TONSENHAGEN (Nettavisen): 22. februar opplevde Øystein Pettersen det alle idrettsutøvere drømmer om. Sammen med Petter Northug gikk «Pølsa» til topps på lagsprinten i Whistler Olympic Park og ble olympisk mester.

Likevel feller han en nådeløs dom over sin egen sesong.

- Jeg hører folk sier at jeg er olympisk mester, og at jeg derfor hadde en kjempebra sesong sist vinter. Jeg synes jeg hadde en ganske dårlig sesong, sier Pettersen til Nettavisen.

Og stopper ikke med det.

Over snittet selvkritisk
- Jeg har jo ennå ikke vunnet et verdenscuprenn, og var på pallen bare en gang i fjor. OL-gullet vant jeg fordi jeg gikk sammen med et råskinn fra Trøndelag. Jeg hadde ingen rå følelse. Jeg gikk mye bedre da jeg ble nummer seks i den individuelle sprinten.

- Er du over snittet selvkritisk?

- Ja, det er jeg nok.

- Klarer du å bruke det konstruktivt, eller kan det også virke destruktivt?

- Det er nok litt begge deler, og noe jeg må passe på. Men jeg er en dønn seriøs utøver som gjør alt jeg kan for å bli så god som mulig. Da kan jeg ikke si meg fornøyd når jeg ikke føler jeg får tatt ut potensialet mitt, og det føler ikke at jeg har klart ennå.

Ferdig med fall
Sist vinter var Pettersen nærmest forfulgt av uhell, les knall og fall.

- Mange ganger følte jeg meg som en million dollar, men så ble det bare tull. Sprintlangrenn er en marginal idrett, og av og til blir man offer for ting man ikke rår over. Men når det skjer mange ganger, er det ikke bare tilfeldigheter, fastslår han.

Til slutt blir det en ond sirkel.

- Man prøver jo å ikke tenke på det, men det er ikke så lett å lure underbevisstheten. Og er hvis det ligger et sted i bakhodet, er det fort gjort at det samme skjer igjen.

- Men nå har jeg uansett lagt alt det der bak meg. Neste gang jeg faller i Holmenkollen, faller jeg over mål, sier Pettersen.

Målet er VM-gull
Neste gang han konkurrerer i Holmenkollen, handler det om VM. Der har 27-åringen fra Groruddalen store ambisjoner.

- Hovedmålet til vinteren er å vinne VM-sprinten i Kollen. Alt jeg gjør nå, er med tanke på det.

Til tross for en brukket arm på forsommeren, er «Pølsa» i rute.

- Formen er bedre enn på samme tid i fjor. Jeg er sterkere og jeg løper fortere. Det viser testene, fastslår han.

Løpeformen tester han jevnlig i det 3,3 km lange løpet Sognsvann medsols, som arrangeres hver onsdag. Øystein Pettersen har forbedret sin personlige rekord med et halvt minutt i løpet av sommeren, og er nede på 10.07.

Innimellom treningsøktene har Pettersen også tatt seg tid til å høste litt av fruktene det gir å være olympisk mester.

52 kvadrat er nok
- Jeg har reforhandlet alle utstyrsavtalene. I tillegg har jeg nå for første gang i karrieren fått personlige sponsorer. Jeg har undertegnet en avtale med VVS-eksperten, og er i samtaler med Bama om en avtale, forteller han.

Rik blir han likevel ikke.

- Men jeg får det litt romsligere, og kan betale ned litt lån.

Å flytte fra den 52 kvadratmeter store leiligheten i skogkanten på Tonsenhagen til noe større, er ikke tema. Han og samboeren Ellen Sandbakken trives med å kunne spenne på seg skiene rett utenfor døra.

- Hva skal vi med større leilighet? Det er helt perfekt å bo her vi bor, fastslår han.

Én ting har han imidlertid unnet seg etter OL-suksessen: Ny gitar, for noen never tusenlapper.

God klang er det minste en olympisk mester fortjener.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!