«En av gutta introduserte meg til snus da jeg signerte for Leicester, og jeg fant ut at det hjelper meg med å slappe av. Det er mange flere fotballspillere som bruker snus enn folk tror. Noen spillere har til og med snus i leppa under kamper.»

Ordene er hentet fra Jamie Vardys selvbiografi. Flere og flere profiler har blitt sett med snus, noe som underbygger påstanden om at det er mer utbredt enn man skulle tro.

Hør ukens episode av Nettavisens fotballpodkast «Sesongkortet» her:

Victor Lindelöf, Tammy Abraham, Dele Alli og Ashley Cole er blant spillerne som har publisert bilder av seg selv med snus - men skal vi tro Vardy, i tillegg til uttalelsene fra blant annet Emil Krafth og Joey Barton, så er det mange flere stjernespillere som benytter seg av snus.

I videoen under kan man se Kylian Mbappe putte inn det som tilsynelatende seg ut til å være en snus.

Flere profiler i England har reagert på den økende snusbruken blant spillerne. Blant de mest kritiske er Sunderland-trener Lee Johnson.

- Snus er et stort, stort problem i fotballen. Det er svært skadelig for utviklingen og ytelsen til spillerne, uttalte Johnson i fjor.

- Det ødelegger restitusjonstiden

Til tross for at Johnson slår alarm om farene ved bruk av snus, viser forskning at det er usikkert om bruken påvirker ytelsen i kamper.

Karl Erik Lund, som har forsket på tobakk siden 1986 og leder en tobakkforskningsgruppe, forteller til Nettavisen at det har vært 15 kliniske undersøkelser om hvordan snus påvirker utholdenheten til toppidrettsutøvere, men ingen har kunnet slå fast at snus har en negativ innvirkning.

- Rent teoretisk så skal snus være ødeleggende for utholdenheten, ved at nikotinen i snusen innsnevrer blodårene, noe som fører til mindre oksygenopptak, men i de kliniske undersøkelsene har man ikke funnet noe som tilsier at det påvirker prestasjonen, sier Lund til Nettavisen.

I en E-post til Nettavisen bekrefter Björn Ekblom, som har gjennomført to ulike studier på snus, Lunds utsagn, og legger til at hverken kondisjon, muskelstyrke eller utholdenhet blir påvirket.

Selv om snus ikke påvirker spillerne direkte i kampene, så er ekspertene likevel klare på at det har sine bivirkninger. I motsetning til utholdenhet så blir restitusjonstiden økt ved at blodårene innsnevres, og det blir det mindre tilførsel av oksygen til musklene.

- Det er ødeleggende for restitusjonstiden, og gjør at det tar lenger tid før musklene heles. I tillegg så forlenger det også tilhelingstiden etter skader, forteller Lund.

Effektiv restitusjon blir bare viktigere og viktigere i dagens fotball, hvor lagene som kommer langt i cupene ofte spiller flere kamper i uken.

- Tviler på at det vil bli ulovlig

Snus er ulovlig å selge i England, men det er lovlig å oppbevare og bruke det. Det gjelder også i toppfotballen, ettersom Verdens Antidopingbyrå (WADA) kun har plassert det på overvåkningslisten sin, og ikke forbydd det.

Lund tviler på at det kommer til å bli forbudt i fremtiden heller.

- Det ble diskutert en gang, men det ble ikke ulovliggjort. Det betyr at de har vurdert at snus ikke er prestasjonsøkende, sier Lund, og legger til:

- Jeg tror likevel at noen idrettsutøvere tror at det er prestasjonsøkende, på grunn av «kicket» man får av snus. Det som skjer da er at nikotinet skaper en dopaminutløsning i hjernen, som gir deg en falsk opplevelse at du er mer skjerpet, i tillegg til at man føler seg lykkeligere. Det kan gjøre at folk tror at snus gjør at kroppen yter bedre.

På Tammy Abrahams Ingstagrambilde fra Chelsea-stjernenes ferietur kan man se en snusboks mellom beina til spissen.

Lund tror ikke at snus kommer til å havne på WADAs dopingliste i fremtiden heller, og forteller at det kun vil skje dersom det blir bevist at snus er prestasjonsfremkallende.

- Det er foreløpig ingenting som tyder på at det er prestasjonsfremkallende, så jeg tviler på at snus kommer til å havne på dopinglisten.

Normaliseringseffekt

Lund har ikke noe imot at fotballspillere snuser, ettersom det hverken bedrer eller svekker prestasjonene nevneverdig. Han peker likevel på at profilenes snusbruk kan ha en uheldig påvirkning på barn og unge.

- Mange fotballspillere er forbilder for ungdom, så det fører til en normaliseringseffekt. Ved å se at kjente profiler bruker det, så tror man gjerne at snus er mer utbredt enn det egentlig er, sier Lund.

I tillegg til påvirkningskraften på unge, tror han sporten kan bidra til å utvide snusmiljøet. Ved at fotballspillere snuser, så mener Lund at den øvrige befolkningen lettere kan slenge seg på bølgen.

- Snusbølgen i Norge startet jo også i sportsmiljøet, via håndball- og ishockeyspillere som kom fra Sverige. Så det kan hende at det er det samme vi nå ser i England.