Den engelske regjeringen har i lang tid varslet at de vil innføre forbud mot at bettingselskaper skal kunne bruke Premier League-klubbene til å reklamere.

Klubbene går nå sammen, for å forhindre at det blir et totalforbud. Det er planlagt en avstemning i sommer, hvor klubbene vil stemme over å forby bettingselskaper som hovedsponsor på draktene.

Håpet skal være at hvis klubbene tar egne grep og forby det som hovedsponsor så vil ikke regjeringen lenger se behov for å totalforby det, og klubbene vil fortsatt kunne ha bettingselskapers logoer på ermene.

8 av 20 lag i Premier League har i skrivende stund et bettingselskap som hovedsponsor på draktene sine.

Les også: Norske bilder får svenskene til å fortvile: – Urovekkende

«Som å kutte av en hånd»

Siden Fulham ble den første engelske klubben til å ha et bettingselskap som draktsponsor, da de tegnet en avtale med Betfair for 2002/03-sesongen, har bettingselskaper vært en stor inntektskilde for mange Premier League-klubber.

Spesielt for lagene utenfor de tradisjonelle topp-seks-klubbene er det som oftest bettingselskapene som tilbyr de mest lukrative avtalene. Klubbene kan tjene mellom seks og ti millioner pund i året fra draktsponsorer, rapporterer The Athletic.

The Athletic skriver videre at «å miste inntektene fra bettingselskapene vil være som å kutte av en hånd for Premier League-klubbene».

La Liga- og Serie A-klubbene merket en kraftig påvirkning i økonomien da det ble vedtatt at det ikke lenger skulle være lov med betting-sponsorer. At restriksjonene ble innført i henholdsvis 2019 og 2021, mens klubbene allerede hadde dårlige økonomi grunnet koronapandemien gjorde ikke saken enklere.

Premier League-klubbene har en sterkere markedsføringsevne enn de ovennevnte, og vil nok kjenne mindre på den økonomiske byrden. Det vil dog ikke komme uten hindringer:

– Det vil være forstyrrende, sier Dan Haddad, leder for kommersiell strategi for sport-, musikk- og underholdningsbyrået Octagon, til The Athletic.

– I grove trekk så vil det vil nok jevne seg ut av seg selv. Hvis denne «halvveisløsningen» hvor de ikke kan ha bettingsponsorer på forsiden av drakta blir realitet, så kan det være at andre inngangspunkter – som sponsorer på ermene og annonsetavler – blir mer verdifulle. Vi vil kanskje se en nedgang i front-sponsorer, men sponsorer på ermene kan doble seg.

Les også: Kostet storklubben millioner. Endte i Norge for slikk og ingenting

Ulik praksis i Europa

De ulike ligaene har ulik tilnærming til hvordan de forholder seg til bettingsponsorer. Italia og Spania har som nevnt forbydd draktsponsorer, men det er fortsatt ingen lov mot å ha samarbeid med bettingselskaper – så lenge det ikke skjer på nasjonal grunn.

Juventus har siden forbudet kom i 2019 tegnet avtaler med fem ulike internasjonale bettingselskaper (Betera, Parimatch, 10Bet, Khelraja og Ekings), men har avsluttet alle annonseringene med: «I henhold til italiensk lov så vil ikke partnerskapet bli utført i Italia».

Real Madrid har gjort flere lignende avtaler som Juventus.

Belgia og Nederland har begge annonsert at det vil komme restriksjoner fra 2025. Det nederlandske fotballforbundet har gjort det tydelig at de er imot forslaget, og mener det er for ekstremt.

Det franske fotballforbundet er selv midt i en femårsavtale med bettingselskapet Betclic. Kylian Mbappé har vist seg som en stor motstander av markedsføringen, og valgte å droppe en fotoseanse i forbindelse med Betclic i fjor.

Det er ikke første gang den franske superstjernen tar et tydelig standpunkt til markedsføring og bilderettigheter.

Les også: Mbappe går hardt ut mot PSG: – Dette er ikke Kylian Saint-Germain