Polsk VM-gull og norske skuffelser i parodisk renn

UTFORDRENDE DAG: Andreas Stjernen lyktes dårlig under særdeles tunge forhold i finaleomgangen av VMs normalbakkrenn.

UTFORDRENDE DAG: Andreas Stjernen lyktes dårlig under særdeles tunge forhold i finaleomgangen av VMs normalbakkrenn. Foto: Johanna Lundberg (Bildbyrån)

Både norske håp og flere av verdens beste skihoppere var sjanseløse.

01.03.19 18:50

SEEFELD / OSLO (Nettavisen): Polens Dawid Kubacki hoppet seg sensasjonelt opp fra en 27.-plass etter én omgang og vant VM-gull i Seefeld fredag.

Vind og tett snøvær bidro til å gjøre VMs normalbakkrenn for menn til en meget spesiell konkurranse. Det dro Kubacki full nytte av.

- En skandale

Landsmann Kamil Stoch avanserte fra 18.-plass halvveis og vant sølvet, mens Stefan Kraft fra vertsnasjon Østerrike ble bronsevinner.

Ryoyu Kobayashi, verdens beste skihopper denne vinteren, falt ned fra lederposisjon etter første omgang til en 14.-plass.

Mens vinden ga store utslag i første omgang, gjorde snøen at de siste hopperne i finalen fikk langt lavere fart i tilløpet.

- Jeg vil kalle dette her en skandale, rett og slett. At en verdensmester skal kåres på sånne premisser. Det liker jeg ikke, sier NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen, og legger ikke skjul på at han er irritert.

FIS-sjefen: - For mye drama

Han er klokkeklar på at rennet burde vært stoppet av arrangøren da snøen lavet ned over hopparenaen i andre omgang.

Walter Hofer, renndirektør i FIS, tar selvkritikk.

- For å si det med én setning: Det var for mye drama, sier Hofer til Nettavisen.

- Mange kaller dette en skandale?

- Jeg forstår at mange har sin egen mening om hva som skjedde. Juryen ville fullføre konkurransen, og forholdene kunne endre seg. Og vi slet med forholdene og mistet fart i ovarennet. Resultatet ble som det ble, sier han.

- Ble det et rettferdig resultat?

- Jeg vil si at vi hadde alt i denne konkurransen, forholdene endret seg og utøverne fikk ulike utgangspunkt. Det ble ekstremt, sier Hofer.

Tande-tirade

Daniel-André Tande måtte se VM hjemme fra sofakroken på grunn av en kneskade. Han går også hardt ut mot måten rennet ble avgjort på.

«At det er mulig å gjennomføre et verdensmesterskap på denne måten er fort vekk den største skandalen jeg noen gang har opplevd i min livstid», skriver Tande på Twitter.

Norges landslagstrener Alexander Stöckl mener juryen ble satt i en vanskelig situasjon under fredagens renn.

- At vinden endrer seg i første omgang og at man begynner med lav fart, får man ikke gjort noe med. Det er greit, for det er en liten bakke, og det er farlig å hoppe for langt, sier Stöckl til Nettavisen.

- Det eneste de kunne gjort i andre omgang, er å stoppe når det begnte å snø mer, koste spor og fortsette. Det er vanskelig i et mesterskap, og det er vanskelig når du skal selge et produkt på TV.

- Burde rennet ha vært avlyst?

- Når du har startet rennet, synes jeg det er vanskelig å avlyse. På hvilket grunnlag skal du gjøre det? Du har vindkompensasjon og du har gate-kompensasjon. Du får ikke gjort noe med det. Juryen kan bestemme seg tidligere, eller avlyse hvis det blir farlig. Det er mulightene de har.

Andreas Stjernen og Thomas Aasen Markeng lå på en delt sjuendeplass halvveis i konkurransen, men fikk også trøbbel med snøen i ovarennet. De landet på kortere lengder enn K-punktet på 99 meter og falt drastisk på resultatlista.

- Jeg vet ikke om det er bevisst fra arrangøren, om farstsmåleren er snødd ned, eller hva som skjer, påpekte Remen Evensen lettere sarkastisk etter Stjernens og Markengs korte lengder i finalen. Omtrent samtidig sluttet plutselig farten i tilløpet også å vises på TV-skjermene.

Johansson og Stjernen hopper lørdag

Robert Johansson ble beste nordmann på en 16.-plass til slutt. Markeng ble nummer 20, mens Stjernen endte på 25.-plass.

Etter fredagens renn bekreftet landslagssjef Alexander Stöckl at Johansson og Stjernen får tilliten sammen med VM-gullvinner Maren Lundby og Anna Odine Strøm på Norges lag i VMs mixed lagkonkurranse.

Johann André Forfang mislyktes helt i sitt førstehopp fredag og ble slått ut allerede før de 30 beste hoppet finaleomgangen.

Tromsø-skihopperen landet på bare 84,5 meter under det som ble beskrevet som «trøstesløse» vindforhold av NRK-kommentator Christian Nilsen. Normalbakken i VM-byen har 109 meter som størrelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.