Gå til sidens hovedinnhold

Pressen peker ut Pärson

Hvem blir årets VM-konge og -dronning? Her får du svaret - fra ekspertene.

ÅRE (Nettavisen): Journalistene i mediesenteret sitter som i transe foran datamaskinene, dag ut og dag inn. Kaffe, sponsorsjokolade og mediemiddag er all næringen som tas inn i løpet av en arbeidsdag.

Ut av kroppen går de dagligdagse nyhetsporsjonene, med mitraljøseknatrende kraft ut av fingertuppene. Det er hevet over enhver tvil at dette er en spesiell rase av verdens befolkning. På linje med supporterne, er dette mennesker som lever, snakker, skriver, drømmer og ånder for jobben sin.

Det som skiller dem fra folket, er imidlertid det mest geniale: De får betalt for det.

Her kan du lese om forventningene noen av de utsendte fra La Gazetta dello Sport, Kurier, Blick, The Ashani Shimbun og Neue Zeitung für Tirol har til mesterskapet.

Én ting er de imidlertid skjønt enige om: VM-dronningen presenterte seg allerede tirsdag.

1: Hvem blir årets VM-konge?

2: Hvem blir årets VM-dronning?

3: Hva tror du om Lund Svindals sjanser?

4: Hvordan ser du på Norge som alpinnasjon i dag?

5: Har sporten en fremtid innendørs?

Navn: Gianni Merlo

Arbeidsgiver: La Gazetta dello Sport (leder i tillegg det internasjonale sportspresseforbundet)
Erfaring: Jobbet 33 år som sportsjournalist.

1: - Det er vanskelig å svare på. Det må være en spesiell atlet som presterer godt i flere grener. Kanskje Jens Byggmark eller Benjamin Raich. Jeg tror Aksel Lund Svindal kan prestere godt også, spesielt i storslalåm.

2: - Dersom Anja Pärson kjører som i går, blir det veldig vanskelig å stoppe henne. I tillegg finnes utfordrere som Renate Goetschl, Lindsey Kildow og Julia Mancuso.

3: Han har ikke hatt tid til å forberede seg spesielt i forkant av mesterskapet, fordi han stiller opp i alle renn i verdenscupen. Men han er en «superchampion» både fysisk og psykisk, så han har gode sjanser til å lykkes.

4: Norge forbereder seg for fremtiden. Aksel må bringe nasjonen fra det nivået han er nå, og videre derfra. Det er ikke lett å erstatte Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus over natten. Tradisjonelt er de nordiske landene alltid med i toppen, men akkurat nå er svenskene sterkest, mens også Finland har mesteremner.

5: Jeg tror ikke det er mulig, fordi investeringene er så voldsomt store. Jeg har selv sett innendørsanlegget i Dubai, men jeg tror for alltid alpinsporten vil forbindes med panoramisk utsikt og utendørsidrett. Du trenger bare å være i Åre i dag, så skjønner du at vintertemperaturene ikke er over.

Navn: Wolfgang Winheim

Arbeidsgiver: Kurier, Østerrike
Erfaring: 40 år som sportssjournalist.

1: Jeg er ikke helt sikker. Benjamin Raich kanskje, eller Aksel Lund Svindal. Bode Miller er den beste på ski, men han er kongen av disco – ikke i bakken.

2: Anja Pärson.

3: Han er ekstremt sterk og legger seg aldri ned. Denne sesongen har han vært best i verdenscupen. Han virker veldig sterk psykisk, og har ingen problemer med å stille opp i hvert eneste renn. Svakheten hans er nok slalåm, det er bare Benjamin Raich blant de som stiller i mange grener, som også kan vinne slalåm.

4: For meg har Norge i løpet av de siste 15 årene vært et sterkt og lite team. Norge har kvalitet, andre har kvantitet. Men det er mange populære idretter, og nå er dere jammen bedre enn oss i fotball også.

5: Ja, til en viss grad tror jeg sporten har en fremtid innendørs. Utfor kommer aldri til å kjøres innendørs, men showrenn som parallellslalåm, tror jeg vi vil se mer og mer av. Det er allerede mulig i Dubai og på fem forskjellige steder i Tyskland. Slik kan sporten også reise rundt til større europeiske byer, som for eksempel Oslo og Wien for å markedsføre seg.

Navn: Carl Schoenenberger

Arbeidsgiver: Blick, Sveits
Erfaring: Har jobbet som sportsjournalist de siste tre årene. Er i dag leder av avisens skidekning.

1: Jeg synes Jens Byggmark i dag viste oss at han er god nok til å kunne vinne kombinasjonen, og han kan dermed bli årets VM-konge. I tillegg har du selvsagt Aksel Lund Svindal og Benjamin Raich.

2: Hun har vi nok allerede sett: Anja Pärson.

3: Aksel er god nok til å få toppresultater i alle øvelser. I tillegg har nordmenn tidligere vist at de alltid er å regne med i store mesterskap. Hvem vet? Kanskje han blir den store VM-kongen også?

4: Norge er et enmannslag i dag. Det overrasker meg egentlig ikke. Vi har sett de siste årene at det har vært tynt ved siden av Lasse og Kjetil André. Når en vet hvilke økonomiske midler skiforbundet har i forhold til langrenn og skiskyting, er det heller ikke rart at det er slik.

5: Nei, fordi innendørs skikjøring ikke er skikjøring. Denne sporten går ut på et natureventyr, det skal være fjell, snø og kulde. Det er en konkurranse mot naturen. Jeg tror ikke innendørsarenaer duger til annet enn enkeltstående showrenn.

Navn: Takanori Saito

Arbeidsgiver: The Ashani Shimbun
Erfaring: Jobbet ti år som sportssjournalist, med hovedfokus på baseball og skisport.

1: Jeg tror Benjamin Raich og Bode Miller er det beste allrounderne, og tror derfor det blir en av de to.

2: Alle utøverne på det østerrikske og amerikanske laget er gode nok til å bli det, men jeg håper på Anja Pärson.

3: Aksel Lund Svindal er en veldig sterk utøver, men i VM får du bare én sjanse. Han har brukt mye krefter i verdenscupen i år, og er foreløpig ikke like rutinert som for eksempel Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus var. Det er mulig han fremdeles er litt for ung, men jeg tror han har en eller to medaljesjanser.

4: Det norske laget har beholdt styrken de viste frem allerede under Lillehammer-OL. Fremdeles har de yngre løpere på vei opp, både spesialister og allroundere.

5: Dersom det ikke er nok snø i Europa utover, kan det være en mulighet. Selv er jeg ingen stor tilhenger av å arrangere skikonkurranser innendørs, så jeg håper det aldri går så langt.

Navn: Susann Frank

Arbeidsgiver: Neue Zeitung Für Tirol, Østerrike
Erfaring: Har jobbet seks år som sportsjournalist i Tyskland og snart halvannet år i Østerrike.

1: Jeg tror det blir Benjamin Raich, men håper på Bode Miller. Det har litt å gjøre med at førstnevnte gjør alt etter boka, mens Miller kunne gjort det samme – men går helt egne veier. Personlig håper jeg også på Marco Buechel, fordi han er veldig sympatisk.

2: Én av disse to: Anja Pärson eller Marlies Schild.

3: Aksel virker som en virkelig flott fyr, og har medaljesjanser i både kombinasjonen og i storslalåm. Det var virkelig bra for skisporten da han kom inn i verdenscupsirkuset, ettersom han både er ung og kommer fra en litt annen nasjon. Det kan bli for mye dominans av amerikanere og østerrikere i denne sporten.

4: For meg virker det som om Norge lider av å ha dårlige forhold for å utvikle utøvere til fartsdisiplinene i eget land. Jeg tror imidlertid at flere ungdommer vil hevde seg i de mer tekniske øvelsene på sikt.

5: For meg er dette et «worst case»-scenario. Alpint handler om å komme seg ut i frisk luft, være i fjellet og se på utsikten. Det er da en får påfyll av krefter, ikke inne i en konstruert alpinbakke.

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka