RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prestesønn ble pokerstjerne

Han er personlig kristen, prestesønn – og han er Norges nye pokerstjerne.

Kristian Kjøndal (21) er ikke som alle andre pokerspillere. Han er stille og beskjeden, og snakker så lavt at du knapt kan høre hva han sier. Når han spiller store turneringer, som for eksempel EPT-finalen i Monte Carlo, sier han nesten ikke et ord.

- Jeg tenkte på det under Monte Carlo, da jeg kom på tv-bordet hele tiden. «Nå har de bommet, » tenkte jeg. ”«Dette er ikke noe god tv-underholdning», sier Kristian og ler.

Vi sitter rundt et pokerbord på Elbow Room i Oslo. Jeg har lagt en kortstokk foran ham, men han lar den ligge. Det er lite ved Kristian Kjøndal som får en til å tenke på røykfulle pokerbuler med gamle gubber i helsetrøyer. Han er ung, veltrent og ser ut som en toppidrettsutøver.

Og ingen skal beskylde ham for å være høy på pæra. Selv om han ble nummer fire av 706 spillere i tidenes største pokerturnering i Europa – EPT Monte Carlo – og vant 3,8 millioner kroner. Selv om han spiller mot verdens beste på internett – og tjener gode penger på det.

«Kristian er steingod. Han er litt annerledes, men utrolig solid, og han gjør veldig få feil.»

Henning Granstad, tidligere lagkamerat

Mediesky
Denne 21-åringen fra Tjølling i Larvik er svært lavmælt.

- Jeg er oppdratt sånn, forklarer 21-åringen.

- Jeg har alltid vært en slakk type, men når jeg spiller på internett, er det noe helt annet. Der legger jeg om spillestilen.

Hvor mye penger han tjener på å spille internettpoker, vil han ikke ut med. Skattereglene i Norge tilsier at han må skatte av hver hånd han vinner, uten at han kan trekke fra utgiftene på de hendene han taper. Det er en umulig ordning å gjennomføre i praksis.

Men det er i alle fall ingen tvil om at Kristian Kjøndal er blant Norges beste pokerspillere. Og etter fjerdeplassen i Monte Carlo, stod han for første gang frem offentlig.

- Jeg har alltid sagt nei til media, helt til Monte Carlo. Det er først og fremst på grunn av skattereglene. Men når jeg først stilte opp der, kan jeg like godt stille opp her, forklarer han.

Kristian Kjøndal, Poker
Kristian Kjøndal, Poker

Det finnes enklere land å være pokerspiller i enn Norge. For eksempel USA. Denne uka er Kristian Kjøndal og et knippe av Norges beste spillere i Las Vegas for å spille WPT Championship – en enda større turnering enn EPT Monte Carlo.

Overrasket over miljøet
Kjøndal er en av mange unge og fremadstormende norske pokerspillere, og han er en av flere som tilhører verdenseliten på internett. Men i likhet med andre konkurransemennesker, ønsker også pokerspillerne omverdenens anerkjennelse for sine ferdigheter.

«Han er en veldig god shortstackspiller. Kristian gjør veldig gode syn og veldig gode kast.»

Johnny Lodden, kamerat og Norges mest kjente spiller

- Ja, det er ekstra gøy når man kommer på tv. Når man spiller på nettet, går det bare rykter om at man har vunnet det og det. Det blir ikke det samme, forklarer Kristian.

Senere denne våren skal han spille i norgesmesterskapet – i Göteborg, Sverige. Sånn er det å være pokerspiller i Norge. Det bidrar faktisk til å gjøre pokermiljøet i Norge ekstra godt, mener Kjøndal.

- Pokermiljøet er veldig sammensveiset. Man er så få, og såpass utstøtt, at man står sammen. 90 prosent av alle pokerspillerne er superhyggelige og kjempebra mennesker. Alle unner hverandre suksess.

- Som jeg sier til mamma og pappa: Jeg tror nesten det er flere bra mennesker i pokeren enn i kirken, smiler Kristian, og legger til:

- Jeg hadde aldri trodd at det skulle være sånn.

Skeptiske foreldre
Han innrømmer at det var en tung jobb å få familien til å akseptere yrkesvalget.

- Det er ikke så populært. Helt i starten var det veldig upopulært. Jeg ble nesten tvunget til å slutte. Men jeg skjønner det på en måte. De hadde ikke peiling på hva poker er, men de har skjønt mer etter hvert, at det går bra og ikke er noe problem for meg.

- De fleste av mine tanter og onkler er veldig stolte! Vi hadde et stort familieselskap nylig. Bestemor hadde kommet hjem fra Afrika, og så klappet de for meg. Det var litt rart.

Kristian Kjøndal, Poker
Kristian Kjøndal, Poker

Faktisk har han forståelse for foreldrenes skepsis.

- Jeg er kristen selv. Pappa sier at han er stolt av det jeg gjør, men han sier også at han ikke kan være min største fan. Jeg tror egentlig ikke at jeg vil at mine barn skal spiller poker, heller.

- Hvorfor ikke?

- Nei, man må jo ha litt talent for det. Det er 90 prosent eller noe sånt som taper, så det er ikke noe drømmeyrke.

- Hvordan behandles kristne i pokermiljøet?

- Det er ikke så mange andre som er kristne. Innimellom er det litt vanskelig å stå for det du gjør, men folk respekterer det. Det går bra.

- Hvordan reagerer det kristne miljøet på pokerspillingen din?

- De fleste synes det bare er kult.

- Ber du om gode flopper?

- Nei, det gjør jeg ikke. Jeg tror ikke han kan hjelpe meg med det. Det er tross alt viktigere ting i livet enn poker.

Disiplin er viktigst
Det har han selvfølgelig rett i. Det finnes viktigere ting i livet enn poker. Men for mange norske menn på hans alder, er poker et svært attraktivt spill. Mange ønsker å gjøre det Kristian Kjøndal gjør, men det er praktisk talt ingen som klarer det.

- Hvordan har du blitt så god i poker?

- Jeg har alltid hatt interesse for gambling og lettjente penger. Jeg har nok vært litt heldig også. Startet på rett tidspunkt. Jeg tror det er vanskeligere å starte nå enn for to-tre år siden. Og så er jeg vel god på psykologi, og veldig tålmodig. Jeg har hatt disiplin hele veien.

- Hvor viktig er det å ha disiplin?

- Jeg tror det er det viktigste av alt i poker. Man må vite når man skal gi seg. Pengene renner fort ut når det går dårlig.

Det forrige spørsmålet var ikke tilfeldig. De som fulgte EPT Monte Carlo direkte på web-tv fikk se en svært tålmodig, behersket og disiplinert norsk unggutt på finalebordet.

Ekspertkommentator Sverre Krogh Sundbø spådde faktisk norsk seier før finalebordet.

- Er du så god?

- Ja, jeg er vel det. Det var ikke det verste bordet å sitte på. Jeg hadde forventet at det skulle være flere skikkelige proffer. Det var et par gode spillere der, men det var langt fra umulig å vinne.

Kristian Kjøndal, Poker
Kristian Kjøndal, Poker

Når han spiller på internett, handler det først og fremst om penger, ikke turneringer. Kristian spilte hovedsakelig turneringer i starten av nettpokerkarrieren, men nå er det såkalt cash game som gjelder.

Og i No Limit Texas Hold’em, hvor alle pengene kan satses på én enkelt hånd, er disiplin viktig. Kanskje det viktigste, som Kristian selv sier det.

- Før gikk jeg kanskje på noen smeller, men jeg har klart å beherske meg. Så nå smeller jeg heller pc-en i gulvet og går meg en tur, smiler 21-åringen, som nylig skrev under en proffkontrakt med BetOnBet.

Han har ødelagt fem-seks pc-er så langt. Kristian skulle faktisk ønske tallet var høyere.

- Det er en tanke som har slått meg mange ganger; Hvorfor kastet jeg ikke bare pc-en i gulvet i stedet for å tape 15 pc-er på ti minutter?

- Er du en dårlig taper?

- Jeg er ingen god taper. Og jeg tror det er en viktig egenskap. Du skal ikke være en god taper. Men jeg er nok en av de roligste når jeg taper, tror Kjøndal.

Når han ikke spiller poker, er Kristian Kjøndal gjerne med familien i kirken. Han trener på helsestudio – pokerspillere har lett for å få en pæreformet kropp, som han selv sier – og han spiller litt gitar.

- I løpet av en uke bruker jeg omtrent like mye tid på poker som andre gjør på vanlige jobber. Men jeg satser på å tjene opp nok penger til at jeg etter hvert skal kunne gjøre hva jeg vil, forteller Kristian, før han kommer med en uttalelse foreldrene sikkert vil like:

- Jeg tror nemlig ikke at jeg har tenkt til å spille poker resten av livet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere