*Nettavisen* Sport.

Proffsyklister misbruker smertestillende stoff

Foto: Tim De Waele (www.tdwsport.com)

– Noen bruker det under trening, sier profilert proffsyklist. – Skygger fra sykkelsportens fortid, uttaler norsk lege.

14.10.13 20:13

Sykkelnettstedet cyclingnews.com skriver om misbruk av det smertestillende stoffet tradamol i det profesjonelle sykkelsirkuset. WADA, verdens antidopingbyrå, bekrefter at et betydelig antall tester viser spor av det smertestillende stoffet.

– Noen lag tilbyr det til sine syklister, andre tilbyr det ikke. Noen bruker det under trening, forteller en profilert proffsyklist, som ønsker anonymitet, til cyclingnews.com.

Stein Ørn – lege og Alexander Kristoffs trener – understreker overfor procycling.no at ingenting tilsier at bruk av smertestillende stoffer, som tradamol, skulle forbedre en syklists prestasjon på noen som helst måte. Ørn karakteriserer bruken smertestillende stoffer i en treningssituasjon som skygger fra fortiden.

– Dette er en magisk misforståelse, som egentlig har vært en del av drivkraften bak dopingproblematikken. Flere dopinglegemidler mangler prestasjonsfremmende effekt, men brukes fordi folk tror på det, uttaler Ørn og forteller videre at tradamol kun vil gi placeboeffekt under trening.

Garmins lege Prentice Steffen mener syklister bruker stoffet for å forbedre egen prestasjon, og i motsetning til Ørn mener Steffen tradamol kan gi fordeler i under trening.

– Jeg vet det er et problem. Det forbedrer ikke prestasjonen i stor grad, men det kan utgjøre en liten forskjell, sier Steffen, som understreker at stoffet ikke kan sammenlignes med EPO eller bloddoping.

– Jeg kan se for meg at det brukes i trening. Alt som gjør intens trening eller lidelse mer tålelig gir deg en fordel under trening, fortsetter han.

Ørn karakteriserer bruk av det aktuelle stoffet i en treningssituasjon som inkompetent.

Ørn: – Alexander bruker det ikke
Garmin-laget har diskutert sin interne bruk av tramadol og bruker det kun når det er medisinsk forsvarlig, ettersom stoffet tross alt ikke er forbudt. Garmins syklister, sportsdirektør Jonathan Vaughters og Steffen selv har tatt del i disse diskusjonene.

– Vi har sagt at en tøff dag på sykkelsetet ikke er en passende anledning for bruk av tramadol. Men hvis rytterne har en smertefull sykdom, og smertestillende medisin er hensiktsmessig, tror vi bruk av tramadol kan være fornuftig, sier Steffen, før han legger til at han mener Garmin og andre sykkellag kan klare seg uten stoffet.

Les også:Kristoff motstander av pillebruk i sykkelsporten

Stein Ørn forteller at Alexander Kristoff ikke bruker stoffet, og at Belkin-laget til Lars Petter Nordhaug ikke tilbyr det til sine syklister.

– Det ville være absurd for Alexander å bruke dette stoffet, ettersom det ville svekke dømmekraften hans. Han er avhengig av gode reflekser og kort reaksjonstid i spurtene. Dette stoffet svekker nettopp det, uttaler Ørn.

Ønsker forbud
– MPCC står bak min forespørsel til WADA om å flytte stoffet fra screening-listen til listen over forbudte stoffer. Vi mottok et brev fra WADA som uttrykte at de ville fortsette å lete etter stoffet og at de fikk mange positive tester for det, spesielt hos syklister, forteller Steffen til cyclingnews.com.

Selv om de er uenig om stoffets effekt i en treningssituasjon, mener både Prentice Steffen og Stein Ørn at stoffer bør forbys. Ørn ønsker forbud fordi stoffet øker risikoen for farlige situasjoner og er avhengighetsskapende.

Les også:Tar et oppgjør med sykkelsportens pillebruk

Den norske legen mener det betydelige antallet positive tester for tradamol skyldes holdninger fra sykkelsportens fortid.

– Det at smertestillende medikamenter skal være bra har vært en hype i veldig, veldig mange år. Sånn har tramadol også blitt introdusert, nye utøvere blir fortalt at hvis du skal bli god må du bruke smertestillende. Våre utøvere viser at du ikke trenger det. Det er ikke nødvendig, snarere tvert imot – jeg tror det hemmer utviklingen, forteller Ørn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.