RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Potetgull, ligatopp og Vardy Parties - dette er Leicester City


SUPERDUO: Riyad Mahrez og Jamie Vardy har vært Leicester Citys beste spillere denne sesongen.
SUPERDUO: Riyad Mahrez og Jamie Vardy har vært Leicester Citys beste spillere denne sesongen. Foto: Craig Brough (Reuters)
Sist oppdatert:
Eventyret vil ingen ende ta.

Årets sensasjon i Premier League heter Leicester City. Under ledelse av Claudio Ranieri har gutta fra midten av England slått langt over vekta si. Nå går de inn i kampen mot Manchester United med troa om at nettopp de kan løfte Premier League-trofeet.

For et par år siden hadde ikke mange levnet The Foxes store sjanser mot Manchester-laget. Nå er det voksende tro i byen at deres gutter kan slå hvem som helst, når som helst, hvor som helst.

Følg storoppgjøret Manchester United - Leicester i vårt livestudio fra kl. 15.05.

Potetgull-byen

Det bor 330.000 innbyggere i Leicester, hvilket gjør byen til den tiende største i England. Byen er en av de eldste i England og blitt nevnt i «Dommedagsboken» som ble beordret laget av Vilhelm Erobreren i 1086.

Foruten dette er byen best kjent for å være hovedsenteret for det veldig populære potetgullet Walkers. Med fotballegenden og Leicester-gutten Gary Lineker på laget har Walkers i flere tiår vært Storbritannias mest populære potetgull.

Saken fortsetter under bildet

Likevel er de på vei til å bli Leicesters nest mest kjente eksport. For nå serverer de fotball på aller høyeste nivå. Byen har stått på hodet siden dette fantastiske eventyret startet.

På de lokale pubene arrangeres det «a party for Jamie Vardy» hver gang den brennhete spissen gjør mål, hans sang synges av unge supportere på byen og grupper med unge supportere kler seg ut som spissen før byturer.

Alle snakker om byens lokale helter, de har ingenting i mot å bli stoppet på gaten for å signere autografer og generelt har de skapt en stemning i byen som klubben ikke har opplevd på lang, lang tid.

Ni strake tap

Vi må tilbake til slutten av 90-tallet og starten av 2000-tallet for å finne sist gang Leicester opplevde den samme euforien. I 1997 og 2000 vant klubben ligacupen. Dog er ikke dette første gangen Leicester har opplevd noe likt i ligaen.

I 2000/2001-sesongen lå Leicester lenge an til å utfordre de store lagene om Premier League-kronen. Anført av Peter Taylor lå klubben på toppen av ligaen i i oktober, og lå blant de fire beste til jul.

Så gikk det virkelig ille for Leicester som tapte ni av sine ti siste kamper i Premier League-sesongen 2000/2001 og raste helt ned til 13.plass. Claudio Ranieris menn vil nok gjøre alt for at den historien ikke gjentar seg.

Kongens kraft fra Thailand

Leicester City tokfarvel til Premier League etter 2003/2004-sesongen og det skulle ta over ti år før de igjen fant veien tilbake til toppdivisjonen i England.

I disse årene var klubben så langt nede som League 1, den tredje høyeste divisjonen i engelsk fotball. Klubbens vei til toppen av England har også sett et skifte i eierskap.

Saken fortsetter under bildet

EIER: Dette er sjefen for King Power og Leicester City-eier Vichai Raksriaksorn


Etter å ha eid klubben siden 2006 solgte den amerikansk-serbiske businessmannen Milan Mandaric klubben til Vichai Raksriaksorn fra Thailand i 2010.

Raksriaksorn eier og driver selskapet King Power og har siden overtagelsen av Leicester City kjøpt opp stadion i byen og hjulpet klubben med å oppnå en stabil økonomi.

Den uventede superduo

Leicesters hjerte og sjel denne sesongen har vært Jamie Vardy og Riyad Mahrez. Vardy satte tidligere i sesongen Premier League-rekord med å gjøre mål i 11 kamper på rad. Han står totalt med 14 scoringer i ligaen. Mahrez står med ti. Det skulle man aldri ha trodd.

Vardy sin historie er på vei til å bli Hollywood-film. Fra å ha blitt droppet av Sheffield Wednesday har 28-åingen jobbet seg opp gjennom det engelske ligasystemet og gått den tøffe veien til å bli Englands heteste angrepsspiller.

Veien til Mahrez er veldig lik. Som 19-åring spilte han for Quimper i en av de franske regionalligaene før Le Havre tok sjansen på han. Der ble han fortalt at han var for tynn og ble sendt ned på andrelaget.

Etter å ha kloret seg tilbake til førstelaget imponerte han Leicesters speider ved flere anledninger, og til slutt kastet klubben nærmere fem millioner kroner på bordet for den algirske superangriperen.

Det gjorde de lurt i. Sammen har Vardy og Mahrez 24 av Leicesters 32 mål denne sesongen. Til sammen kostet de klubben rundt 15 millioner kroner.

Tinkerman til redningsmann

Bak mye av dette årets eventyr står manager Claudio Ranieri. Den italienske manageren tok over før årets sesong etter at Nigel Pearson fikk sparken. Pearson var for øvrig mannen som tok Leicester tilbake til Premier League.

For Ranieris del så var Premier League et smertelig minne fra hans tid som Chelsea-trener på midten av 2000-tallet. Da ble han latterliggjort for sin konstante rullering på startoppstillingene, hvilket gjorde at engelsk media gav han kallenavnet «the Tinkerman».

Siden den gang har 64-åringen ledet lag som Valencia, Junvetus og Inter. Han var også innom AS Monaco under deres storsatsning. Den erfaringen ser ut til å ha gjort Ranieri godt, for nå er det få som setter spørsmålstegn ved han.

Saken fortsetter under bildet

SJEF: Claudio Ranieri har gjort fantastiske ting med dette Leicester-laget denne sesongen

Ved å ha bygget et lag som stormer fremover i angrep virker mantraet noe utypisk italiensk. Der man ofte har forbundet italiensk fotball med solid defensiv organsering har Leicester kun holdt nullen i tre kamper denne sesongen. Til gjengjeld har Ranieris menn til gode å gå av banen uten å score.

I Leicester er det ingen som ler, han blir heller hyllet for sine oppfylte lovnader til spillerne om pizza og øl etter kamper, morsomme reaksjoner på pressekonferanser og velvillighet til å stille opp på bilder og skrive autografer.

Det kan fort bli flere autografer og flere bilder som må taes om Ranieri og Leicester City slår Manchester United og eventyret får en lykkelig slutt med at de blå heiser Premier League-trofeet denne sesongen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere