*Nettavisen* Sport.

Pris: 783 millioner Resultat: Ti mål

Foto: Montasje Scanpix

- De har ikke levert i nærheten av hva man kunne forvente, sier Kasper Wikestad.

03.01.12 20:44

Fernando Torres (27) og Andy Carroll (22) skapte sjokkbølger i fotballverden med sine overganger i januarvinduet for ett år siden.

Chelsea punget ut omkring 460 millioner kroner for spanjolen, mens Liverpool brukte mesteparten av pengene fra Torres-salget på Andy Carroll. Liverpool betalte nemlig 323 millioner kroner for å kjøpe den storvokste spissen fri fra Newcastle.

Totalt betalte de to klubbene 783 millioner kroner for sine nye spisser, og man kan trygt si at overgangene ikke har vært vellykket for verken Fernando Torres eller Andy Carroll.

Torres har scoret fem mål på 46 kamper, Carroll fem mål på 35 kamper, alle turneringer inkludert.

Det vil si at Chelsea har betalt omkring 92 millioner for hvert Torres-mål, mens Liverpool har betalt drøyt 65 millioner kroner for hvert Carroll-mål.

- De kostet 85 millioner pund til sammen, og de har ikke levert i nærheten av hva man kunne forvente, sier fotballekspert Kasper Wikestad til Nettavisen.

Han følger Premier League tett gjennom jobben i TV 2, og påpeker at det ikke er noen tvil om at Torres er en verdensklassespiller. Han har også sett forbedring fra spanjolen denne sesongen.

- Begge to har vist tegn til bedring de siste kampene, og særlig Torres har vært god. For Torres handler alt om selvtillit, og jeg synes han har forandret spillestilen litt. Han går lenger tilbake på banen og involverer seg mer i det oppbyggende spillet. Han mangler også Steven Gerrard fra Liverpool-tiden, og det er mange faktorer som gjør at han ikke lykkes, sier Wikestad.

- Handler om trivsel og kjemi
Han får støtte fra Jostein Flo, som spilte over 80 kamper i Englands øverste divisjon for Sheffield United.

- Det er hvert fall ingen tvil om at det er to veldige gode spillere. Men det har med trivsel og kjemi å gjøre, og for spillere på det nivået handler det mye om mental tilpasning. Jeg blir overrasket om de ikke kommer tilbake på sitt gamle nivå, sier Flo til Nettavisen.

Flo er selv til stede på Etihad Stadium tirsdag kveld, og får trolig sjansen til å studere Andy Carroll i aksjon fra tribuneplass. Han tror prislappene og presset utenfra er årsaker til at de to spissene ikke klarer å finne tilbake til scoringsformen.

- Jeg har opplevd det selv, og man blir påminnet måltørken hele tiden. Journalistene teller minutter og kamper siden man scoret. Prislappen legger også lista høyt, og sørger for at supporterne og omgivelsene forventer seg mer, sier Flo.

Hadde beholdt dem
Han jobber til daglig som sportsdirektør for Strømsgodset i Tippeligaen. Hadde han hatt samme jobb i Liverpool eller Chelsea, hadde han ikke solgt verken Torres eller Carroll.

- Det verste er om de blir solgt til en annen klubb, for så å begynne å bøtte inn mål. Det hadde fort skjedd, med mindre press og merkelapp som bomkjøp, sier Flo.

Kasper Wikestad tror måltørken handler mye om tilfeldigheter.

- Det er litt typisk at Carroll ikke scorer på den sjansen mot slutten av Blackburn-kampen. Han gjorde alt riktig, men Mark Dunn vartet opp med en fantastisk redning. Jeg synes også at han passer dårlig sammen med Luis Suarez. Jeg mener ikke at Suarez er dårlig, men de må bli mer komplimentære, påpeker Wikestad.

Han rister bare på hodet når han tenker tilbake på gigantsummene som ble lagt på bordet forrige januar.

- Jeg skjønte ikke mye da Carroll ble kjøpt for 35 millioner pund. Man kan bare se på en spiller som Grant Holt, som kom til Norwich fra Shrewsbury for 450.000 pund og har scoret syv mål, ler Wikestad, som selv er Norwich-supporter.

Leder for Chelseas norske supporterklubb, Even Strete, sier at Chelsea-fansen fortsatt ikke har gitt opp sin spanske spiss.

- Akkurat nå er ikke Torres et stort kjøp. Men han er på gang. Han har fortsatt en høy stjerne hos Chelsea fansen, og jeg tror han kommer. Totalt sett har det selsvagt vært skuffende. Men han har vært mye bedre denne sesongen, og etter min mening var han banens beste mot Wolves, sier Strete.

Tirsdag kveld har hvert fall Andy Carroll mulighet til å pynte på statistikken, når Liverpool spiller bortekamp mot ligaleder Manchester City. Kampen følger du i vårt livesenter.

Er Torres og Carroll bomkjøp? Diskuter under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.