Aftenposten har i en artikkel denne uken satt fokus på den store forskjellen i premiepenger i herrekombinert og kvinnekombinert.

Der skriver avisen at mennene fikk 34 400 kroner for hver seier under Sommer Grand Prix i Tyskland og Østerrike i forrige uke, mens kvinnene fikk 4900 kroner for hver seier. Det vil si at mennene fikk syv ganger mer i premiepenger.

Den amerikanske kombinertløperen Tara Geraghty-Moats delte nylig artikkelen på sin egen Facebook-side. Hun har vært en av verdens beste kvinnelige kombinertløpere de siste årene, og vant i 2020 det første verdenscuprennet som noensinne ble arrangert for kvinner.

Les også: Ronaldo: - Jeg skal legge press på Solskjær

Vekker oppsikt

Geraghty-Moats har nå byttet idrett til skiskyting, og forteller i Facebook-innlegget at noe av grunnen til det er den store forskjellen i hvor mye kvinnene og herrene får betalt i kombinertsporten.

- Jeg ble betalt 751 euro for å vinne verdenscupen totalt. Nei, det er ikke en skrivefeil. Mennene fikk betalt mer enn 30 000 euro. Jeg var også den raskeste skiløperen i fjor og fikk ikke bonus for det, eller muligens gjorde jeg det, og den var på to euro. Da jeg spurte FIS om en avklaring forsikret de meg om at det faktisk var riktig beløp og i samsvar med reglene, skriver hun videre i innlegget.

Geraghty-Moats sitt Facebook-innlegg har skapt mange reaksjoner, og har i skrivende stund over 80 kommentarer. En av de som har kommentert innlegget er den mannlige kombinertløperen Lukas Klapfer.

Østerrikeren har vært i kombinert-toppen i flere år, og tok senest i vinter bronse i VM i Oberstdorf. Han deler ikke Geraghty-Moats syn på saken.

- Kanskje på grunn av at du vant verdenscupen sammenlagt som bare hadde et renn hele sesongen? Jeg håper du kan svømme i penger nå i skiskyting siden det er det eneste du snakker om hele tiden. Lykke til, skriver han.

Les også: Tidligere United-spiller med advarsel til Ronaldo: - Vil bli vanskelig for han

- Flåsete

Sportssjef for kombinertlandslaget Ivar Stuan er litt usikker på hvordan han skal tolke kommentaren til Klapfer siden han ikke kjenner han som person, men sier følgende:

- Jeg synes det er flåsete. Det er første gang jeg har sett noe som har vært i en annen retning enn det jeg trodde ting skulle gå, sier han til Nettavisen.

- Hos oss har vi ikke sånne holdninger, legger han til.

- Du tror ikke en norsk utøver kunne uttalt noe lignende?

- Det er ikke noe jeg tror, det er jeg helt sikker på de ikke ville gjort, svarer Stuan.

Jan-Erik Aalbu har tidligere vært sportssjef for kombinert- og hopplandslaget, og er nå medlem av kombinertkomiteen. Siden han mener han ikke kjenner saken godt nok vil han kun uttale seg på generelt grunnlag, men forsikrer at en slik kommentar ikke kunne kommet fra en norsk kombinertløper.

- Du vil aldri se slike uttalelser fra norske utøvere. Vi har kommet mye lenger i Norge når det gjelder likestilling og like muligheter for alle, uavhengig av kjønn, sier han til Nettavisen.

Les også: Cole avslører detaljer om Zlatans oppførsel: - Det er seriøst, helt ærlig

Svarte Klapfer

Geraghty-Moats tok seg tid til å svare på Klapfer sin kommentar, hvor hun starter med følgende:

- Du har uttrykt dine fine meninger om hvordan du ikke synes at kvinner skal tjene det samme som menn tidligere, skriver hun.

Amerikaneren kjøper ikke kritikken om at kvinnene gikk færre verdenscuprenn som et godt argument.

- Jeg ville tatt å bli betalt mindre og ha like mange konkurranser som mennene, fordi jeg er en skiløper som elsker å gå på ski. Jeg bryr meg egentlig ikke om hvilke typer ski jeg har på føttene. Jeg synes menn og kvinner burde få likt betalt, og det blir de i skiskyting.

Klapfer sin kommentar til Geraghty-Moats skapte også reaksjoner blant flere i kommentarfeltet.

Østerrikeren blir blant annet beskyldt for å være imot likestilling i kombinertsporten, noe han selv benekter i en annen kommentar. Han skriver at han mener sporten må få tid til å vokse, som kvinnehopp.

Les også: Tøft kampprogram for Haaland: – Får næring etter hvert eneste mål

- Synes det er dumt

Det norske kombinert-miljøet har gått i bresjen for at kvinnekombinert skal komme på OL-programmet til lekene i 2026. Stuan mener likestillingen står sterkt i det norske kombinertlaget.

- I laget mitt er det veldig fine holdninger til det her og veldige positive holdninger til jentene. De er imponert over jentene som utvikler seg så fort også. Likestillingen i det norske kombinertlandslaget er veldig åpenbar og vi har hatt flere felles samlinger, sier han.

Han registrerer også at det jobbes godt med kvinnene i de andre landene i Europa, så kommentaren til Klapfer overrasker han litt.

- Jeg ser østerrikerne er veldig flinke med kombinertjentene sine. De har et kjempefint lag og jobber veldig bra med jentene. Så dette må være noe Klapfer må stå for selv, sier han.

Samtidig påpeker Stuan at det ikke er bra at det er så stor forskjell på premiepengene for herrene og kvinnene, og tenker spesielt på de nylige rennene i Østerrike og Tyskland.

- Det var igjen et eksempel som vi er skuffet over at det ikke blir likestilt. At det ikke er mer likt synes jeg er dumt av FIS.