President protesterer mot U-sving

Foto: Jean-Cristophe Bott (EPA/Scanpix)

Sykkeltopp trekker seg grunnet uenigheter med eget forbund.

23.08.13 14:34

Det begynner å haste for den sittende presidenten i UCI, det internasjonale sykkelforbundet, å bli nominert til gjenvalg.

Onsdag økte presset da det sveitsiske sykkelforbundet trakk sin nominasjon av Pat McQuaid etter å opprinnelig ha støttet iren.

Les også: - Dette er bare pisspreik

Dermed har ikke 63-åringen blitt nominert til valget som avholdes 27. september i Firenze etter at hans hjemland også ristet på hodet til å forslaget om å nominere McQuaid.

Har dårlig tid
Det begynner med andre ord å brenne et blått lys for den sittende presidenten da hans nominasjon egentlig skulle vært sikret før Tour de France startet på Korsika i juni.

Presidenten for det sveitsiske sykkelforbundet Richard Chassot valgte torsdag å gå av som øverste leder av den sveitsiske sykkelsporten fordi han er uenig med egey forbund om å la være å støtte McQuaid.

- Hans resignasjon har umiddelbar virkning. Avgjørelsen henger sammen med styrets avgjørelse om å ikke støtte McQuaid, skriver det sveitsiske forbundet i en pressemelding.

Opprinnelig var iren sikret en nominasjon fra Sveits da det i mai ble klart at klokkelandet offentlig støttet McQuaid.

Les også: - Det er ydmykende for presidenten

Mulig malaysisk redning
Hvor skal så den irske presidenten hente den nødvendige støtten?

Ifølge UCIs regelverk må en presidentkandidat være støttet av et forbund hvor han er medlem.

Men i slutten av juli måned tok saken en uventet vending som fikk Norges president Harald Tiedemann Hansen til å steile.

Les også: - Dette viser hvor desperat han er

Da fremmet det malaysiske sykkelforbundet, støttet av Marokko og Thailand, forslag om at to tilfeldige land kan fremme en presidentkandidat uavhengig av hvilket forbund man representerer og er medlem i.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Charles Platiau (www.procycling.no)

Også det som foreløpig er den eneste kandidaten til presidentjobben, Brian Cookson, reagerte med avsky på forslaget fra Malaysia.

Les også: - Forslaget smaker av diktatur

- Setter McQuaid i en vanskelig posisjon
Når det foreslåtte lovforslaget skal behandles er uvisst, men en drøy måned før valget virker en lovendring å være den sittende presidentens eneste mulighet til å bli lovlig nominert for toppjobben i UCI i fire år til.

Motkandidat Cookson uttaler på egen hjemmeside at han fortsetter å konsentrere seg om sin egen valgkamp.

- Den siste utviklingen setter McQuaid i en vanskelig posisjon, særlig med tanke på at han ikke har støtte fra Irland, sier briten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.