RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Qatar, som skal arrangere fotball-VM i 2022, har lovet innen slutten av 2015 å avskaffe kafala-systemet som gir arbeidsgivere rett til å beholde arbeidernes pass og nekte dem retten til å bytte arbeid.
Qatar, som skal arrangere fotball-VM i 2022, har lovet innen slutten av 2015 å avskaffe kafala-systemet som gir arbeidsgivere rett til å beholde arbeidernes pass og nekte dem retten til å bytte arbeid. Foto: - (AFP / NTB scanpix)

Qatar iverksetter arbeidsreform for migranter

Qatar iverksetter denne uka en arbeidsreform som skal garantere at fremmedarbeidere får sin lønn.

Det nye systemet for lønninger har som formål å sikre at immigrantarbeiderne endelig får sin lønn når de skal. I henhold til systemet skal de betales enten to ganger eller én gang i måneden, og lønna skal overføres direkte til deres bankkontoer.

Qatar er blitt skarpt kritisert for sin hensynsløse behandling av utenlandske arbeidere, blant dem de som jobber med bygging av infrastruktur til fotball-VM i 2022. En av de hyppigste klagene var at de ikke fikk lønna i tide.

En studie fra 2013 av de lavtlønte immigrantene i Qatar viste at rundt en femdel av dem sjelden eller aldri fikk sin lønn når de skulle.

Amnesty har fortsatt sine tvil om hva som skjer i praksis når reformen iverksettes etter en seks måneder lang overgangsperiode, og ber regjeringen ikke gi etter for krav i siste liten fra næringslivet.

Fortsatt står mye igjen når det gjelder å gi de utenlandske arbeiderne rettighetene de har krav på. Særlig kafala-systemet, som begrenser arbeidernes bevegelsesfrihet og ofte kalles et rent slaveriopplegg, er omstridt.

Qatar har lovet innen slutten av 2015 å avskaffe kafala-systemet som gir arbeidsgivere rett til å beholde arbeidernes pass og nekte dem retten til å bytte arbeid.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere