barmen: - Vi var alle med på det

Bistandsadvokaten til den fornærmede kvinnen, Beate Hamre, sier at hennes klient er sterkt preget av det hun mener hun er blitt utsatt for:

«Min klient har forklart til politiet hva hun ble utsatt for denne natten. På bakgrunn av blant annet hennes forklaring har politiet tatt ut siktelse for voldtekt.

Min klient er fortsatt sterkt preget av det hun ble utsatt for. Utover dette gis det ikke ytterligere kommentarer», skriver hun i en SMS til Nettavisen.

Politiet vil ikke konkretisere hva som har gjort at de nå velger å sikte mannen for voldtekt.

- Det er på bakgrunn av opplysninger som foreligger i etterforskningen. Jeg ønsker ikke å konkretisere det annet at det blant annet er brukt tvangsmidler. Etterforskningen kommer til å gå videre i noe tid, sier politiadvokat Lillian Anderson Kleppe til nettavisen.

Hun bekrefter også at politiet har gått gjennom videoer fra kameraer på Stadion.

- Jeg vil ikke si hva det har gitt oss av opplysninger, men vi har gått gjennom videoer. Nå planlegger politiet å avhøre personer. Saken har høy prioritet på grunn av sakstypen, det gjelder voldtekt.

Kleppe ønsker ikke å si noe om hvor mange av nachspieldeltakerne som blir avhørt som vitner.

Skal avhøre Brann-spillere

Ifølge politiet har den voldtektssiktede mannen vært avhørt to ganger.

Politiet varsler at flere Brann-spillere blir kalt inn til avhør.

«Etterforskningen av saken vil pågå videre, i form av blant annet avhør av flere tilstedeværende på aktuelt nachspiel. Av hensyn til etterforskningen og de forestående vitneavhørene kan politiet ikke gi ut flere detaljer om saken på nåværende tidspunkt», skriver de i pressemeldingen.

Nettavisen har torsdag morgen kontakt daglig leder i Brann, Vibeke Johannesen, men hun har foreløpig ikke villet kommentere siktelsen.

Den andre straffesaken politiet etterforsker gjelder ifølge Nettavisens opplysninger at en av spillerne skal ha bitt en kvinne, i tillegg skal det ifølge Bergens Tidende være opplysninger i saken om at kvinnen skal ha blitt utsatt for det som i straffeloven er

«Politiet kan ikke på dette tidspunktet gå i detalj på hvilke opplysninger som fremkommer av denne saken, utover at politiet har funnet grunn til å undersøke om kvinnen har vært utsatt for kroppskrenkelse.

Mistenkte i saken er avhørt. Han erkjenner ikke straffeskyld. Av hensyn til etterforskningen kan det heller ikke gis flere detaljer om saken på dette tidspunktet», skriver politiet i pressemeldingen.

Bistandsadvokaten som representerer den fornærmede kvinnen, Hilde Cecilie Matre, ønsker ikke å si mye.

- Jeg kan bekrefte at det er levert inn anmeldelse på noen forhold, men jeg ønsker ikke å kommentere det av hensyn til taushetsplikten.

Politiet ønsker ikke å bekrefte Nettavisens opplysninger om biting.

- På bakgrunn av anklager mot ham har politiet funnet grunn til å starte etterforskning for det vi mener er en mulig voldsutøvelse, kroppskrenkelse etter straffelovens paragraf 271. Jeg kan ikke gå i detaljer, men etterforskningen er pågående og startet på bakgrunn av opplysninger fra fornærmede, sier Kleppe.

Syv kvinner deltok

Tidligere denne uken beklaget også ni av spillerne som fortsatt er igjen i klubben for at de dro på nachspiel på Stadion. Blant deltakerne var kaptein Daniel Pedersen som ved flere anledninger har nektet å bekrefte om han var der eller ikke.

Nachspielet var brudd på Branns interne retningslinjer om å drikke alkohol og at det ikke er lov å oppholde seg på Stadion på kveld- og nattestid uten klarering fra ledelsen.

På det ulovlige nachspielet deltok det også syv andre unge kvinner, som var innom på ulike tidsrom, og som ikke var en del av Branns strenge kohort. De siste deltakerne forlot festlighetene klokken 05.00 om morgenen, tirsdag 10. august.

Nachspielet har fått konsekvenser. Av de 12 spillerne som deltok er tre av dem nå ute av klubben. De ni gjenværende har fått skriftlig advarsel.

Vegard Forren og Brann ble enige om å terminere kontrakten hans, men begge parter har gjort det klart at dette skyldtes sportslige årsaker, at han ikke var med i fremtidsplanene til Brann.

Nachspiel-skandalen kostet Kristoffer Barmen jobben som Brann-spiller. 28-åringen har vært i klubben siden han var ti år, men Brann mener han hadde en «sentral rolle» i nachspielet og sparket ham. Barmen har varslet at det kan komme et søksmål mot klubben.

Den danske keeperen Mikkel Andersen var også blant nachspieldeltakerne. 9. juli ble det offentliggjort at han var klar for Brann. Men seks uker senere bestemte han seg for å terminere kontrakten, noe klubben aksepterte.