RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prahl tror på Viking-gull

Sist oppdatert:
Tom Prahl utelukker ikke at Viking kan komme til å stikke av med gullet i Tippeligaen kommende sesong.

Trener Roy Hodgson har forlatt Viking Stadion før årets sesong. Han har fått følge av flere spillere. Legenden Egil Østenstad har lagt opp, det har også Frode Hansen gjort, Brede Hangeland er forsvunnet til FC København, Peter Kopteff til Stoke og Bjørn Dahl er reist «hjem» til Brann og Bergen.

Ronny Deila og Sandro Grande er også borte fra Vikings treningsfelt.

Oversikt over Vikings treningskamper ligger her.

Ubekymret Prahl
Men «spillerflukten» bekymrer ikke Vikings nye trener Tom Prahl. Svensken, som tidligere i sin karriere har ledet både Halmstad og Malmö til gull i Allsvenskan, spår en suksessrik sesong for Viking.

- Klubbledelsen har forventinger om å vinne gullet. Og dagens spillerstall er god nok for gull. Vi må kanskje bare nøye om med medalje, men det er gullet vi vil ha, sier en ambisiøs Prahl til TV 2 Nettavisen.

Mens fjorårets trener Roy Hogdson pisket spillerne rundt på treningsfeltet, fremstår Prahl mer rolig på treningsfeltet. Det er imidlertid ikke liten tvil om at svensken representerer noe av den samme spillerstilen som den meritterte engelskmannen.

- Men vi kommer til å spille litt mer variert enn i fjor, blant annet vil vi spille mer gjennom midtbanen og ikke så mange lange pasninger frem. Og vi kommer til å risikere mer fremover på banen, beskriver Prahl.

- Dessuten kommer vi ikke til å gå defensivt ut på bortebane. Vi kommer til å spille samme type fotball både hjemme og borte, legger han til.

Må «sette» laget på nytt
Den sindige svensken er ikke i tvil om hva som blir blåtrøyenes største utfordring denne sesongen.

- Det er en stor utfordring for en ny trener å få laget til å fungere etter at toneangivende spillere som Frode Hansen og Egil Østenstad har lagt opp, i tillegg til alle de andre spillerne som har forlatt Viking. Det er en kjempeutfordring for en ny trener å få satt laget på nytt, konstaterer han.

Prahl understreker at han er fornøyd med dagens Viking-stall, men utelukker ikke forsterkninger allerede i sommer.

- Jeg får hele tiden spørsmålet om det finnes spillere i andre Tippeligaklubber jeg ønsker meg. Men jeg mener de vi har er bra nok, fastslår han.

- Likevel, fungerer ikke ting første halvdel i sesongen, må vi kanskje se oss etter forsterkninger i sommer. Men det bekymrer oss ikke nå, poengterer han.

- Birkir blir en hit
Han svarer raskt på TV 2 Nettavisens spørsmål om hvem han tror kan bli en «hit» i Viking denne sesongen: 18-åringen Birkir Bjarnason, som er regnet som det største talentet i sin aldersgruppe fra Island for øyeblikket.

- Vi har mange unge spillere som er virkelig spennende. Og da spesielt Birkir. Han har spilt fast for oss i treningskampene og det vil han også gjøre i serien.

Viking sprengte i vinter alle tidligere overgangsrekorder for klubben da de hentet Alexander Ødegaard fra Rosenborg for sju millioner kroner.

Men i løpet av 10 treningskamper har ikke den rådyre spissen funnet veien til nettmaskene én eneste gang.

- Jeg håper og tror at Alexander får en ny vår i Viking og virkelig viser hvilken dyktig avslutter han er. At han ikke har scoret til nå i treningskampene bekymrer meg ikke. Det har med spillerstil og tilpasning å gjøre. Han har tidligere spilt kantspiller i 4-3-3 og må nå tilpasse seg rollen som rendyrket spiss i 4-4-2-system. Han har vært aktiv og skapt sjanser og allerede vist strålende kvaliteter, mener Prahl.

Stiftet: 10.august 1899
Stadion: Viking Stadion
Meritter: Seriemester 8 ganger: 1958, 1972, 1973, 1974, 1975, 1979, 1982 og 1991. Cupmester 5 ganger: 1953, 1959, 1979, 1989 og 2001.
Trener: Tom Prahl
Kaptein: Allan Gaarde
Budsjett: 85 millioner
Spillerstallen: Klikk her

Ødegaard toppscorer
Og kommer med et kanskje overraskende tips om hvem som blir årets toppscorer i Tippeligaen:

- Jeg tror faktisk Alexander avslutter sesongen som toppscorer, jeg.

- Fortsetter han utviklingen tror jeg faktisk at han blir den neste fra Viking som blir tatt ut på det norske A-landslaget også, nærmest lovpriser Prahl.

Han har fått en særdeles godt inntrykk av norsk fotball etter flere år i Allsvenskan.

- Spillerne i Viking er disiplinert og trener veldig godt. De har store ambisjoner, noe jeg synes virker typisk for spillerne i norsk fotball, konstaterer den tidligere Malmö-bossen.

5. plass?
TV 2 Nettavisen tror Viking ikke blir bedre enn nummer fem denne sesongen. I treningskampene har Stavanger-klubben vist defensive svakheter og i tillegg har ikke klubben noen utpregede kantspillere. Sentralt på midten mangler Viking krativ kraft i Trygve Nygaard og kanskje Jone Samuelsen, og i angrepet kan kanskje Alexander Ødegaard og Toni Nhleko bli litt for like i spillestilen.

Spillere ut:
Egil Østenstad
Frode Hansen
Ronny Deila
Brede Hangeland
Sandro Grande
Tore Snørteland
Rune Andersen
Peter Kopteff
Bjørn Dahl

Spillere inn:
Peter Abelsson
Nikolai Stokholm (i sommer)
Alexander Ødegaard
Ragnvald Soma

I tillegg har Viking et helt nytt midtforsvar bestående av Ragnvald Soma og Peter Abelsson som det tar tid å få samspilt. I Anthony Basso og Iven Austbø har Viking to gode keepere, men har ikke en solid sisteskanse som Arason i Vålerenga eller Lars Hirscheldt og Espen Johnsen i RBK.

Prahl er selvsagt bare delvis enig i vår vurdering.

- 5. plass? Jeg tror nok det er det tipset folk flest tror om Viking. Men det er opp til oss å bevise at de tar feil. Vi vil høyere opp på tabellen, fastslår Prahl.

- Hvor viktig var det for Viking å få styrket forsvaret med Soma like før sesongstarten?

- Etter å ha mistet tre stoppere var det viktig å få inn en ny. Så det var veldig viktig for oss å få Soma hit, svarer Prahl.

Tre kjemper om gullet!
Som spår at kampen om gullet står mellom tre klubber:

- Det blir Viking, Rosenborg eller Lillestrøm!

Styrker: En god sentrallinje i Soma, Gaarde og Ødegaard på topp. I tillegg er Tom Prahl kjent for sin kloke defensive organisering. Utfordringen blir å få «satt» forsvarsfireren skikkelig. I angrepet har Viking toppspisser i både Nhleko, Ødegaard og Kovacs.

Svakheter: Mangel på kreativ kraft på midtbanen, i tillegg har ikke førstekeeper Anthony Basso fremdeles ikke bevist at han holder topp Tippeliga-standard. Fremover på banen har Viking flere gode avsluttere men utfodringen for Viking blir å komme rundt på kantene. Blir Allan Gaarde foretrukket sentralt på midten, har Viking et problem på venstrevingen. Birkir Bjarnason er lynfersk i Tippeligaen og vil derfor variere i prestasjonene. Soma viste svak form for Brann i fjor og må bevise formstigning i Viking.


TV 2 Nettavisens tips: 5. plass
Plass i fjor: 5. plass

TV 2 Nettavisens førsteoppstilling: Basso - Lundqvist, Soma Abelsson, Pereira - Bjarnason, Nygaard, Samuelsen, Gaarde - Kovacs (Nhleko), Ødegaard.

Hva tror du om vårt tips og om Vikings sjanser i Tippeligaen? Diskuter fotball i Veggavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere